Løvsugere & løvblæsere

Det kan være hårdt og utaknemligt arbejde at feje nedfaldne blade sammen i haven. Brug i stedet en løvsuger, som vil suge det hele op, og samtidigt også kværne det, så det kommer til at fylde mindre.

Hvad er forskellen på en løvsuger og en løvblæser?

En løvsuger eller løvblæser er en havemaskine, som kan være en stor hjælp i haven, på terrassen eller i indkørslen, når bladene begynder at falde af træer og buske. Men skal du vælge en løvsuger, en løvblæser eller en kombination af de to?

En løvsuger er en maskine, som suger blade og løv op i en opsamlingspose, hvilket gør det nemt at samle løvet, så det ikke flyver rundt i haven i det øjeblik, der kommer et vindstød.

En løvblæser er en maskine, som blæser blade og løv væk. I så fald kan du forsøge at blæse det over i en bunke, hvorefter du samler det op eller suger det op.

Der findes også modeller, som har flere funktioner og kan indstilles til både at kunne suge eller blæse afhængigt af behov i situationen.

 

Hvilken løvsuger eller løvblæser skal du vælge?

Om du skal anskaffe dig en løvsuger eller en løvblæser eller hvilken model, du skal vælge, afhænger af hvad dit behov er, og hvor du skal bruge maskinen. Hvis du bare har brug for at blæse bladene væk fra plæne eller terrasse, kan du sagtens klare dig med en løvblæser, som er i et billigere prisleje end en løvsuger. Med en løvsuger kan du derimod fjerne løv med det samme, og du skal derfor ikke bekymre dig om at holde styr på bladene.

 

Kørende, rygsæk eller håndholdt løvsuger eller løvblæser?

Løvsugere findes i 3 forskellige typer, kørende løvsugere, løvsugere som rygsæk og som håndholdte løvsugere.

De kørende løvsugere er kraftigere maskiner, som oftest er kombinerede med kompostkværn. Dermed kan den ikke kun suge blade men også mindre grene, som alt sammen bliver komposteret med det samme.

Den rygbårne løvsuger eller løvblæser er større end den håndholdte og derfor også kraftigere. Derfor, hvis du skal bruge en kraftfuld maskine, kan den rygbårne være det rigtige valg for dig.

Den håndholdte løvsuger eller løvblæser er mindre og lettere end de kørende og rygbårne, og derfor nemmere hurtigt at hive frem fra skuret, når den ofte skal bruges i efteråret. Til gengæld er den ikke nær så kraftig.

 

Løvsugere og løvblæsere på batteri, benzin eller med ledning?

Som de fleste andre havemaskiner, kan løvsugeren og løvblæseren fås med 3 forskellige typer drivkraft: benzin, batteri og elektrisk med ledning.

Den tydeligste ulempe ved elektriske løvsugere med ledning er, at løvsugeren kun kan nå så langt som ledningen kan række, og at man hele tiden skal passe på, hvor man har ledningen. Til gengæld skal du ikke tænke på, om maskinen pludseligt ikke har mere strøm eller benzin. Den elektriske løvsuger/blæser er perfekt til dig, som bare skal fjerne blade og løv fra terrassen eller indkørslen tæt på stikkontakten.

Den benzindrevne løvsuger eller løvblæser kan nå rundt i haven, som du har brug for. Til gengæld er benzindrevne havemaskiner oftest mere støjende end andre typer maskiner.

Den batteridrevne løvsuger eller løvblæser kan, ligesom den benzindrevne, nå hele vejen rundt i haven, uden at du skal tænke over rækkevidde eller ledning. Du skal derimod huske at sørge for altid at have et opladet batteri klar. Den batteridrevne maskine larmer generelt set mindre end den benzindrevne. Indenfor mange mærker kan du desuden finde flere havemaskiner, som passer til samme batteri.