Bøf på grill

Sådan steger du den perfekte bøf på grillen

FAQ om stegning af bøffer

 

Bøffer på grill er en af danskernes klare favoritter - og det kan vi godt forstå. Alle elsker en god bøf på grillen.

Derfor har vi her samlet en guide til dig, der gerne vil grille den perfekte bøf - hvad end den er rosa, medium eller gennemstegt.

Her kan du se en lille oversigt over de forskellige stegetemperaturer, som vi anbefaler, dit kød har, når du tilbereder det på grillen.

Vær opmærksom på, at de angivede temperaturer er sluttemperaturer efter hviletid. Derfor skal du tage dit kød af, før den når den ønskede temperatur.

Stegetemperaturen på oksekød ligger således mellem 55 og 68 grader. Det afhænger i høj grad af, om man ønsker at have en rosa bøf eller en, der er gennemstegt.

For den gennemstegte bøf anbefaler vi en temperatur på 65-68 grader, hvorimod en god, rød bøf gerne skal ligge på 55-60 grader.

 

Steg bøffer med stegetermometer

Det er vigtigt at holde øje med kødets kernetemperatur, da denne afgør, hvornår kødet er færdigstegt. Et godt stegetermometer er alfa omega, da det viser dig kødets nøjagtige kernetemperatur.

Kød har typisk godt af hvile inden servering, men da kernetemperaturen kan stige op til 8 grader i hviletiden, er det en god idé at tage kødet af grillen i god tid.

Sæt stegetermometrets spids i midten af kødet, uden at det rører knogler eller fedtlommer. Følg herefter den ovenstående temperaturguide. Så kan du serverer den perfekte bøf til dine gæster.

 

Steg bøffer uden stegetermometer

Et lille tip, hvis du ikke ejer et stegetermometer, er at holde øje med saften fra kødet, når du griller. 

Kødet er gennemstegt, når saften begynder at komme op mellem fibrene.

Hvis du ønsker en rosa bøf, er den færdig, når der kommer bloddråber fra bøffen.

En medium/gennemstegt bøf er færdig, når blodet samler sig oven på bøffen.

Som udgangspunkt kan du også bruge tricket med 1 minuts stegetid pr centimeter. Dvs. at hvis din bøf er 2 centimeter tyk, så skal den steges 2 minutter - per side! Vi anbefaler dog at anskaffe et stegetermomemter, så du med sikkerhed steger den perfekte bøf - hver gang!

Se også vores guide med kernetemperaturer for kød.

 

Den perfekte bøf på grillen

Når det gælder om at stege perfekte bøffer, afhænger det selvfølgelig i høj grad af modtageren og deres personlige holdning til 'den perfekte bøf'.

Derfor gælder det om at kende dine gæster og vide præcis, hvordan de ønsker deres bøf tilberedt. Du kan selvfølgelig også spørge dem, inden du smider kødet på grillen.

En perfekt stegning afhænger også af, at du tager dig god tid at følge eventuelle anvisninger på din opskrift eller pakken.

Som grillmester skal du være opmærksom på tilberedningen både under og efter stegningen, så du kan glæde dine gæster med en god smagsoplevelse.

Uanset om du griller højrebsbøffer, hakkebøffer eller andre typer bøffer på din grill, så gælder det om at være opmærksom på kødtypen og dens kernetemperatur.

 

 

6 gode råd til de gode bøffer

1. Gå efter en bøf med en tykkelse på mindst 2,5 centimeter og en god fedtmarmorering. Det er i hvert fald det bedste udgangspunkt for en saftig grillbøf. Du kan læse meget mere om de bedste kødudskæringer til grill her.

2. Tag bøffen ud af køleskabet i god tid. En kold bøf gør det svært at opnå en god balance mellem skorpe og kernetemperatur.

3. Sørg for, at der ikke ligger blod og væske på bøffen inden tilberedning.

4. Krydr bøffen med lidt salt inden stegning - gerne i god tid. Nogle siger, at saltet trækker saften ud af kødet, hvis det saltes inden stegning. Men faktisk kaldes det 'gourmesaltning', når du salter kødet mildt inden tilberedning. Og det er endda medvirkede til kødet bliver mere mørt og saftigt, da det øger vandbindingsevnen i kødet. Det skal gøres i god tid, så kødet kan trække, inden det kommer på grillen. Undgå som udgangspunkt peber, paprika og andre pulveriserede krydderier før stegning, da disse kan brænde. Peber og mere salt kan tilføres efterfølgende og andre krydderier kan laves som en marinade. 

5. Steg din bøf ved høj varme (jo mere fedt, jo højere varme).

6. Lad altid din bøf trække 3-5 minutter før servering. På den måde holder kødet på saften, når du skærer den igennem. Hvis bøffen når at blive kold, kan du lægge den på varmen i ca. 10 sekunder på hver side inden servering.