Hvad er Eid?

Hvad betyder Eid Mubarak, og hvornår fejres den muslimske højtid?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om Eid


En af de helt store højtider i den islamiske tro er Eid. En højtid hvor samvær, fejring og fællesskab er i højsæde. Eid fejres to gange om året i form af en lille Eid kaldet Eid al-Fitr og en stor Eid kaldet Eid al-Adha.

I denne guide har vi samlet alt det, som du skal vide om den muslimske højtid. Måske skal du selv fejre Eid sammen med familien? Så kan du gå på opdagelse i vores udvalg af Eid pynt til din Eid fest.
 

Hvad betyder Eid Mubarak?

Eid betyder “højtid” eller “fest”, og det er netop, hvad Eid er. En festlig højtid, hvor familie og venner mødes for at være sammen og spise god mad. Eid fejres i forlængelse af ramadanens faste, hvorfor et stort festmåltid er centrum for Eid festen. 

På den første dag af Eid al-Fitr hilser folk på hinanden ved at sige “Eid Mubarak”. Eid Mubarak betyder “velsignet Eid”. Eid al-Fitr er en tre dages fejring, som er den fest, der bryder fasten. Det kaldes den lille Eid. 

Den store Eid, Eid al-Adha, fejres senere på året og kaldes offerfesten. Denne fest varer i fire dage og markerer afslutningen på pilgrimmenes rejse til Mekka, og man mindes Ibrahims offer til Gud.

Hvornår er det Eid? 

Eid fejres altså to gange om året, men ikke på samme dato hvert år. Derfor kan det måske også være forvirrende at finde ud af, hvornår det er Eid. Det skyldes, at Eid følger det islamiske kalenderår, som er 10-12 dage kortere end det kalenderår, som vi ellers kender. 

Eid al-Fitr, som fejres, når ramadanen afsluttes, falder den første dag i den tiende måned i det islamiske kalenderår. Eid al-Adha fejres 70 dage efter ramadan og falder den tiende dag i den sidste måned.

Men hvornår er det så Eid al-Fitr næste gang? Eid 2024 falder den 9. april, hvor fasten slutter.
 


Hvordan fejrer man Eid al-Fitr? 

Den tre dage lange Eid al-Fitr fejres sammen med familie og venner. Den første dag af Eid al-Fitr starter med en bøn og Eid Mubarak-hilsen. Desuden gives gaver eller penge til børn og mennesker i nød.  

Mange pynter hjemmet op med flot pynt og lys, og der bliver kræset om den gode mad. Pænt tøj, samvær med familien og gaver til børnene. Det minder faktisk en del om den kristne jul.

Det er normalt at holde fri fra arbejde og skole, når Eid er i gang. I Danmark er det dog ikke en officiel helligdag.
 

Find pynt til din Eid fest på Bilka.dk 

Ingen Eid fest uden en masse flot Eid pynt. På Bilka.dk har vi heldigvis en masse festlig pynt til din Eid fest. Pynt hjemmet med balloner, lys og konfetti i guld, sølv, sort og blå. De flotte farver symboliserer nattehimlen og den skinnende måne. 

Mangler du andet til Eid festen? Du finder et stort udvalg af alt til borddækningen på Bilka.dk. Et flot pyntet hjem skaber de perfekte rammer for den årlige Eid fest. Eid Mubarak!

Populære Eid produkter