Søvnmangel – Hvad kan årsagen være?

Find ud af, hvorfor du sover dårligt

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om søvnmangel

 

Vi har alle prøvet det… Vi ligger og vender og drejer samt tæller får i forhåbningen om, at det kan få os til at falde i søvn. Alle har før eller siden oplevet søvnproblemer, have søvnmangel eller bare overordnet set sovet dårligt. Det er meget normalt. Det er dog værre, hvis det begynder at være sådan over længere perioder og kan faktisk have sundhedsmæssige konsekvenser.

Der kan være mange årsager til, at du lider af søvnproblemer eller søvnmangel, og vi vil altid råde dig at kontakte din egen læge eller en anden professionel behandler, hvis du har søvnløse nætter over en længere periode.

Men der er alligevel nogle elementer, som du kan overveje at kigge på eller ændre i søgen efter at finde den skyldige i dine søvnproblemer.

Lad ikke sengen ødelægge din søvn

Dårlige senge findes der mange af, og du skal ikke lade en dårlig eller uhensigtsmæssig seng for dig være grunden til din søvnmangel. Du skal overveje at udskifte din nuværende seng, hvis den, du sover i, er gammel, eller hvis du ikke føler, at du får den rette støtte i din nuværende.

Hvis sengen ikke er god for dig, vil du faktisk vende og dreje mere, og det vil dermed gøre din søvn overfladisk. Er det rigtig slemt med din seng, kan du faktisk få fysiske skavanker som smerter og ubehag i ryggen og nakken, som hverken vil gøre nattetimer eller de daglige timer behagelige. 

I dag findes der mange muligheder indenfor senge, og videnskaben bag er kun blevet bedre. Du skal derfor ikke holde dig tilbage med at udskifte den gamle traver, hvis tiden er til det. Du kan nemlig vælge mellem forskellige sengetyper, komfortzoner og fastheder, så du får en seng og en madras, der passer til din vægt og størrelse. Og i dag kan hver side af sengen have sin egen individuelle tilpasning, så både du og din partner kan sove optimalt.

 

SÅDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE SENG OG MADRAS

Både sengen og madrassen er vigtige for din søvn og kvaliteten heraf. Med denne guide får du hjælp til at finde den rette madras til krop og seng. 

Få styr på soveværelsesomgivelserne

Hvis det ikke er sengen, som er problemet, kan det være omgivelser, du befinder dig i, når du skal sove. Det er uhyre vigtigt, at du har indrettet dit soveværelse optimal ift. lys, lyd og rumtemperatur, da disse 3 ofte er store syndere i den dårlige nattesøvn.

 

Lys

Den primære årsag for mange, der er har problemer med at sove, er, hvis soveværelset er for lyst – og dette er særligt problematisk i sommerhalvåret med lyse aftentimer. Du skal derfor have investeret i par gode mørklægningsgardiner, hvor lyset og gadelamperne ikke skære igennem og lyser rummet op.

 

Lyd

Dernæst skal du have styr på de lydmæssige forhold, hvilket kan være særligt besværligt, hvis det ikke er lyde fra din egen bolig, men ude fra. Det kan være trafikken ude foran vinduet eller fuglenes tidlige morgensang, der vækker dig. Der er desværre ikke så meget at gøre i den henseende, men sørg for, at soveværelse ikke vender ud til en trafikeret vej, samt investér i et par gode ørepropper.

 

Rumtemperatur

Fryser du, eller har du det for varmt under dynen? Begge årsager kan holde dig vågen om natten. Du skal have fundet den rette nattetemperatur for dig, og dette kan være svær at pinpointe, da det er meget individuelt og kommer an på, hvad du har vænnet din krop til. Den bedste temperatur for langt de fleste er dog på 16-18 grader.

 

 

Hold fast i din søvnrytme

Står du tidligt op i hverdagene, men sover til langt ud på formiddagen, når det er weekend? Så kan din søvnrytme være skyld i dine søvnproblemer. Hvis du vil forbedre din nattesøvn, skal du gerne gå i seng nogenlunde samtidig både i hverdagene og i weekenden.

Ved at fald søvn på faste tider får kroppen mulighed for at tilpasse sig de naturlige søvnfaser. Det vil sige, at du ikke vil sove tungt, hvis du nu skal tidligt op. Du vil med andre ord føle dig friskere og mere veludhvilet med en fast søvnrytme, samtidig med at du vil opleve, at det bliver nemmere for dig at falde i søvn om aftenen.

Du skal samtidig være påpasselig med, at du hverken får for meget søvn eller for lidt søvn, da begge kan have en indvirken i dit helbred. Du skal kun have den søvn, du har behov for, og som er af den rette kvalitet.

 

Gå på opdagelse i vores madras udvalg

Madrasser

Bilka.dks søvn univers

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove når der er fuldmåne.