Vertikalskærer - hvornår?

Hvornår vertikalskærer man?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

De fleste mennesker nyder at se på en smuk, grøn græsplæne, og derfor kan det være til stor irritation, hvis græsplænen pludselig begynder at få pletter med tyndt græs eller endda områder med mos.

Med en vertikalskærer kan du give din græsplæne det lys og luft, den har brug for, for at vokse sig frodig og grøn. Samtidig hjælper vertikalskæreren også med at fjerne ukrudt og mos fra græsplænen.

Populære brands

Hvornår vertikalskærer man?

Du kan faktisk bruge en vertikalskærer hele året rundt. Du skal dog være opmærksom på, at plænen bliver revet op og derfor ikke fremstår særlig køn det første stykke tid. Det tager typisk et par uger, før græsplænen begynder at ligne sig selv igen.

Ligesom med andet havearbejde, er det en god idé at bruge vertikalskæreren i marts eller april, da græsset ikke er begyndt at gro meget i den periode, og jorden stadig er fugtig. Samtidig giver det også græsplænen mulighed for at blive klar til sommeren.

Du kan også vente til august, da denne periode giver gode betingelser for at så nye græsfrø. Så kan du efterså de nye græsfrø dér, hvor der er kommet bare pletter efter mosset. Det vil ofte være nok at bruge vertikalskæreren én gang om året.

Ukrudt i græsplænen og mellem fliser

Du kan bruge vertikalskæreren til at komme ukrudt og mos i græsplænen til livs. I denne guide giver dig flere gode råd til, hvordan du fjerner ukrudt i græsplænen. Derudover får du også tips til, hvordan du kan fjerne ukrudt mellem fliser, så din have bliver klar til sommeren.

Hvor dybt skærer en vertikalskærer?

En vertikalskærer laver lodrette riller ned i græsplænen, der er cirka 3-4 mm dybe. Hvis du selv kan indstille dybden, skal den indstilles sådan, at knivene har kontakt til græsset, men kun skærer få millimeter ned i græsplænen.

Dybden på rillerne afhænger af, hvor tæt din plæne er og hvor meget mosset har overtaget græsplænen. Du skal dog være forsigtig med dybden. Vertikalskæreren må ikke skære for dybt, da den så vil rive græs- og mosrødder med op, og det er man ikke interesseret i.

 

Husk at fjerne mosset

Når vertikalskæreren har gjort det store arbejde, er det din tur til at samle mosset op. Det er vigtigt, at du fjerner mosset, så græsplænen kan få det lys og luft, den har brug for. Når vertikalskæreren har været en tur over plænen, vil mosset ligge i overfladen rundt på græsplænen.

Du kan fjerne mosset ved at rive det sammen med en rive, men det kan være en uoverskuelig opgave, hvis du har en meget stor græsplæne. Heldigvis kan du også få en vertikalskærer med opsamler, der gør hele arbejdet for dig.

Efter vertikalskæreren har gjort sit arbejde

Når vertikalskæreren er færdig med arbejdet, er det en god idé at pleje græsplænen for at give den de bedste forudsætninger for at vokse og blive pæn igen. Det kan du bl.a. gøre ved at så nye græsfrø de steder, hvor plænen er meget bar.

Derudover kan du også give din græsplæne kalk og plænegødning, så du giver den de bedste betingelser for at vokse sig frodig og grøn igen.

Resten af året er det også en fordel at klippe græsset regelmæssigt. Den optimale højde på græsset er mindst 4 cm, så det hverken er for kort eller for langt. Det giver nemlig plænen lov til at få lys og luft, og hvis plænen klippes for kort, har mosset nemmere ved at finde vej blandt græsset.

Sådan eftersår du din græsplæne

Hvis du har brugt en vertikalskærer, kan det være en fordel at efterså din græsplæne, så du ikke ender med bare pletter uden græs. I denne guide viser vi dig, hvordan du eftersår din græsplæne, så du kan give den nyt liv.