Sådan kommer du igang med røgning på Weber grill

Guide til røgning på grill fra Weber

Røget laks. Røget mørbrad. Pulled pork. Du støder på lækre røgede retter overalt. Men har du selv prøvet kræfter med røgning? Flere og flere kaster sig ud i røgning i jagten på den ultimative grillsmag og med ønsket om at udfordre sig selv og den vante madlavning. Er du klar?
 

Alle kan være med til røgning på grill

Det kræver ingen særlige evner eller udstyr at komme godt i gang med røgning. Du skal bare bruge lidt røgtræ og en grill. Er du begynder, og vil du gerne bare snuse til røg, kan du starte med at lægge røgflis direkte på grillristen – eller forsøge dig med Webers Smoke in a Box-pakker. Når du får smag for røgningen, kan du bruge en røgboks, som du selv fylder med røgflis og stiller på grillen. Røgboksen er nem at tage af grillen, når du synes, at maden har fået tiltrækkeligt med røg. Når du er en habil røgentusiast, ved du præcis hvor meget røg, dine retter kan trække. Du kan derfor lægge røgflis eller røgchunks direkte på briketterne på din kulgrill eller smoker.
 

Lad smagen guide dig på din Weber grill

Når du røger, fungerer træet som krydderi. Smagen afhænger af, hvilken træsort du vælger. Råvaren på grillen er naturligvis hovedingrediensen, og røgen bidrager til at gøre hovedingrediensen endnu bedre. Stort set alt kan røges, og det bliver hurtigt en leg at eksperimentere sig frem til, hvilke røgsmage, der matcher hvilke typer kød eller grøntsager. Gode røgkokke udvikler en fingerspidsfornemmelse for, hvor meget røg og hvilken type træ, der skal bruges til en ret. Men det bunder altid i smag og behag. Du ved, at du er lykkedes med din røgning, når resultatet falder i din smag.

Røg på Weber gasgrill

Sådan røger du på Webers brugervenlige gasgrill:

 1. Åben grillens låg, tænd for gassen på ventilen og vent et øjeblik, til gassen er nået gennem slangen. Når grilllåget er åbent, sikrer du, at der ikke samler sig utændt gas i stegekammeret. 

 2. Tænd for brænderne (eller brænderen) og indstil varmen på grillens kontrolknapper: Brænderne skal indledningsvis køre på fuldt blus. 

 3. Læg den mængde røgflis, som opskriften foreskriver, i grillens indbyggede røgboks. Alternativt placerer du flisen direkte på risten eller i en separat røgboks, som stilles oven på grillens Flavorizer® Bars – direkte over en af de tændte brændere. Luk låget og vent på, at hvid røg begynder at sive ud af grillen.

På Bilka.dk finder du mange gode Weber gasgrill som Weber Genesis, Weber Spirit og Weber® Q®-serien.
 

Røgning med Weber Q-serien

Weber® Q® er, med sin støbejernsrist, lidt langsommere om at varme op – og dermed også om at udvikle røg – end andre Weber gasgrill. Når du har lukket låget er fremgangsmåden som følgende på Weber Q-serien:

 1. Grillen er klar til røg, når hvid røg begynder at sive ud af grillen. Der går gerne 10-15 minutter, før Q®’en er klar til røgning. 
 2. Indstil grillen til den ønskede temperatur. Ønsker du at grille ved indirekte varme, som det er muligt med Weber® Q® 300/3000 og op, skal du slukke for brænderen i midten. 

 3. Tip! Det meste af røgen vil samles omkring røgflisen/boksen. Jo tættere din mad er på røgflisen, jo mere røgsmag suger den til sig.

Røg på Weber kulgrill

Sådan røger du med Webers klassiske kulgrill:

 1. Hæld den ønskede mængde briketter i grillstarteren. Eftersom de fleste røgopskrifter kræver lav eller middel varme, er det ikke sikkert, at du behøver at fylde grillstarteren helt med briketter. En tredjedel eller halv kan være nok – det afhænger af din opskrift. 

 2. Læg 2-3 optændingsblokke på kulristen og tænd dem. Brug aldrig tændvæske, da det kan være farligt, afgive smag til maden og slet ikke er nødvendigt, når du har en grillstarter. 

 3. Sæt grillstarteren på kulristen over optændingsblokkene. 

 4. Er der tilstrækkeligt med lufttilførsel, vil der være fuldt blus på briketterne efter 20-40 minutter – afhængig af, hvor mange og hvilke briketter du bruger. Briketterne er klar, når flammerne når op over dem. På det stadie vil de varmeste af dem typisk være dækket af et tyndt lag aske. 

 5. Tag grillhandsker på og hæld forsigtigt briketterne ud på kulristen efter den ønskede grillmetode – direkte eller indirekte varme. 

 6. Når briketterne er lagt i grillen, tilføjer du den mængde røgflis, som opskriften foreskriver – på risten eller i røgboksen, som stilles på risten. Har du en del erfaring med røg, kan du lægge røgflis eller røgchunks ned blandt briketterne. Grillen er klar, når hvid røg begynder at sive ud af grillen. 

 7. Tip! Røgen udvikler sig hurtigt i en kulgrill, så det er en god idé at lægge maden på grillen samtidig med røgflisen.

populære weber kulgrill

Røg på Weber røggrill

Vælg mellem to metoder til røgning på Weber røggrill:

Traditionel røgning med Weber Smokey Mountain (WSM)

 1. Fyld en grillstarter op med cirka 3 kilo briketter og tænd dem. 

 2. Løft de to øverste dele af WSM’en fra bunden. Læg kulristen i bunden, og læg kulringen oven på risten. Kulringen holder på briketterne, så de ikke dækker for bundspjældene. Og fordi der er huller i selve ringen, sikres en god lufttilførsel til briketterne - hvilket er gavnligt for optændingsprocessen. Sørg for at have vand, røgtræ og mad klar. 

 3. Når briketterne er dækket af et tyndt lag hvid aske, hælder du dem forsigtigt ned i kulringen og fordeler dem jævnt og lægger det antal røgchunks på briketterne, som opsksriften foreskriver. 

 4. Hæng det tomme vandkar på de beslag, der er på indersiden af midterstykket, og sørg for at lugen ind til briketterne er lukket. Sæt midterstykket oven på bunden. 

 5. Fyld vandkarret ca. trekvart op med vand, inden det bliver for varmt. Sæt derpå de to grillriste på plads i midterstykket – så de er klar til at få maden lagt på. Sørg for at både bund- og topspjæld står åbne. 

Minion røgning med Weber Smokey Mountain

Når maden skal tilberedes ”low and slow”, er det vigtigt, at temperaturen holdes stabilt lav (110-120°) over lang tid. Det kan du blandt andet opnå med Minion-metoden. Den traditionelle optænding kræver påfyldning af briketter med jævne mellemrum.

I stedet for at fylde kulringen med tændte briketter og regulere temperaturen nedad ved hjælp af luftspjældene, til du når de cirka 110 grader, fylder du kulringen med utændte briketter iblandet røgtræ. Herefter lægger du cirka 20 tændte briketter ovenpå, som stille og roligt antænder de utændte briketter og røgtræet. Med et fyldt kulkammer kan du tilberede retter i op til 18-20 timer, uden at fylde nye briketter på.

 1. Løft de to øverste dele af WSM’en fra bunden. Læg kulristen i bunden, og læg kulringen oven på risten. Fyld en grillstarter helt op med utændte briketter og hæld dem i ringen uden at tænde dem. Fordel røgchunks jævnt udover briketterne. 

 2. Hvis du bruger en WSM med en diameter på 57 cm, skal du fylde grillstarteren helt op med briketter igen og tænde dem. Til en WSM med en diameter på 57 cm, skal du bruge 30 tændte briketter, til WSM, 47 cm skal du bruge 20 styk, og til en WSM med en diameter på 37 cm, skal du bruge 12-15 tændte briketter. 

 3. Når briketterne, som er sat til optænding, er dækket af et tyndt lag hvid aske, hælder du dem forsigtigt udover de utændte briketter i kulringen. De tændte briketter skal placeres i midten af kulringen – på den måde vil de utændte briketter langsomt blive antændt en efter en, så smokerens brændetid forlænges. 

 4. Sørg for, at vandkarret er tomt og sat på plads i midterstykket, og at lugen ind til briketterne er lukket. Sæt midterstykket oven på bunden og fyld vandkarret cirka trekvart op med vand, inden det bliver for varmt. Sæt derpå de to grillriste på plads i midterstykket – klar til at modtage kødet.

Se vores udvalg af Weber grill her

Weber