Hvilken dyne skal jeg vælge?

Læs om de forskellige typer af dyner i guiden her, og find den bedste dyne til dine behov

En god dyne er uundværlig i jagten på den gode og behagelige nattesøvn. I guiden herunder kan du blive klogere på de forskellige dynematerialer, så du kan finde den helt rigtige dyne til netop dine behov. Nederst finder du desuden vores videoguides, hvor vores dyne ekspert guider dig gennem de forskellige materialer. 
 

Dynematerialer & dyneegenskaber


Dynens bæreevne

En god huskeregel er, at jo højere bæreevnen for en dyne er, desto bedre isolerer og varmer den. Bæreevnen måles normalt på en skala fra 2-12 på dyner med dun og fjer. Jo bedre dunkvalitet og større dunprocent, jo højere er dundynens bæreevne.
 

Er dynen Oeko-Tex og NOMITE-mærket?

Dyner mærket med NOMITE er velegnet til allergikere, da våret er så tætvævet, at husstøvmider ikke kan trænge igennem. Flere af vores dyner på Bilka.dk er også Oeko-tex standard 100 certificerede, hvilket betyder, at de er testet for en lang række skadelige stoffer.
 

Dyner med naturfyld

Fjer er tungere end dun og jo flere fjer, der er i dynen, jo tungere er den. Fjer isolerer ikke, men bruges for at give dynen lidt mere fylde. Du vil altid kunne se forholdet mellem fjer og dun i deklarationen på vores dyner ved at klikke på den pågældende dyne. Dun er dyrere end fjer, så en dyne med mange dun er dyrere, end en dyne med mange fjer.

Husk på, at det er fjerene, der vejer, men dunene, der varmer. Dundyner har en lang levetid, og alle vores dyner med naturfyld på Bilka.dk kan vaskes ved almindelig maskinvask på 60 grader.
 

Typer af dyner, som Bilka fører online

Andedun er størrelsesmæssigt mindre end gåsedun, og der skal derfor flere dun til at skabe samme volumen. En andedunsdyne med 100 % kan dog være lige så god som en gåsedunsdyne med 80 % dun og 20 % fjer. Kig derfor altid på bæreevnen, så du ved, hvad mængden er. 

Gåsedun har oftest en god isoleringsevne og høj bæreevne. En gåsedunsdyne er en meget populær dyne, da pris og kvalitet hænger sammen. 

Moskusdun ligner edderdun meget, da de har mange ”små kroge” på dunene, hvilket giver en bedre isolerings- og fugtabsorberingsevne.

Silkedyner har en unik tempererende evne, hvilket vil sige, at den er varm om vinteren og sval om sommeren. Silke har desuden en rigtig god fugtabsorberingsevne, og huden ånder bedre gennem silke. Silkedyner er meget allergivenlige, da husstøvmider og svampe ikke trives i silke. Silke tåler ikke vask, og da kropssved ikke kan binde sig til silkefibre, så siges silke at være ”selvrensende”. Vi anbefaler, at de blot luftes ca. 2 gange årligt, og gerne i solskin. Du kan også sende din silkedyne til rens.

Fiberdyner indeholder fibre, som efterligner dun og fjers egenskaber, herunder evnen til at isolere og transportere fugt væk. Fiberdyner er ofte et godt og billigt alternativ til dun- og silkedyner. De kan ofte vaskes og tørretumbles uden at miste egenskaberne, og er derfor allergivenlige. En lille ulempe er, at en fiberdyne har knap så god ventilation som dun og føles derfor mere varm.

Ulddyner er oplagte at investere i, hvis du er allergisk over husstøvmider. I uldfyldet har både skimmelsvamp og husstøvmider svært ved at overleve. Du får samtidig fremragende komfortegenskaber, da uldet optager 35 % sin eget vægt og føre det væk fra kroppen og herved afgiver det i luften i soveværelset. Du kan dermed sagtens bruge en ulddyne som helårsdyne. 

Kugledyner, kaldes også for tyngdedyner, er for dig, som sover uroligt om natten. Dynen består af små glasperler samt polyesterfiber, hvor det sidstnvænte er med til, at du ikke bemærker perlerne samt mindsker støjgener. Tyngden i dynen har nemlig en beroligende effekt og giver dig en afslappende fornemmelse af en omsluttende dyne. Som tommelfingerregel bør en kugledyne vejer omkring 10 % af din kropsvægt. Det vil sige, vejer du 60 kg, skal tyngdedynen have en vægt på 6 kg. Dog er dette en smagssag. 

Nedenfor kan vores dyne-ekspert forklare fordelene ved henholdsvis en naturfyldsdyne, en silkedyne og en fiberdyne.

Derfor skal du vælge en naturfyldsdyne

Derfor skal du vælge en silkedyne

Derfor skal du vælge en fiberdyne

Hvilken pude skal jeg vælge?

Hovedpuden er super vigtigt når det kommer til din nattesøvn. Derfor er det vigtigt at du finder den der passer dig og dine behov.

Søvn univers

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan læse om alt fra dyner og topmadrasser til dyner og puder.