KERNETEMPERATUR OG STEGETID PÅ GRILL

Hold øje med temperaturen og få det perfekte kød

FAQ om kernetemperatur

 

SÅDAN VED DU, OM STEGEN ER FÆRDIG

Når det kommer til at grille det perfekte stykke kød, er det vigtigt at kødet har den rette kernetemperatur. Kernetemperaturen er nemlig med til at sikre, at kødet bliver stegt efter dit ønske.

Derfor kan du i denne guide finde en oversigt over kernetemperaturen på forskellige typer kød, samt deres stegetid. Vær opmærksom på at stegetiderne kun er vejledende og afhænger af kødets tykkelse, grillristens afstand til gløderne og vejret omkring grillen.

Det er derfor altid vigtigt at holde øje med din opskrift og grillen.

Vi anbefaler at du altid benytter et stegetermometer, så du kan holde øje med temperaturen. Vær også opmærksom på, at det meste kød skal hvile inden servering, og i den forbindelse skal du bemærke, at kødets kernetemperatur stiger et par grader. Så tag kødet af grillen i god tid.

Hvor lang tid skal oksekød have på grillen?

Kernetemperaturen på oksekød skal ligge mellem 55 og 68 grader, alt efter hvor gennemstegt du ønsker dit kød skal være.

 

Kernetemperaturen på oksekød

  • Rosa: 55-60°C

  • Medium: 60-65°C

  • Gennemstegt: 65-68°C
     

Stegetid for forskelligt oksekød

  • Tynde stykker oksekød (fx steaks af inderlår og tykstegsfilet) skal have ca 2-3 min. pr. side

  • Tournedos og hakket kød på spyd skal gerne have 4-5 minutter

  • Hakkebøffer skal have omkring 7-8 minutter

  • En hel oksesteg skal typisk have 40-60 minutter

  • En mørbrad tager cirka 20-40 minutter

 

Hvor lang tid skal kalvekød have på grillen?

Kernetemperaturen for kalv ligger mellem 58 og 68 grader.

 

Kernetemperaturen for kalv

  • Rosa: 58-60°C

  • Medium: 60-65°C

  • Gennemstegt: 65-68°C
     

Stegetid for forskelligt kalvekød

  • Schnitzler og kalvekoteletter skal have 3-5 min. pr. side

  • Medaljoner skal have ca. 4-7 minutter

  • Hele kalvestege (fx kalvekam og kalvetyndsteg) skal have 45-60 minutter

  • En kalvemørbrad skal have omkring 20-30 minutter

Hvor lang tid skal svinekød have på grillen?

Når du griller svinekød skal du være meget opmærksom på temperaturen, så kødet ikke bliver tørt.

Kernetemperaturen på svinekød

Vi anbefaler kun at du griller svinekød medium ved 65°C eller gennemstegt ved 70°C.

Dog kan der være forskelle i tilberedningen, alt efter hvilken type kød du vælger.

  • Pulled pork skal gennemsteges - vil ofte nå helt op på 93°C

  • En flæskesteg skal grilles mellem 63-65°C for medium, men ikke mere en 68°C - ellers bliver den tør

  • Svinemørbrad og skinke (hamburryg) skal grilles ved 65-67°C - maksimalt 70°C

Sørg altid for at holde øje med opskriften!

 

Hvor lang tid skal fjerkræ have på grillen?

NB! Fjerkræ bør ikke tilberedes rosa!

  • 62°C for medium

  • 75°C for gennemstegt

Der er dog meget forskel på de forskellige typer af fjerkræ og derfor er det igen vigtigt at du er opmærksom på, hvilket stykke kød du tilbereder.
 

Hvornår er kylling færdig på grillen?

  • Helstegt kylling samt over- og underlår: 75°C for gennemstegt

  • Kyllingebryst: 70°C for gennemstegt
     

Hvornår er and færdig på grillen?

  • Andebryst: 65°C for medium og 72°C for gennemstegt

  • Andelår: 75°C for gennemstegt

  • Andesteg: 68°C for medium og 75°C for gennemstegt

Du kan læse endnu mere om at lave and på grillen her. 

Hvornår er gås færdig på grillen?

  • 68°C for medium

  • 75°C for gennemstegt - Gåselår skal tilberedes gennemstegt
     

Hvornår er kalkun færdig på grillen?

  • Hel kalkun, kalkunbryst og kalkunlår: 75°C for gennemstegt

 

Hvor lang tid skal lam have på grillen?

Når det kommer til lam, er det vigtigt du har styr på dit kød og tilberedningen, da lam hurtigt bliver tørt. Temperaturen skal ligge mellem 58 og 75 grader.

Kernetemperaturen for lam

  • Rosa: 58-60°C

  • Medium: 70°C

  • Gennemstegt: 75°C

 

Hvor lang tid skal vildtkød have på grillen?

Kernetemperaturen på vildtkød skal ligge mellem 60 og 75 grader. Her er det vigtigt du ved hvilket stykke kød du har at gøre med og hvilken stegning du ønsker at kødet skal have.

Kernetemperaturen på vildt

  • Rosa: 60-62°C

  • Medium: 65-70°C

  • Gennemstegt: 71-75°C

SÅDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE GRILL

Markedet bugner af fantastiske grille, men hvilken en skal du vælge? I denne guide kan du læse mere om de forskellige typer og finde den grill der passer bedst til dig og dine behov.

Bliv grillmester med Bilka.dk

Om du er selvudnævnt grillmester eller nabolagets kulinariske grillgeni, så kan du finde alt udstyr til grillen på Bilka.dk. Du kan også finde en masse inspirerende grillretter, som du, med den rette grill, kan eksperimentere med hele året rundt.

Har du endnu ikke en grill, er det måske mere inspiration du er ude efter. Her kan du med fordel gå på opdagelse i vores mange grill guides og lade dig inspirere til dit valg af grill.