Pynt hjemmet med tulipaner til påske
Pynt hjemmet med tulipaner til påske

Påsketraditioner

Påskens traditioner er mange, og det kan være lidt svært at forstå, hvor de kommer fra. Læs mere om gækkebreve, påskeæg, påskeharen og hvorfor vi går på æggejagt i haven, når det er påske.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til påsketraditioner

 

Påsken byder på mange forskellige traditioner. Nogle følger traditionerne, mens andre ikke går ret meget op i dem. Samtidig er mange af traditionerne børnevenlige, så de er med til at skabe gode påskeminder for børnene.

Vi giver dig et overblik over de mest almindelige traditioner, og vi fortæller bl.a., hvor traditionerne stammer fra. Så er du helt klar, når påsken melder sin ankomst i foråret!

 

Gækkebrev: Tradition

Traditionen med at sende gækkebreve er faktisk dansk og har rødder langt tilbage til 1700-tallet. De små kunstfærdigt klippede breve er altid anonyme og har til formål at ’drive gæk’ med modtageren – deraf navnet gækkebrev.

Det er dog normalt, at afsenderen giver et lille hint om sin identitet ved at skrive sit navn med prikker. Kan modtageren ikke gætte, hvem brevet er fra, skylder han eller hun afsenderen et påskeæg.

 

 

Puste æg

I mange danske hjem puster man også æg, når man skal til at lave påskepynt. Det er en sjov aktivitet, hvor både voksne og børn kan være med. Det kan dog godt være svært at puste æg.

Måske er hullet for lille, du puster for lidt eller for hårdt - eller også er hviden for fast til at kunne blive pustet ud af ægget. Vi giver dig en lille guide til, hvordan man puster æg, så du slipper for rå æg i munden og på hænderne og at ægget går i stykker.

 

Hvordan puster man æg?

  1. Sprit ægget af eller skold ægget i kogende vand.
  2. Lav hul i begge ender af ægget med en nål - hullet skal være på størrelse med en tændstik.
  3. Ryst ægget for at få hviden og blommen til at blive mindre fast.
  4. Pust til ægget er tomt for hvide og blomme.
  5. Skyl ægget med sæbevand - både inden i og uden på.
  6. Lad ægget tørre, inden I begynder at male.


Når I har pustet æg, og de er tørre, kan I gå i gang med at male på dem. Lav flotte mønstre og figurer i mange forskellige farver for at opnå det helt rigtige påske-look! Bagefter kan I hænge dem op på en gren eller bruge dem som bordpynt.

Æggemassen, I har pustet ud, kan I bruge til fx at lave en æggekage. Hvis I vil lave mad med æggemassen, skal maden varmes op over 75 grader for at fjerne bakterier.

 

 

Mal påskeæg

At male æg er en hyggelig påsketradition, som både små og store kan samles om. Find kreativiteten frem og tryl de hvide æg om til små kunstværker, der pynter på ethvert påskebord. Du skal bruge:

• Hårdkogte eller udpustede æg.
• Vandfarve.
• Pensler.
• Vand til at dyppe penslerne i.


I kan også dekorere æggene med almindelige tuscher. Download skabeloner her for at få inspiration til forskellige mønstre, I kan male på æggene. Du kan også læse vores guide til at lave kanin æg eller æg med splat maling.

 

 

Æggejagt

Ingen påske uden æggejagt! Send børnene ud i haven eller den nærliggende park på jagt efter æg, som påskeharen har ’lagt’. Traditionen med påskeharen stammer fra Tyskland og kom til Danmark i 1950erne.

I starten var det primært sønderjyderne, der tog skikken til sig, men i dag er påskeharen en elsket gæst i haver over hele landet. Det giver også en tiltrængt pause fra at sidde ned og spise til påskefrokosten, og børnene er vilde med æggejagten!

Gækkebrev ideer

Send et gækkebrev til en, du holder af! Måske er du heldig at få et påskeæg? Vi giver dig gækkebrev ideer, hvor du bl.a. kan downloade flotte skabeloner, så du kan klippe et smukt gækkebrev. Du får også inspiration til gækkebrev tekst, så du kan give dig i kast med gækkeriet.

Påskefrokost

Påsken byder på mange hyggelige traditioner - bl.a. en lækker påskefrokost med familie og venner. Vi giver dig inspiration til, hvordan du arrangerer en hyggelig påskefrokost med alt, hvad det indebærer. Få også inspiration til opskrifter og påskepynt på siden.