Sådan vælger du den rigtige grill

Find den grill der passer til dine behov

Grillmarkedet bugner af fantastiske grille og på Bilka.dk kan du bl.a. finde grille fra populære mærker som CharBroil og Weber.  

Udover de mange brands du i dag kan finde online, så findes der også mange forskellige typer af grill. Spørgsmålet om mærke og model er ligeså vigtigt som spørgsmålet om hvilken grill-type man skal vælge. Foretrækker du den klassiske kulgrill eller den nemme gasgrill? Hvad er en elektronisk grill og skal du også have et bålsted til at bage en god pizza? Kan du egentlig smage forskel på om råvarerne er tilbered gå gas- eller kulgrill?

På denne side har vi lavet en guide til dig der gere vil lære mere om de forskellige grill-typer og finde den der passer bedst til dine behov. 

 

De tre grill-typer 

Overordnet set kan man snakke om tre forskellige grill-typer: kulgrill, gasgrill og den elektroniske grill. 

Dit valg af grill afhænger i høj grad af din personlige mening og temperament. 

 

Kulgrillen 

Kulgrillen er den helt klassiske grill og for mange er netop denne grill-type indbegrebet af det at grille og spise grillmad. Mange danskere mener nemlig, at der er noget helt særligt over lugten, smagen og røgen fra kulgrillen.

At grille med kul kan tage længere tid end med de to andre grill-typer, da kullet først skal forvarmes med en grillstarter, men den særlige grill-følelse er ventetiden værd. Kulgrillen er desuden let at flytte rundt på, at du kan sprede din grillglæde flere steder. 

Fordele ved kulgrill 

 • Med en kulgrill opnår du en meget høj temperatur 

 • Grillen kommer i mange forskellige designs, størrelser og faconer 

 • Typisk er kulgrillen billigere end gasgrillen 

 • Kulgrillen giver en traditionel grill-følelse 

Ulemper ved en kulgrill 

 • Grillen har lang opstart 

 • Det er sværere at regulere temperatur på en kulgrill 

 • Den bliver let beskidt og resterne af kul skal fjernes 

 

Briketter til kulgrillen

Men skal du egentlig investere i briketter eller kul til din grill? Svaret her er begge. Grillkul brænder nemlig hurtigt og er super gode hvis du gerne vil have gang i grillen og ikke nødvendigvis skal tilberede råvarer der har lang stegetid. Omvendt er grillbriketter netop perfekte til dette formål, da de brænder langsommere og har længere glødetid. 

 

Gasgrillen 

Gagrillen har vundet mange danskeres hjerte de seneste år – og det er med god grund. Gasgrillen har nemlig mange smarte funktioner, der sørger for, at du får en effektiv grill og er super lækker resultat. Som navnet antyder, bruger en gasgrill gas som brændsel. De fleste gasgrill er udstyret med flere brændere, så du lettere kan regulere temperaturen og have større kontrol over varmen.  Derudover er gasgrillen super let at rengøre, hvilket kan spare dig for meget ekstra arbejde. 

Generelt giver grillen dig et stort grillareal og varmer hurtigt op, så du kan komme i gang med at grille dine retter. Tests viser desuden, at der ikke er forskel i smagen på dine råvarer når du vælger gasgrill. Så du kan roligt grille dine bøffer! 

Fordele ved gasgrill 

 • Gasgrillen varmer hurtigt op 

 • Det er let at finde og regulere temperaturen på grillen 

 • Gasgrillen udleder mindre røg, så dine tekstiler ikke lugter nær så meget 

Ulemper ved gasgrill 

 • Gasgrillen er ofte dyrere end kulgrillen 

 • Du skal sørge for, at der er nok gas i flasken inden du begynder at grille 

 • Gasgrillen fylder mere end både den elektriske grill og kulgrillen 

 

Den elektroniske grill 

Den elektroniske grill (også bare kendt som elgrill) kan være et perfekt valg til dig der bor midt i byen, og kun har en lille altan. Grillen fylder nemlig ikke ret meget og er desuden let at opbevare. Grillen kan blive klar på få minutter og kræver hverken gas eller kul – kun en stikkontakt. Den er let at rengøre og du kan i princippet bruge den alle steder, hvor du har adgang til en stikkontakt. 

Fordele ved en elektronisk grill 

 • Griller starter hurtigt op, så du kan komme i gang 

 • Den er super nemt at sætte op 

 • Kræver ikke gas eller kul 

 • Den er nemt at rengøre og opbevare 

Ulemper ved en elektronisk grill 

 • Grillen kræver en stikkontakt (eller forlængerledning) 

 • Du får ikke helt samme grilloplevelse 

ANDRE GRILLTYPER 

Der findes selvfølgelig også andre grill-typer som du kan vælge.

 

RYGEOVNEN 

Røgning er mere end en lækker måde at tilberede sin fisk eller sit kød på. Selvom du sagtens kan røge på din grill, så anbefaler vi at du anskaffer dig en rygeovn, hvis det er noget du gerne vil gå mere op i.  Der findes næsten ingen begrænsninger på hvad du kan røge og røgning giver dine råvarer en helt fantastisk smag. Er du interesseret, så kan du læse vores guide om hvordan du røger på din grill eller se vores udvalg af rygeovne.

 

BORDGRILL

Du kan også anskaffe dig en bordgrill. Bordgrillen er en lille elektrisk grill, som du kan både bruge indenfor og udenfor. Den alsidige grill er perfekt til at skabe grillstemning året rundt og kan desuden bruges til både stegning af toast og grøntsager såvel som bøffer og kylling. Bordgrillen er nem at rengøre og opbevare.

 

PILLEGRILL

En pillegrill bruger træpiller til at opvarme med. Du slipper derfor for gas, kul og briketter. Træpillerne der bruges til grillen er specialfremstillet og det er vigtigt du kun køber piller der er fremstillet til anvendelse på grill. Træpillerne til grillen, hælder man i en tank/beholder, hvorfor pillerne automatisk bliver ført videre til brændkammeret. Her antænder du med gløderør, hvilket er med til at give grillen en ensartet varme. Udover pillerne, skal du lige have lidt strøm til grillen, så grillen kan føre pillerne ind i afbrændingskammeret. Grillen er kendt for at have en kort optændingstid og giver en udsøgt røgsmag til dine råvarer.

 

BÅLSTED

Du kan selvfølgelig også grille over et bålsted. Dette vil give dine råvarer en fantastisk smag men begrænser også dine grillmetoder. Du kan finde en masse tilbehør til dit bålsted (som bålstativer eller bålfade), så du nemt kan grille og bage forskellige ting.

 

ENGANGSGRILLEN

Engangsgrillen er fantastisk til dig der ikke griller ret meget. Du kan nemt have den med på tur og efter brug kan den smides ud. Engangsgrillen giver dig ikke samme muligheder for kontrol som nogle af de andre grille, men du kan sagtens stege et stykke kylling, brød eller en lille bøf herpå.

SÅDAN VÆLGER DU HVILKEN TYPE GRILL DU SKAL HAVE 

Det er vigtigt at du vælger en grill-type der passer til dine behov. Hvis du nyder det traditionelle ritual med at tænde op i grillen med kul og lade den liflige røg stige op, så er det helt sikkert en kulgrill du skal have fat i. 

Er du mere til den lidt hurtigere metode og ligeglad med duften af røg, så kan en elektronisk grill eller en gasgrill være det rigtige valg. Flere danskere er gået over til de mere moderne gasgrill. Grillen er unægteligt mere praktisk, da den lynhurtigt bliver varme og du derfor hurtigere kan starte tilberedningen af dine råvarer. 

Er du stadig i tvivl? Skal du kan du springe til vores guide omkring valg af gas- eller kulgrill

 

VÆLG DEN RIGTIGE STØRRELSE 

Når du vælger grill er det også vigtigt at du vælger en der er stor nok. Har du en stor familie eller drømmer du om at være nabolagets grillmester, så er det vigtigt at du har en grill der har plads til de forskellige råvarer. En familie på fire kan sandsynligvis ikke nøjes med den mindste model, hvis der skal serveres mad på samme tid. 

 

LÆS DE FORSKELLIGE TESTS 

Det kan være en fordelt at læse forskellige test og anmeldelser af grill-modeller, inden du investerer i en. På den måde kan du danne dig et indtryk af modellerne og de overvejelser du bør gøre inden du køber en. Du kan med fordel tage ud og se nogle af modellerne inden du beslutter dig. 

 

VÆLG DET RIGTIGE TILBEHØR 

Når det kommer til det rigtige valg af grill, så afhænger valget også i høj grad af det rigtige tilbehør. Grilloplevelsen (og resultatet) bliver meget bedre, hvis du har det rigtige grilludstyr. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at du ved hvad du skal bruge din grill til. 

Hvis du gerne vil lave pizza på din grill, så anbefaler vi, at du investerer i en pizzasten. Er du derimod typen der elsker gode gryderetter kræver det selvfølgelig den helt rigtige gryde til grillen

Du kan lave et hav af forskellige grillopskrifter direkte på grillen! På Bilka.dk har vi samlet nogle af vores favorit opskrifter til grillen, så du hurtigt kan blive inspireret til at prøve noget nyt. Måske en grillet bananasplit til dessert? Eller hvad med lækre pizzasnegle? Find alle opskrifter online. 

 

På Bilka.dk finder du et stort og bredt udvalg af forskelligt udstyr til grillen, som kan hjælpe dig med at bage brød, pizza eller tilberede diverse gryderetter. Du kan finde alt fra pizzasten og støbejernsgryder til grilltermometre og meget andet. Kun din fantasi sætter grænser for hvad der skal grilles. 

Skal jeg vælge gas- eller kullgrill?

Har denne guide overbevist dig om at du skal have en gas eller en kulgrill, men er du stadig i tvivl om hvilken? I denne guide hjælper vi dig med at finde dne rigtige gas eller kulgrill.

Grilltips & inspiration

Find inspiration, tips og tricks her på siden. Du kan læse mere om grillmetoder, rengæring af grill, optænding og kernetemperaturen på dit kød.