Hvornår skifter man til juniorseng?

Er du i tvivl om, hvornår dit barn skal i juniorseng? Så læs med her.

FAQ om juniorsenge

Mange forældre er i tvivl om, hvornår det er tid til at skifte tremmesengen ud med en juniorseng. De fleste fortæller, at de har gjort det omkring 2-3 års alderen, men det er svært at sætte en præcis alder på. Det handler nemlig i høj grad om faktorer som motorik, putteritualer, søvnmønstre mm.

Her her får du et overblik over typiske tegn på, at dit barn er klar til at skifte fra tremmeseng til juniorseng.

 

Er dit barn klar til juniorseng?

To af de tegn, der indikerer, at dit barn er klar til at bytte tremmesengen ud med en juniorseng er typisk:

  • Hvis dit barn er lidt af en klatremus og begynder at kravle op på sengeranden og over kanten af tremmesengen for at komme op, så er det tid til at udskifte tremmesengen med juniorseng. Der er nemlig risiko for, at barnet kommer til skade, hvis det forsøger at klatre ud af tremmesengen og falder ned.
  • Et andet scenarie er, at dit barn simpelthen vokser ud af tremmesengen. De fleste tremmesenge er 60x120cm, mens en juniorseng typisk er 70x160 cm.

 

Kort sagt må du vurdere, om dit barn motorisk og størrelsesmæssigt er et sted, hvor det giver mening at skifte til juniorseng.

 

Tips til en god overgang til juniorseng

1. Undgå at falde ud med en sengehest

Hvis dit barn roder meget rundt i søvne, kan det måske være lidt angstprovokerende at skifte til en juniorseng, som barnet kan falde ud af om natten. På Bilka.dk har de fleste af vores juniorsenge en indbygget sengehest og ellers kan du købe en sengehest separat. Så er sengen ikke helt åben, og det bliver sværere for dit barn at falde ud. Nogle vælger også at starte op med en madras på gulvet. Det vigtigste er, at du føler dig tryg i det og kan være i det – Du skal også sove godt! Desuden anbefaler vi ikke, at du køber en høj seng som dit barns første juniorseng. Start med en lav seng, og skift først til en juniorseng, når dit barn er ældre og vandt til at sove i juniorseng.

 

2. Behold de samme putteritualer

Behold de samme putterutiner efter I skifter til juniorseng. Det kan godt være sengeskiftet påvirker dit barns søvn lidt for en stund. Det er jo helt nyt, og barnet skal måske lige vende sig til det. Derfor at det vigtigt, at I ikke introducerer for mange nye ting på én gang. Så hvis jeres putterutine ellers fungerer godt, så fortsæt med samme rækkefølge, godnathistorie, godnatsang osv.  Så skabes der nogle trygge, velkendte rammer omkring den nye seng.

 

3. Skab genkendelighed

I forlængelse af ovenstående punkt: Gør sengen så genkendelig som muligt for at sikre en ’blød’ overgang. Det kan være det samme sengetøjbamser osv.

 

4. Bevar roen og hav tålmodighed

Det er vigtigt, at I som forældre forsøger at bevare roen, selvom jeres barn måske reagerer på skiftet med natteuro og dårlig søvn. Husk, at det er en overgang, og at dit barn skal nok komme til at sove godt igen. Det er klart, at I bliver trætte og frustrerede, men lad det ikke gå ud over barnet – de mærker det, og det kan måske blot være med til at gøre overgangen til juniorseng mere kompliceret end som så. Derfor: Hold fast i rutinerne og hæng i. Gode søvnrutiner er med til at sikre god søvn for dit barn, og det er afgørende for barnets udvikling og trivsel.

 

Find alt du skal bruge til juniorsengen

Vi håber, at du kan bruge vores gode råd og idéer til, hvornår man skifter til juniorseng og hvordan man skaber den bedste overgang for skiftet.

På Bilka.dk finder du både et bredt udvalg af juniorsenge samt alt, hvad du skal bruge til et godt skifte og en god nattesøvn: Sengeheste, bamser, lagener, sengetøj, børnebøger til godnathistorierne, sengelamper og meget mere.

 

Alt til en god nattesøvn i juniorseng

Søvnunivers

Det er vigtigt, at du får en god nats søvn! Derfor har vi samlet en række guides her på Bilka.dk, der hjælper dig med at optimere din søvn og få mest ud af mødet med Ole Lukkeøje. Du kan bl.a. læse som sovetyper, hvilken seng du skal vælge og hvorfor det er vigtigt, at dit barn får nok søvn. Derudover kan du lære mere den månen og det famøse gab, som angiveligt skulle smitte...