Haven i april

Havens gøremål i april måned

Foråret begynder endelig at få fart på i april, og der er nu mere, som der kan forberedes og gøres i haven. Nedenfor finder du nyttige tips til, hvad du med fordel kan ordne i haven i april måned.

 • Klip roser og sommerfuglebuske ned
 • Plant sommerblomstrende løg/knolde, når frosten er af jorden
 • Der er varmt nok i drivhuset til at forspire sommerblomster og grøntsager. Jorden skal mindst være 8 grader. Det er vigtigt at overholde så-dybden, som står på frøposerne
 • Tomatfrø skal forspires senest i april, så planterne er store nok til at blive udplantet engang i maj
 • Afskårne grene fra haven kan drives frem
 • Der skal gødes alt fra frugttræer, græsplæne og roser til krukkerne
 • Der kan sås ærter på friland
 • I april kan du forspire blomkål, spidskål (udplantes i juni) og broccoli (udplantes i maj).
 • Derudover kan du også så det første hold agurker, samtidig med frilandstomaterne.
 • Det er sidste chance for plantning af prydløg
 • Hvis du skal have beskåret buske og træer, kan du stadig nå det

Claus Dalby videoguide - Sådan får du flotte og sunde roser

Hvornår skal roser beskæres? 

Klip roser om foråret, da de ellers kan blive for lange og ranglede. Især de storblomstrede roser har godt af beskæring. Klip de lange skud som blomstrede sidste år. Gerne til en 20-40 cm over jorden. Klip altid over en knop der peger udad. Det er for at give rosen en bred vækst. Grenene skal vokse indefra og ud, så rosen ikke bliver for tæt. Alt sygt og dødt skal fjernes.

Buskroserne og de engelske roser busker sig naturligt, og skal bare formes lidt hvis de er blevet for brede, eller hvis der er grene, som har lagt sig hen ad jorden.

Giv græsplænen en kærlig hånd

Efter en lang vinter er der atter ved at komme liv i græsplænen. Derfor er det tid til at give den en forårskur, så den kan holde sig sund og i god vækst.

Med en plænelufter eller vertikalskærer, kan du fjerne mos og dødt græs. Det skaber samtidig mere lys og luft til græsset og fremmer dannelsen af nye skud, så plænen bliver tæt.

En sund plæne har behov for at få tilført gødning. Det skal ske løbende over sæsonen og første gang i starten af april. Du kan både anvende plænegødning eller en allround havegødning, og her er det vigtigt at følge doseringsvejledningen på pakken for at undgå overgødskning.

Forår i drivhuset

Inden drivhuset bliver fyldt alt for godt op, er det en god idé med en grundig rengøring med sæbevand, som kan fjerne alger, svampesporer og skadedyr. Når det er klaret, er det for alvor tid til at komme i gang med forkultiveringen af de planter, der senere skal plantes ud i køkkenhaven.

Porrer, kål, og salat sås i spirebakker eller potter med så- og priklejord. Pas på ikke at så for tæt, da det i så fald vil være svært at skille planterne fra hinanden, når de skal plantes ud. Når først de er sået, er der ikke meget arbejde i at passe dem. Jorden skal holdes let fugtig uden at være våd, og på solrige dage skal vinduerne åbnes, så der ikke bliver for varmt inde i drivhuset.

Planterne vil være klar til udplantning i sidste halvdel af maj, men inden de kan komme i jorden, skal de gradvist vænnes til livet udendørs. Tag dem ud af drivhuset om dagen og ind igen om natten i cirka to uger eller sæt dem udendørs og dæk planterne med fiberdug om natten for at beskytte dem mod kulden.

Claus Dalby videoguide - Sådan skaber du højde i haven

Claus Dalby videoguide: Hvordan plantes forårsløg?

Claus Dalby videoguide - Dahlia

Sådan vælger du det rigtige drivhus

Grøntsagsfrø