Ukrudt i græsplænen og mellem fliser

Få hjælp til at fjerne ukrudt i græsplænen og mellem fliser

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Ukrudt i græsplænen, blomsterbedet eller mellem fliser er noget af det værste for de fleste haveejere. Det tager lang tid at komme ukrudtet til livs, og det har det ofte med at komme igen. Og igen. Og igen.

I denne guide giver dig gode råd til, hvordan du kan få bugt med ukrudtet, uanset om det er i græsplænen, i bedet eller mellem fliserne på terrassen.

Hvad er ukrudt?

Ukrudt er en betegnelse for uønskede planter, der vokser på bestemte arealer som haver, bede og græsplænen. Det er ofte vilde planter med uønsket vækst, og de er til stor irritation for haveejere, der ønsker en smuk, blomstrende have.

 

Identificér ukrudt

Du kender det sikkert. Du er ved at fjerne ukrudt i haven og støder på et grønt skud. Du er ikke sikker på, om det er en plante eller en form for ukrudt. Derfor giver vi dig her 5 af de mest almindelige former for ukrudt, så du kan undgå at rive en smuk plante op.

1. Rævehaler ukrudt

Rævehaler, eller padderokker, har lange rødder, der stikker dybt og knækker let, hvilket er til stor irritation for haveejere, da den dermed er meget svær at få bugt med.

De skrøbelige rødder betyder, at det er ekstremt vigtigt at få hele roden med op for at undgå, at den vender tilbage.

Den kan blive op til 20-40 cm høj og trives bedst i et fugtigt miljø. Den vokser hurtigt og er en meget genstridig ukrudtsplante.

2. Hønsetarm ukrudt

Hønsetarm er en ukrudtsplante, der forekommer i haver, på marker og i vejkanter. Plantens stængel er ofte fyldt med hår, og den har hvide blomster. Den er typisk 6-30 cm høj og har ofte mange grene på stænglen.

Planten har en lille "tarm" i stænglen, der kommer til syne, når man river stænglen over, deraf navnet hønsetarm.

Den trives i åben jord, og du kan fjerne den ved at luge eller bruge et hakkejern.

3. Gul blomst ukrudt

Udover den gule mælkebøtte, findes der også en anden gul ukrudtsplante. Den hedder vorterod og bliver cirka 10-30 cm høj.

Dens blade er hjerteformede og blanke. Vorterod er en fin, lille urt, men den spreder sig hurtigt i haven.

Vorterod er ikke så hårdfør, og den kan bekæmpes med håndlugning, men vær forsigtig. Det er vigtigt, at rødderne ikke rives over - ellers kommer den tilbage igen.

4. Snerler ukrudt

Snerler, også kaldet agersnerler, er en ukrudtsplante med lange stængler og blomster, der minder om en tragt.

Den har lange rødder, og planten vokser ofte sammen med buske og andre stauder. Derfor kan den nærmest kvæle andre blomster, hvilket ofte er til stor gene for haveejere.

Du kan løsne jorden omkring den og derefter forsigtigt trække snerlens rødder op.

5. Storkenæb ukrudt

Storkenæb er en lille plante med stængler med en længde på mellem 15-30 cm.

Den har rødlige, violette blade, og navnet stammer fra dens rødlige frø, der ligner storkenæb.

Selvom den betragtes som ukrudt, fungerer storkenæb faktisk perfekt som bunddække, da den spreder sig hurtigt. Den kan skabe et fint, romantisk udtryk i haven blandt andre farverige blomster.

Spiseligt ukrudt

Det er ikke nødvendigt at se sig sur på alt slags ukrudt. Faktisk findes der ukrudt i haven, der er spiseligt. Du skal dog være varsom og passe på med, hvilket ukrudt du spiser. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du se en liste over spiselige planter.

 

Fjern ukrudt

Der findes forskellige måder at komme de grønne djævle til livs på. Nedenfor giver vi dig 2 måder, du kan fjerne ukrudt på.

Du kan begynde kampen mod ukrudtet i foråret, da ukrudtet begynder at gro tidligt på året. Det er en fordel at gøre det i marts eller april, da jorden ofte er fugtig. Derved er det ofte nemmere at få ukrudtet op med rod, så det ikke vokser frem igen.

 

1. Luge ukrudt

Der er flere forskellige måder, du kan luge ukrudt på. Du kan bl.a. bruge forskellige haveredskaber eller bare dine hænder. Nogle af metoderne er:

  • Håndlugning – til steder, hvor det er svært at komme til.

  • Hakke- eller skuffejern – til småt ukrudt, der gror i overfladen.

  • Greb – til at løsne jorden, så du kan frigøre ukrudtets rødder af jorden.

  • Mælkebøttefjerner – til planter, hvor roden skal skæres over nede i jorden.

  • Lugekniv eller -klo – behjælpelig ved håndlugning eller til ukrudt mellem fliser.

2. Brænd ukrudt

En anden metode til at fjerne ukrudt er at bruge en ukrudtsbrænder. Den skal ikke brænde ukrudtet, men bare svitse det, så ukrudtet visner i løbet af et par dage.

Du skal dog være særligt opmærksom, når du bruger en ukrudtsbrænder ift. brandfare. Husk derfor altid at læse og følge producentens brugsanvisninger. Sikkerhedsstyrelsen har også samlet flere god råd til sikker brug af en ukrudtsbrænder. Nogle af rådene er:

  • Brænd ikke ukrudtet – det skal kun svitses.
  • Hold altid god afstand til bygninger, biler, hække, træværk og andet letantændeligt.
  • Brug ikke ukrudtsbrænderen, hvis det blæser eller er meget tørt.
  • Hold øje med gløder og vær opmærksom på, at de ikke blusser op.
  • Hav altid vand i nærheden, hvis en brand skulle opstå.
  • Forlad aldrig en tændt eller varm ukrudtsbrænder.
  • Luk altid alle ventilerne, når du ikke bruger brænderen.
  • Køb altid gas, der passer til din ukrudtsbrænder.

 

Vi anbefaler, at du læser følgende artikler på Sikkerhedsstyrelsen.dk, inden du begynder at bruge brænderen for at blive klogere på sikker og korrekt brug af ukrudtsbrændere:

  1. Brænd ikke huset ned med ukrudtsbrænderen.
  2. Sådan bruger du ukrudtsbrænderen korrekt og undgår brand.
  3. Ukrudtsbrænder: Undgå at brænde huset ned.

 

 

Ukrudt i græsplænen

Det er lettest at fjerne ukrudt i græsplænen ved at klippe græsset jævnligt. Vi anbefaler også at bruge en mælkebøttefjerner, da den kan trække store, tykke rødder op, hvilket gør den særligt effektiv mod mælkebøtter og tidsler.

Hvis din græsplæne er plaget af mos, kan du med fordel rive græsplænen med en rive. En rive egner sig dog bedst til et mindre areal. Har du et større areal med mos, kan du bruge en vertikalskærer til at fjerne mos i overfladen af plænen, og herefter kan du så nyt græs.

Husk også at gøde din græsplæne med plænegødning og klip græsset regelmæssigt til en passende højde på mindst 4 cm, så det hverken er for kort eller for langt. På den måde giver du græsplænen bedre betingelser for at forblive grøn og sund.

Sådan plejer du græsplænen

En smuk og grøn græsplæne er en fryd for øjet. Det kræver dog, at du passer og plejer din græsplæne. I denne guide giver vi dig gode råd til, hvordan du gøder og bekæmper mos i græsplænen, så du kan få en flot, grøn og tæt græsplæne.

Ukrudt mellem fliser

Det er irriterende at have græs og andre grønne planter stikkende op mellem fliserne på terrassen, men det er dog svært at slippe helt for ukrudt. Nedenfor giver vi dig gode råd til, hvordan du kan fjerne ukrudt mellem fliser.

 

Hvordan fjerner man ukrudt mellem fliser?

Du kan fjerne ukrudt mellem fliser ved at bruge et skuffejern eller en lugekniv. Disse redskaber kan nemlig komme ned mellem fugerne. Det er en hurtig måde at fjerne ukrudtet på, og du vil se resultater med det samme. Endnu nemmere er det med en elektrisk fliserenser.

Du skal dog gøre dette løbende, for de grønne djævle vil ofte vende tilbage. På den måde slipper du også for, at det bliver en alt for stor mundfuld. Derfor er det en fordel, hvis du løbende fjerner ukrudt mellem fliserne, så du holder arealet pænt og rent.

Det er også en god idé at bruge fugesand mellem fliserne for at holde ukrudtet nede. Dette gør nemlig, at ukrudtet har sværere ved at gro og komme op til overfladen. Du kan med fordel fylde nyt fugesand mellem fliserne et par gange om året for at forhindre ukrudtet i at gro.

Året i haven

En smuk have betyder masser af pleje og dage i haven. Vi har lavet en havekalender, hvor du kan se havens gøremål for hver måned i løbet af året. På den måde kan du få inspiration til, hvordan du kan gøre din have klar til sommer- og vintersæsonen.