Hvordan falder man hurtigere i søvn?

Slip af med søvnproblemerne og fald hurtigt i søvn med disse 10 gode råd

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Din søvn har stor betydning for dit humør, din energi, din hjerne, din krop og dit immunforsvar. Derfor kan det være ekstra hårdt at komme op, hvis du aften efter aften har problemer med at falde i søvn.

Søvnproblemer er frustrerende. Det slider unødvendigt på kroppen, når du ikke kan sove, og du vågner op helt uden energi. Heldigvis har vi samlet 10 gode råd til, hvordan du kan falde hurtigt i søvn.

 

Sådan falder du i søvn hurtigt

En god søvn er lige så afgørende for, at vi trives og har det godt som sund kost og motion. Her er vores tips til, hvordan du hurtigere falder i søvn og får en bedre søvnrytme. Disse 10 råd kan også være en god hjælp til søvnproblemer.

 

1. Undgå at bruge elektronik om aftenen

Hjernen opfanger information hele tiden og netop derfor kan det være en god idé at undgå at bruge din mobil, tablet eller se TV inden du skal i seng. Dette betyder nemlig, at du holder hjernen i gang og interesseret, imens du scroller nedover dine venners Facebook-profiler. 

De fleste elektroniske skærmenheder udsender blåt lys, som kan forstyrre din nattesøvn og gøre det sværere at falde i søvn. Derfor er det en god idé at undgå at bruge elektronik før, du skal sove.

 

2. Undgå koffein og tobak

Kaffe, cola og energidrikke er fulde af koffein, som er med til at kvikke hjernen op. Derfor bør du undgå disse inden, du går i seng.

Vær opmærksom på, hvor meget koffein du indtager i løbet af dagen. Det tager nemlig tid for kroppen at forbrænde koffeinen, og derfor kan det være en dårlig idé at snuppe en energidrik sidst på eftermiddagen. Du kan nemlig risikere, at koffeinen stadig er i din krop, når det er sengetid.

Tobak kan have samme påvirkning, og derfor bør du også undgå denne stimulans inden sengetid.

 

 

3. Spring middagsluren over

Selvom en eftermiddagslur kan være tiltrængt, så anbefaler vi, at du springer den over, hvis du har svært ved at falde i søvn.

Ifølge søvnkonsulent Mikael Rasmussen kan en lur nemlig blive for lang og kan derfor tage noget af det søvnpres, du skal opbygge til natten. Det kan give dig problemer med at falde i søvn om aftenen.

Hvis du er vant til at snuppe en lur, kan det være svært at springe den over, men det er gavnligt for dig på den lange bane.

 

4. Dyrk motion

Motion er godt for mange ting – også din søvn! Hård træning kvikker dog din krop og dit sind op. Det kan derfor være en god måde at få lidt ekstra energi på i løbet af dagen, hvis du har tid i kalenderen.

Ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen betyder det dog også, at hård træning sjældent er en god idé, inden du går i seng, da det får puls og blodtryk til at stige, og du producerer stresshormoner og glukose. Fyr din energi af tidligere på dagen og mærk effekten, når du skal sove.

 

5. Vælg en rolig aktivitet

Du kan bytte den hårde træning eller elektronikken ud med en rolig aktivitet. Dette kan være med til at sænke hjerneaktiviteten og berolige dig. 

Vi anbefaler, at du læser en bog, lægger et puslespil eller lægger en kabale. Laver du en af disse aktiviteter, anbefaler vi desuden, at du undgår at bruge stærkt lys.

 

6. Undgå skarpt lys

Undgå at tænde for alt lyset i huset eller lejligheden, når det nærmer sig sengetid. Tænd kun svagt lys – på den måde undgår du at slukke for den naturlige produktion af melatonin, der hjælper os med at falde i søvn.

 

 

7. Løs ikke dagens problemer om natten

Undgå krævende arbejde inden, du skal sove. Læg dagens ”to do”-liste væk et par timer før du går i seng og slap af. Prøv at undgå at spekulere på arbejdsrelaterede problemer, når du skal sove.

Du kan eventuelt lave en liste til dagen efter. På den måde tømmer du hovedet og giver hjernen mulighed for at slappe af.

 

8. Stå op – hvis du ikke kan sove

Har du problemer med at sove, så hjælper det sjældent at blive liggende i sengen. Man bliver mere frustreret og ender med at bruge timer på at vende og dreje sig. Hvis du ikke kan sove, kan du prøve at stå op og foretage en rolig aktivitet.

 

9. Hold fast i en god døgnrytme

Alle har nætter, hvor søvnen smuldrer. Det er normalt, hvis det sker i ny og næ, men det må ikke være længerevarende.

Kroppen fungerer bedst, hvis den får mellem 8 og 10 timers søvn. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at få den mængde søvn, din krop har brug for – så går det nok, at der er en nat eller to, hvor du ikke kan sove.

Hvor meget søvn har jeg brug for?

Er du i tvivl om du får nok søvn? Hvis du stadig føler dig træt, når du vågner om morgenen og op ad dagen, kan det være, at du ikke får nok søvn. Vi har samlet nogle anbefalinger til dig, så du kan føle dig frisk og udhvilet hver morgen.

 

10. Skab et godt sovemiljø

Det vigtigste du kan gøre, når det kommer til optimal søvn, er at skabe et godt sovemiljø. En god madras, der passer til din krop er vigtigt, og det samme er valget af hovedpude og dyne.

Derudover er det vigtigt, at du sikrer dig et mørkt, stille og køligt soveværelse. Dit soveværelse er kun beregnet til at sove i. Det er derfor vigtigt, du ikke bruger rummet som tv-stue, arbejdsværelse eller andet, da dette giver din hjerne det forkerte indtryk.

Sov godt med Bilka.dk

Hos Bilka.dk vil vi meget gerne hjælpe dig med at skabe de rigtige rammer for en god nats søvn. Derfor kan du på vores webshop finde alt fra senge og madrasser, til dyner, puder, gardiner og alt hvad du skal bruge til at indrette soveværelset.

Se vores relaterede produkter

Guides til senge

Du sover næsten en tredjedel af dit liv. Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at have den rigtige seng. Sengen er fundamentet til en god nats søvn og netop derfor kan du findes vores senge-guides her. Vi hjælper dig med at finde den helt rigtige seng, til en super skarp pris.

Guides til puder

En hovedpude er ikke bare en hovedpude! Rigtigt mange danskere har et arbejde der anstrenger deres skuldre og nakke. En god hovedpude kan hjælpe med atafbelaste og samtidig give den rigtige støtte.

Søvn Univers

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove når der er fuldmåne.