Hvilken barnevogn skal du vælge?

Få hjælp til at vælge den rigtige barnevogn i guiden her

Vælg en model til dit behov som forælder

Det er en stor investering, når I skal ud at købe en barnevogn, og der findes mange forskellige modeller at vælge imellem. En vigtig ting at have fokus på er derfor, om vognen lever op til dit behov i hverdagen. Vælg den barnevogn, der passer bedst til din familie og lad dig ikke påvirke af, hvad andre vælger.

Hvad skal du som forælder overveje inden købet

 • Tænk over størrelsen af barnevogn. Skal den bæres op af trapper, skal du have den med i bilen eller med offentlig transportmidler? Disse overvejelser vil påvirke, hvilken vægt vognen bør have. Er det en meget tung model, vil den være svær at transportere op og ned ad trapper. Til gengæld vil en tungere barnevogn køre mere stabilt.
 • Tjek om højden på styret passer til både mor og far. Hvis højdeforskellen er stor, kan det være en fordel at købe en model med justerbart styr.
 • En barnevogn kan hurtig blive beskidt, tjek derfor om stofdelene kan tages af og vaskes.
 • Husk at tænke på liggemål. Med et liggemål på 95 cm, vil barnevognskassen være stor nok til, at dit barn kan sove i den op til 3 års alderen.
 • Tænk over hvilken slags hjul, du bør vælge. Hvis du skal køre meget bykørsel, kan det være en fordel med drejelige hjul. Hvis det derimod er ujævnt terræn, du skal køre på, vil det give en bedre stabilitet med store faste hjul. Affjedringen vil være bedre ved hjul med luft i, men her er risikoen for punkteringer selvfølgelig større.
 • Er der indbygget ventilationshuller og solskærm i barnevognen? Dette skal hjælpe med at beskytte den lille mod vind og vejr.
 • Hvordan er varekurven, er den stor og rummelig nok til dine indkøb?
 • Hvilket tilbehør er inkluderet ved køb af barnevogn? Det kan nogle gange være meget dyrt, hvis du udover selve barnevognen også skal købe madras, pusletaske mm.


Ovenstående råd skulle gerne give dig en fornemmelse af de vigtige ting, som du med fordel kan overveje inden købet af en ny barnevogn alt efter barnets og jeres behov. Når i vælger barne- eller klapvogn, er det imidlertid også vigtigt, at du kigger efter vognens sikkerhed inden købet. Nedenstående informationer er lavet med udgangspunkt i Sikkerhedsstyrelsens råd ved køb af barnevogn.

Sikkerhedsgodkendelse af barnevogn

Er barne- eller klapvognen mærket med den europæiske standard DS/EN 1888, kan sikkerheden forventes at være helt i orden, så du trygt kan anvende den til dit barn. Det er derfor et godt pejlemærke at gå efter. 

Hvad betyder DS/EN 1888?

Hvis en barnevogn eller klapvogn er konstrueret efter DS/EN 1888, lever vognen op til alle tænkelige sikkerhedskrav. Det betyder, at barnet ikke kan få fingrene i klemme ved produktet. Der er heller ingen skarpe kanter eller små dimsedutter, som barnet kan putte i munden og derved blive kvalt.

Den sikrer også, at vognen er stabil og ikke klapper sammen, mens barnet sidder i vognen. Det er derfor altid vigtigt at kigge efter denne test, når du overvejer at købe en ny barnevogn.

Hvis vognen ikke har DS/EN 1888 mærkning?

Hvis barnevognen ikke er mærket med, at den er konstrueret efter standarden, bør du tjekke disse ting, når du skal købe en barnevogn eller klapvogn:

 • Det er vigtigt at brugsanvisninger, mærkninger og advarsler er på et forståeligt sprog. Således undgås eventuelle fejlmonteringer og forkert brug af produktet.
 • Produktet skal være konstrueret solidt, så dit barn kan være tryg, når han/hun transporteres.
 • Kig efter skarpe kanter, hvor barnet kan skære sig, hænge fast eller stikke sig på.
 • Findes der nogle åbninger, som kan udgøre en risiko for kvælning af barnet?
 • Er der bevægelige dele, som barnet kan klemme sig på?
 • Kig efter om der er en fare for, at barnet kan falde ud af vognen.
 • Tjek at alle smådele på vognen sidder godt fast, så den lille ikke kan tage dem i munden.
 • Vognen skal have en god bremse, som sikre en stabil stilstand af den.

Det er også vigtigt, at barnevognen passer til barnets alder, størrelse og udviklingstrin, således at du får det optimale ud af dit køb.

Se også videoen med Bente Foged fra ForbrugerLaboratoriet, som forklarer om sikkerhedskravene ved en barnevogn. 
 

Se vores udvalg af klap- og barnevogne her

Klap- og barnevogne