Sådan kommer du i gang med styrketræning

Tips til at begynde at styrketræne

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om styrketræning


Hvad er styrketræning godt for? 

Hvorfor overhovedet styrketræne? Det er der mange gode grunde til. Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at voksne mellem 18 og 64 år laver fysisk aktivitet, der styrker musklerne mindst to gange om ugen. Det kan f.eks. være styrketræning med vægte eller egen kropsvægt. 

Forebygger sygdomme: Fysisk aktivitet som styrketræning kan medvirke til at forebygge en lang række sygdomme, skriver Sundhedsstyrelsen. Det er blandt andet hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, knogleskørhed og forhøjet blodtryk. Derfor er det også godt at holde fast i din styrketræning gennem hele livet. 

Øger din forbrænding: Når du styrketræner, sætter du også gang i kroppens forbrænding. Det kan blandt andet hjælpe på vægttab, og samtidig gør det din krop mere robust og udholdende. Derfor kan det være en god idé at kombinere løbetræning med styrketræning. Hvis du vil begynde at løbetræning, har vi også lavet en guide, som hjælper dig med at komme i gang med at løbe

Fordele i hverdagen: Når du styrketræner, vil du også opdage, at gøremål i hverdagen bliver lettere. Det bliver blandt andet lettere at bære tunge ting og gå op ad trapper. Dyrker du andre former for motion, f.eks. løb eller cykling, vil du også opleve gevinster ved styrketræningen her. 

Forebygger skader: Stærkere muskler og led skaber mere stabilitet, som er med til at forebygge skader f.eks. når du løber. Samtidig er en stærk krop hurtigere til at komme ovenpå igen efter en skade. 

Løfter humøret: Træning medfører, at kroppen frigiver endorfiner. Det giver en god følelse i kroppen, og du vil sikkert mærke, at dit humør er løftet efter en god styrketræning.

Brug et godt styrketræningsprogram 

Det kan være svært at komme i gang med styrketræning, hvis du ikke har prøvet det før. For hvordan skal man lige starte? Det kan være en rigtig god idé at finde et godt styrketræningsprogram, som du kan følge. Det er vigtigt at finde et træningsprogram, som passer til dit niveau, så du undgår skader. 

Du kan finde mange forskellige gratis styrketræningsprogrammer på internettet, som passer til forskellige niveauer. Det kan dog være svært at vide præcis, hvordan de forskellige styrketræningsøvelser skal udføres. Derfor kan det være en god idé at booke en personlig træner, der kan hjælpe dig med at udføre øvelserne med den rigtige teknik. Den rigtige teknik er nemlig også vigtig for at undgå skader. 

En personlig træner kan også hjælpe dig med at sammensætte et træningsprogram, som er tilpasset dig. Det kan være en god og tryg måde at komme i gang med at styrketræne, og du kan få svar på alle de spørgsmål, du måtte have undervejs. Samtidig kan en personlig træner vise dig, hvordan du bruger alle de forskellige træningsmaskiner i fitnesscenteret. 

Lav styrketræning hjemme 

Måske vil du helst starte med at styrketræne hjemme hos dig selv. Det er der heldigvis også mange gode muligheder for. Hvis du har plads, kan du indrette dit eget lille fitnesscenter med træningsmaskiner og træningsudstyr. Du kan også starte med at investere i nogle håndvægte, træningselastikker og en træningsmåtte

Find et godt hjemmetræningsprogram, som ikke skal udføres på træningsmaskiner. Du kan f.eks. finde et program, hvor fokus er på at bruge egen kropsvægt eller minimalt udstyr. Du kan både finde træningsprogrammer som tekst, video og app. Undersøg de forskellige muligheder, og find dit favoritprogram til styrketræning i hjemmet.

Træningsudstyr

Du finder et bredt udvalg af træningsudstyr til styrketræning på Bilka.dk. Vi har alt det udstyr, som du skal bruge til din hjemmetræning. Du finder blandt andet håndvægte, kettlebells og træningsmåtter. 

Træn med andre

At træne med andre kan være en god måde at komme i gang på. Måske er du allerede medlem i et fitnesscenter eller overvejer at blive det. Mange fitnesscentre tilbyder holdtræning, hvor du kan styrketræne sammen med andre. Til holdtræning vil der også være en fitnessinstruktør, som viser dig, hvordan de forskellige øvelser skal udføres.

Det kan være en sjov og inspirerende måde at komme i gang med styrketræningen på. Det er vigtigt at lytte til din krop og følge dit eget niveau, selvom du træner med andre.

Udforsk mulighederne i dit lokale træningscenter. Måske er der flere forskellige styrketræningshold, som du kan prøve. 


Spis proteinholdig mad 

Når du styrketræner, nedbryder du først kroppens muskler. Herefter bygges musklerne op igen og er en smule stærkere end før. For at få det optimale ud af din styrketræning, er det vigtigt at spise godt. Det er nemlig med til at sikre, at dine muskler bygges op igen og bliver stærkere. 

Det er blandt andet vigtigt, at du får nok protein i din kost. Du kan med fordel indtage et proteinholdigt måltid inden for en halv time efter din træning. Spis f.eks. en grovbolle med kødpålæg, drik en smoothie med proteinpulver eller snup en proteinbar