Studenterfest med pynt og champagne
Studenterfest med pynt og champagne

Studenterfest

Det er et stolt øjeblik, når huen sættes på hovedet af den nyudklækkede student eller studine. Et kapitel er slut, og et nyt kan begynde. Studenterfesten er en fantastisk livsbekræftende begivenhed, som kalder på både smil og tårer. Saml familie og venner til en af livets helt store fester med rødt eller blåt som gennemgående tema.

En fest fuld af traditioner

Historien bag huen

Studenterhuen kom frem i Danmark i 1856. Dengang var den sort og blev båret et helt år efter endt eksamen som et æresbevis. I 1880erne kom den klassiske, hvide studenterhue med bordeaux bånd, vi kender i dag, til, og siden er huens popularitet vokset støt. I 1930 gik omkring 5.000 unge i gymnasiet, mens tallet nu er langt over 90.000.

Studenterhue tradition

Det skulle bringe uheld at tage en studenterhue på, inden man har bestået sin sidste eksamen. Til gengæld bringer det held, at alle klassekammerater og venner skriver en hilsen indeni huen efter endt eksamen. Ifølge gammel overtro bliver man gift med den, der skriver i midten af huen.

Populære studentergaver

Dejlige opskrifter til studenterfesten

Dittes studenterbrød med portvin

(15-20 styk)

Hvis man ikke skal have ægte studenterbrød til en studenterfest, hvornår skal man så? Prøv Dittes uimodståelige studenterbrød med hvid chokolade, hindbær og portvin.
 

Mørdej

150 g hvedemel
60 g flormelis
75 g blødt smør
2 æggeblommer

Smuldr hvedemel, flormelis og blødt smør til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad og læg den på køl i mindst 1 time. Rul dejen ud i 3 mm tykkelse og skær den til, så den passer til en springform (24-26 cm i diameter). Kom bagepapir i bunden af formen og placer mørdejen heri. Bag bunden ved 190° varmluft i ca. 10-12 min og lad den køle af.
 

Masse

60 g smuttede mandler
350 g kagerester (evt. sandkage eller chokoladekage)
3,5 dl god hindbærmarmelade
2 spsk god kakao
2 spsk portvin

Blend mandlerne fint. Smuldr kagerester og kom dem op i en skål sammen med de øvrige ingredienser. Rør det hele sammen til en ensartet masse. Smør en lille smule hindbærmarmelade udover bunden og smør herefter massen udover. Glat overfladen og stil studenterkagen på køl i mindst 3 timer og gerne natten over.
 

Marcipan

200 g ren rå marcipan
100 g flormelis
20 g glukosesirup
Pastafarve, hvid

Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup godt sammen, tilsæt pastafarve og ælt marcipanen hvid. Pak den herefter ind i husholdningsfilm og læg den på køl i 1 time. Rul marcipanen ud i lidt flormelis og udstik 15-20 marcipanlåg (6 cm i diameter).
 

Dekoration

150 g god hvid chokolade
150-200 g flormelis
Lidt pasteuriseret æggehvide eller vand
Pastafarve, rød

Udstik 15-20 runde studenterbrød (6 cm i diameter). Smelt chokoladen og smør den ud på kagen. Placer herefter et marcipanlåg øverst. Rør flormelis og lidt pasteuriseret æggehvide eller vand sammen til en sej glasur. Farv glasuren rød og hæld den på cornet eller sprøjtepose. Dekorer studenterbrødene med flag og skriv ”student” eller navnet på studenten.

Canapé med pikant salami og løgspire

(Til 16 personer)

16 canapé-skåle
1 dl aioli
16 skiver pikant salami
4 røde cherrytomater, skåret i kvarte
Løgspire til pynt
Friskkværnet peber

Kom en halv tsk aioli i hver canapé-skål. Fold salami-skiverne som en lille blomst og kom én i hver skål. Pynt med en kvart cherrytomat og en lille tot løgspire. Drys til sidst med friskkværnet peber. Erstat eventuelt aioli med tapenade. Du kan også bruge dine yndlingskrydderurter som pynt i stedet for løgspire.

Canapé med citron-ricotta og solkyssede tomater

(Til 16 personer)

16 små canapé-skåle

400 g ricotta

2 spsk cremefraiche 18%

Saften af en ½ citron

Revet skal af 1 citron

16 solkyssede tomater i olie, drænet

16 små kviste frisk oregano

Friskkværnet peber

Salt

 

Kom ricotta, creme fraiche, citronsaft og citronskal i en skål og rør det sammen til en glat masse. Smag til med salt og peber. Massen kan opbevares i nogle timer på køl inden brug. Lige inden servering fyldes massen i en sprøjtepose med en lille rund tylle og kommes i de små sprøde canapé-skåle. Pynt med et stykke solkysset tomat, en kvist frisk oregano og et drys friskkværnet peber. Server med det samme.

Strawberry Daiquiri

Strawberry Daiquiri er en skøn, kølig sommerdrink, der passer til lange lyse nætter – og en favorit specielt hos det kvindelige køn. Se i videoen trin for trin, hvordan du selv kan lave en perfekt Strawberry Daiquiri.

(1 glas)
3 cl hvid rom
2 cl jordbærlikør
1,5 cl frisk limesaft
4 cl sukkersirup
Frosne jordbær

Blend alle ingredienser og hæld den færdige drink op i glas med knust is, eventuelt pyntet med lidt mynte.

Forbered studenterfesten i god tid

Du behøver ikke at stresse rundt, inden gæsterne kommer. Du kan forberede det meste til festen i forvejen. Anret snacks og fingerhapser på tildækkede fade, så de nemt kan serveres, når festen begynder. Kødet kan du marinere i forvejen, og bordene dækkes, så det kun er grillen, der skal tændes - og vil du have det ekstra nemt efter festen, kan du bruge engangsservice. 

Det det kan også en god idé at lave en buffet med noget for enhver smag. Lækkerier til den lille sult, stege og charcuteri til den store, snacks til den søde tand – salater, tapas og tilbehør til det grønne hjørne. Dæk op til det store gilde og giv alle gæsterne en god oplevelse.

Skal det være ekstra nemt? Så kan du bestille lækkert Bilka Mad Ud af Huset til festen, så du slipper for at skulle stå flere timer i køkkenet, og i stedet får masser af tid til nærvær med gæsterne. Her kan du finde alt fra selskabsmenuer, tapas eller lækre buffeter som passer til netop jeres fest. Du finder det store udvalg på Bilka Mad Ud af Huset her.

Idéer til studenterfesten

En buffet er et hit

Det er en god idé at lave en buffet med små enkle retter, som det er nemt at stå og spise, hvis der er mange gæster inde og ude. Brug rigtige tallerkener og ikke engangsservice, for paptallerkener er ikke supergode, når man skal stå op og spise. Find lækre opskrifter til studenterfesten her på siden. 

Røde forfriskninger 

På en varm sommerdag er det vigtigt med godt med væske. Server saftevand med masser af frosne hindbær eller jordbær i fine glas. Det er en flot forfriskning, der går rent ind hos både børn og voksne.

Inviter gæsterne

Fejr det stolte øjeblik med familie og venner med en stor studenterfest. Vi har gjort invitationen klar - du skal bare downloade og udfylde den. Du kan downloade skabelonen til festen her.

Pynt op i rødt og hvidt

Tænk rødt og hvidt, når du pynter op. Røde sugerør, røde serpentiner, røde papirbolde, hvide duge og hvide servietter. Vil du gøre lidt ekstra ud af det, kan du hænge rispapirlamper i små klynger fra loftet og binde fine, hvide silkebånd i dem. Det er både smukt og feminint.

Skal studenterfesten have et blåt tema i stedet for rødt, er der også her masser af muligheder for at sikre den festlig stemning. Hæng blå pomponer i loftet, sæt kornblomster på bordene, brug blå glasur på kagerne og kom blåbær i velkomstdrinken.

Du kan finde masser af inspiratio og pynt til den festlige lejlighed i din lokale Bilka.

Kort til studenten

Det kan nogle gange være svært at finde på en god tekst, når det kommer til at skrive et kort til den nyudklækkede student. Vi har derfor samlet nogle forslag herunder til inspiration.

1.
Tillykke med huen og det flotte resultat. Vi glæder os til at se, hvad det næste kapitel i din bog kommer til at indeholde.

2. 
Øjeblikket lige nu er unikt. Følelsen af frihed og af at verden ligger åben. Nyd det i fulde drag. Tillykke med studentereksamenen og alt det bedste for fremtiden. 

3.
Don’t be afraid to fail, be afraid not to try.
If you can dream it, you can do it!

Kæmpe tillykke med huen. 

4. 
Husk at ikke alt kan læres på skolebænken. Forude venter livets skole – og det er en af de allerbedste! Tillykke med studenterhuen og tak fordi vi må være med til at fejre dig i dag.

5.
Kirkegaard skrev: ’At vove er at miste fodfæstet et øjeblik – ikke at vove er at miste livet’. Vi håber, du vil blive ved med at leve livet fuldt ud og gribe alle de chancer, der kommer din vej. Kæmpe tillykke med huen og pøj pøj med de næste skridt. 

6.
3 år er fløjet afsted – og nu står du her som stolt student. Tillykke med huen og din eksamen.
 

En gave der passer

Er du inviteret til studentergilde, så pak gaven smukt ind med papir og bånd, der passer til farven på båndet i huen.

Matchende slik

Gennemfør temaet og kom små bolcher eller chokolader i rød-hvide farver på et smukt fad. Det kunne også være kirsebær eller jordbær.

Husk roser

Røde – eller blå – roser er et smukt symbol på, at den stressende eksamenstid omsider er forbi, og en traditionsrig måde at lykønske den nye student på. Køb smukke roser til studenten med hurtig levering fra flowr her.

 

Underholdning til festen

Skal det være ekstra festligt, kan I kaste jer ud i en omgang festlege. Lav f.eks. to hold og forsøg på skift at kaste boldene ned i modstandernes kopper. Når du rammer ned i en kop, skal indholdet af denne kop drikkes af modstanderholdet, og koppen fjernes fra bordet. Det første hold til at ramme alle modstanderens kopper har vundet.

I tiden op til de nye studenter udklækker, kan du heldigvis finde en masse pynt til festen lavet specielt til studenterfest-temaet. Foruden rødt og hvidt kan du finde studenterpynt såsom små studenterhuer på pinde, der gør dine snacks fingernemme og ekstra festlige, eller små papirs studenterhatte i både røde og blå til pynt bordet eller rundt omkring i hjemmet.