Forbrugerrådet Tænks gode råd til autostole

Læs mere om de gode råd til valg af autostol fra TÆNK her

Skal jeres barn med ud at køre, skal man selvfølgelig have det helt rette udstyr i form af en god autostol. Barnet skal spændes fast i godkendt udstyr, der passer til barnets højde og vægt. Det koster et klip i kørekortet, hvis man kører med en passager under 135 cm, der ikke er spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr.

Sikkerhedsudstyret, eller autostolen, skal have mærkningen ECE 44-03 eller ECE 44-04. Denne standard er reguleret af FN og giver fælles europæisk beskyttelse. Der er også kommet en ny mærkning, i-Size mærkningen, som betyder, at autostolen er testet for sidekollisionspåvirkning, og at autostolen er så stor, at babyen kan sidde bagudvendt indtil han eller hun er 15 måneder.


Investér i en autostol med Isofix

Hvis du har Isofix i bilen, er det en god idé at investere i en autostol med Isofix, da det er en sikrere og mere stabil montering end med 3-punktsselen. Autostole med Isofix har en base, som bliver monteret i Isofixbeslagene i bilen, og så skal I bare klikke autostolen fast i basen, når I skal ud og køre.
Har du ikke Isofix i bilen, bør du også vælge en autostol uden Isofix.


Kontrollér om autostolen passer til din bil

Det er ikke alle autostole, som passer til alle biler, og det er ikke i alle biler, at autostolen må være placeret på alle pladser. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvordan bil og autostol passer sammen. Husk også at tænk andre biler ind i købet, for eksempel bedsteforældrenes, hvis de ofte kører med barnet.


Bagudvendt eller forudvendt autostol?

TÆNK anbefaler, at du, så længe som det er muligt, vælger en bagudvendt autostol. Dette er fordi, denne type autostol bedre beskytter nakken ved frontalkollision. I andre typer ulykker er den bagudvendte autostol ikke nødvendigvis mere sikker, men de fleste alvorlige ulykker sker ved frontalkollision. Der går dog flere overvejelser ind i, om en autostol er sikker eller ej. En autostol, som er testet som værende sikker i crashtesten, kan være mindre sikker i virkeligheden, hvis den er meget vanskelig at montere. Samtidig kan én autostol være mere sikker end en anden ved frontalkollision, men mindre sikker ved sidekollision.
Men husk, at en autostol altid er bedre end ingen autostol.


En god autostol gør ikke hele arbejdet

Selvom du har investeret i en god autostol, er det stadig rigtig vigtigt, at den bliver monteret korrekt, og at barnet eller babyen bliver spændt rigtigt fast i stolen. Selen må ikke være for løs og ikke for stram. Som hovedregel skal du kunne få en flad hånd ind mellem sele og barn. Hvis dit barn har flyverdragt eller vinterjakke på, kan det også være svært at stramme selen nok. Tjek altid brugsanvisningen, når du skal spænde dit barn fast. 

Det er ligeledes vigtigt, at skråselen sidder korrekt over barnets skulder. Den må ikke sidde under armen. Det kan ved sammenstød betyde, at barnets organer kan blive skadet. Og den må ikke føres bag ryggen, da selen i så fald ikke holder på barnet.