Påskefrokost

Påsken er ikke bare en af årets store højtider. Det er også en kærkommen lejlighed til at samle familie, venner og bekendte til en påskefrokost, der starter midt på dagen og i mange tilfælde varer til langt ud på aftenen.

Idéer til Påskefrokosten

Menu til påskefrokosten
Skal der traditionelle retter på påskebordet, eller må menuen godt være mere moderne? Få idéer til påsken menu lige her.
Opskrift på påskekage
Få opskriften på den mest vidunderlige påskekage med pistacie og passionsfrugt lavet af Ditte fra Den Store Bagedyst.
Drinken til påskefrokosten
Få opskriften på en delikat Passion Martini, der passer perfekt til et stille øjeblik, når påskefrokosten er spist. Find opskriften her.
Inspiration til gækkebreve
Gækkebreve er en dejlig påsketradition. Få inspiration lige her til kunstfærdige mønstre og fine tekster, der kan skrives i gækkebrevene.
Lav en smuk påskedekoration
Påske varsler forår, så brug årstidens farver i de blomster og dekorationer, du sætter på påskebordet.
Påske og traditioner
Påskens traditioner er mange. Læs mere om gækkebreve, påskeæg, påskeharen og hvorfor vi går på æggejagt i haven når det er påske.

Opskrifter til påskefrokosten

Gule ris og spelt med granat­æble og pistacienødder

Til 6-8  personer

300 g brune ris
200 g parboiled spelt
½ -1  dl olivenolie
4 skalotteløg, hakket fint
3 fed hvidløg, knust
1 spsk. god karry
½ tsk. gurkemeje 
Saft og revet skal af en citron
Kernerne fra et granatæble
2 gode håndfulde bredbladet persille, finthakket.
150 g pistacienødder, hakket groft

Kog ris og spelt mørt i hver deres gryde med letsaltet vand. Sigt vandet fra og bland ris og spelt i en skål. Varm olien i en stor pande og svits skalotteløgene indtil de bliver transparente. Tilsæt hvidløg, karry og gurkemeje og svits i 2 min. Tilsæt ris og spelt til panden og vend det grundigt rundt på panden. Lad det blive godt varmt og vend derefter citron, granatæblekerner, pistacienødder og persille rundt på panden også. Smag til med salt og peber.

Karamelliseret rosenkål

400 g rosenkål, blancheret.
200 g sukker
50 g smør
Salt

Varm sukker på en pande og lad karamellisere til en gylden karamel. Tilsæt rosenkål og smør. Vend kålene grundigt rund i karamellen og lad dem tage en smule farve. Fjern panden fra varmen og lad hvile i 3-4 min inden servering.

Pynt op til påsken

Der findes så meget smukt påskepynt, og falder påsken, når grenene udenfor er ved at springe ud, er der ikke en flottere forårsbudbringer end smukke grene med kulørte æg på grenene. 

Du finder al pynten til påske i din lokale Bilka - og selvfølgelig alt til påskebordet lige fra lys og servietter til tallerkener og glas i fine påske- og forårsfarver. 

Dæk et smukt bord med masser af grene, blomster i vaser og smukke farver. 

Påske

Mit navn det står med prikker. Pas på det ikke stikker. Gækkebreve er en af påskens helt store traditioner. Det er sjovt både at klippe de smukke, kunstfærdige gækkebreve og at modtage dem og gætte på, hvem der mon har sendt dem. Traditionen med gækkebreve er faktisk dansk og har rødder helt tilbage til 1700-tallet. Også dengang gjaldt det om at gætte, hvem gækkebrevets afsender var. Lykkedes det ikke, måtte man som i dag aflevere et påskeæg til afsenderen af gækkebrevet. Påskeharen er til gengæld en tysk tradition, der først kom til Danmark i 1950erne. Siden har det i mange familier været en fast tradition at holde en pause under påskefrokosten for at gå på jagt i haven efter æg, som påskeharen har 'lagt'. For påskefrokosten byder om noget på et overflødighedshorn af lækkerier af mad i lange baner, det tager tid at komme igennem. Lam, sild og æg i forskellige afskygninger er for mange et must på påskebordet – akkurat ligesom der skal påskebryg og snaps til at skylle påskemenuen ned. I de senere år er flere og flere dog begyndt at servere en mere moderne og måske knap så tung påskemenu, for påsken er også en forårsbebuder, og falder påsken sent, er det for eksempel sæson for grønne asparges. Påskefrokosten kan med fordel afbrydes eller afsluttes med en påskejagt i haven for både store og små.