Børns søvnbehov

Børn og søvn kan være et stort projekt, men det er vigtigt, at dit barn får nok søvn

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Børn og søvn kan være et svært projekt, men søvn er vigtigt – både for dig og dit barn. Søvn spiller især en stor rolle for de mindste og er et basalt behov, vi alle skal have opfyldt for at kunne fungere i hverdagen.

I denne guide giver vi dig en oversigt over, hvorfor det er vigtigt, at dit barn får nok søvn, hvor meget søvn dit barn skal have og hvordan du sikrer dig det.

 

Hvorfor er søvn vigtigt?

Når det kommer til vores børn (og os selv), så er det vigtigt, at vi får den rette mængde søvn. Søvn er nemlig med til at give os ro og sørge for, at vores krop og sind kan bearbejde dagens mange indtryk.

Søvn er vigtigt for at kunne fungere i hverdagen, og de fleste af os ved, hvad der sker, hvis vi ikke føler os udhvilede.

Udover at være gnavne og i dårligt humør resten af dagen, så kan mangel på søvn også gøre, at vi har svært ved at huske ting og koncentrere os om vores opgaver. Mangel på søvn mindsker i høj grad vores produktivitet og kreativitet – og det samme sker for vores børn.

Alt til barnets søvn

Formålet med søvn

Formålet med søvn er at give krop og sind hvile, mens hjernen bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen.

Der findes en række forskellige teorier om, hvorfor søvn er så vigtigt.

  • Én af teorierne er, at hjernen skal være 'offline' for at kunne bearbejde og lagre information.
  • Andre teorier siger, at søvn er med til at fjerne de affaldsstoffer fra hjernen, som øger vores risiko for forskellige sygdomme.


Uanset begrundelsen, er der ingen tvivl om, at det er vigtigt at få nok søvn. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at du sørger for, at dit barn får rigeligt med timer, hvor øjnene er lukkede.

 

 

Søvn styrker barnets immunforsvar

Søvn er med til at opbygge vores immunforsvar og er dermed også med til at holde dit barn sundt og rask. Dårlig eller for lidt søvn gør både dig og dit barn mere modtagelig for sygdomme.

 

Søvn sænker stressniveauet

Hvis dit barn sover dårligt eller for lidt, kan de ophobe stresshormoner i kroppen. Stresshormonerne kan gøre det ekstra svært at falde i søvn eller blive træt. Derudover er hormonerne også med til at sænke barnets immunforsvar, som beskytter barnet mod sygdomme.

 

Søvn fremmer barnets indlæring

Vi lagrer bedre information i vores hjerne, når vi er veludhvilede – det samme gælder for børn. Både de motoriske, følelsesmæssige og sociale kompetencer bliver bedre ’gemt’ i hjernen, hvis barnet har fået en god nats søvn.

Hvis dit barn har et godt søvnmønster og får en god kvalitets-søvn, så har de lettere ved at lære nye kompetencer og dermed fremme deres udvikling.

 

Søvn øger livskvaliteten

Du kender det helt sikkert selv. Du er ikke den bedste udgave af dig selv, når du er i søvnunderskud – det samme gælder for dit barn.

God søvn har en direkte indvirkning på både dit energiniveau og dit humør. Hvis du har sovet godt, er du langt mere produktiv, glad og energisk. Er du ikke udhvilet, vil du derimod være mere gnaven, nærtagende og energiforladt.

Dette gælder også for dit barn. Får dit barn ikke nok søvn, kan de være mere sensitive og overfølsomme. Du vil derfor tit ende med et barn, der græder mere og let mister sin koncentration. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at give dit barn den søvn, det har behov for.

 

10 tips til hurtigere at falde i søvn

Søvn er vigtigt for både børn og voksne. Har du selv problemer med at falde i søvn, så har vi i denne guide samlet nogle tips og tricks der måske kan hjælpe dig på vej.

Hvor mange timers søvn skal børn have?

Det er vigtigt at vide, at det ikke er ualmindeligt at have perioder, hvor du sover dårligt – det sker for både børn og voksne. Selvom det er frygteligt irriterende, mens det står på, så er det ikke noget, du skal være bange for, så længe den dårlige søvn forekommer i korte perioder.

Herunder kan du se det anbefalede antal timer til dit barn:

  • 0-3 måneder: Spædbørn sover normalt omkring 14-17 timer i døgnet. Søvnmængden kan dog variere meget og samtidig stadig være inden for ”normalen”.
  • 3-6 måneder: I denne alder sover spædbørn normalt mellem 12-15 timer i døgnet. Fem af timerne kan typisk ligge i løbet af dagen, men størstedelen skal gerne ligge om natten.
  • 6-12 måneder: Et barn på denne alder bruger typisk 11-14 timer af døgnet på at sove. Søvnen kan fordeles over en middagslur og natten.
  • 1-3 år: I disse år sover et barn almindeligvis 10-13 timer i løbet af et døgn. Barnet vil ofte stadig have brug for en lur i løbet af dagen.
  • 3-5 år: Et barn i børnehavealderen vil typisk have brug for at sove 9-11 timer hver nat. Barnet vil i mindre grad have brug for en middagslur. Søvnen kan ofte forstyrres af drømme/mareridt, da børn i denne alder har en levende fantasi.
  • 5-7 år: I den tidlige skolealder har børn typisk brug for at sove 8-10 timer pr. døgn. Den rigtige mængde søvn er vigtig, fordi det påvirker barnets koncentration og indlæringsevne i skolen. Du kan med fordel holde fast i gode rutiner, så du er sikker på, at dit barn får nok søvn.

Hvor meget søvn skal man have?

Det er vigtigt, at vi får nok søvn, så vi kan fungere i vores hverdag. Vi bliver påvirkede af en dårlig nattesøvn, og det kan gå ud over vores humør. Find ud af, hvor meget søvn du skal have i vores guide, så du kan forblive i godt humør.

Hvordan sørger jeg for, at mit barn sover godt?

Det er tid til, at barnet skal i seng, men hvordan sørger du for, at dit barn sover godt og får den rette mængde søvn? Vi har samlet 3 råd til dig, så du kan sørge for, at dit barn sover godt og trygt om natten. 
 

1. Giv barnet bedre søvn med fast sovetid

Det er vigtigt, at du giver dit barn faste sovetider. Det er nemlig i barndommen, vi lærer de gode sovevaner, som også kan gavne os i vores voksne liv. Kommer barnet for sent i seng, er der risiko for at sove mere uroligt og dermed mindske kvaliteten af søvnen.

Ved at give dit barn faste tidspunkter er du også med til at give dit barn en bedre søvn. Fordelene ved en fast sovetid er, at:

  • Kroppen lærer, hvornår det er på tide at gå til ro, og det kan give en bedre kvalitet af søvnen.
  • Du kan sikre, at barnet får det anbefalede antal timer.

 

2. Find en god rutine

Når du skal finde en god rutine, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at rutinen skal være praktisk og funktionel for både jer som forældre og barnet. Hver familie har sin egen rutine, og det er ikke sikkert, at den passer til andre.

Det er vigtigt at vide, hvad der fungerer for jer og jeres barn, når det kommer til putning. Det gælder om at:

  • Finde en rutine, som sørger for, at barnet bliver puttet i ordentlig tid og som ikke stresser forældrene.
  • Holde fast i de regler, du sætter. Det kan være forvirrende for små børn, hvis reglerne konstant ændres.
  • Være tålmodig og give den nye rutine tid til at fungere.

 

Planlæg rutinen

Det kan være en god idé at planlægge en rutine, så dit barn kan lære den nye rutine at kende. Se om du kan planlægge din putterutine, så den ikke varer mere end 30 minutter. Rutinen kan indeholde:


Find en rutine, der passer til jer og hav fokus på samværet, nærværet og kommunikationen med dit barn. Det skaber tryghed, kærlighed og gode rammer for søvnen.

 

 

Skab trygge rammer med Bilka.dk

På Bilka.dk vil vi meget gerne hjælpe dig med at skabe de bedste rammer i børneværelset for barnets nattesøvn. Derfor kan du finde et bredt udvalg af forskellige børnesenge og madrasser, der giver et godt fundament for søvnen.

Derudover kan du finde bløde puder og varme dyner, som er med til at sikre en god nats ro. Du har også mulighed for at finde gardiner, så du kan mørklægge rummet efter dit og barnets personlige smag. Vi har også bamser, som bekytter barnet mod nattens uhyggelige monstre.

Vælg den rigtige dynestørrelse

Skal du have en ny dyne? Så skal din nye dyne selvfølgelig have den helt rigtige længde, så du får den bedste oplevelse og søvn med dynen. Det gælder selvfølgelig også når du skal finde dyner til de mindste. 

8 tips til indretning af børneværelset

Hvordan indretter man bedst et børneværelse, så det imødekommer børnenes behov med plads til leg og udfoldelse? Vi giver dig her 8 bud på, hvad du kan gøre for at skabe børnevenlige rammer for familiens yngste.

Søvn univers

Er du interesseret i at vide mere om søvn? I vores søvn univers har vi samlet en masse guides til dig, der gerne vil blive klogere på din søvn og optimere den, så du sover bedst muligt om natten.