Bekæmp og forebyg støvmider og undgå allergi

Sådan bekæmper og forebygger du husstøvmider, så du undgår husstøvmideallergi

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Det er svært helt at undgå husstøvmider, men husstøvmiderne er ikke specielt hyggelige, da de kan fremkalde støvmideallergi. Heldigvis er det forholdsvis nemt at mindske antallet af støvmider i din bolig og dermed undgå at udvikle allergier.

Husstøvmideallergi kan ikke forsvinde igen, hvis du først har fået det, men du kan mindske dine symptomer og blive mere eller mindre symptomfri.

 

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er små, hvide, 8-benede dyr som du ikke normalt kan se med det blotte øje. De måler nemlig kun mellem 0,1 til 0,6 mm. De små mider findes i hele hjemmet, men de elsker særligt at opholde sig i:


Ifølge Astma-Allergi Danmark lever husstøvmiderne af døde hudceller og afstødt hår fra mennesker og kæledyr. 1 gram skæl fra din hud kan brødføde tusindvis af husstøvmider i et år, så de mangler sjældent føde.

En støvmide lever kun i 3-5 måneder, men i den tid lægger hunnerne 40-80 æg, og derfor kan der hurtigt blive tusindvis af de små ottebenede mider i hjemmet.

Husstøvmiderne er ikke giftige, og de kan heller ikke bide. Dog kan enzymer fra deres afføring og dele af døde støvmider forårsage allergiske reaktioner, når vi indånder dem og får dem i vores lunger.

 

 

Hvor kommer husstøvmider fra?

Husstøvmiderne kan leve i temperaturer mellem 17-32˚C, men de trives bedst ved en temperatur på 25˚C og en luftfugtighed på 70-80%.

Derfor lever støvmiderne ofte i vores senge, da der er føde og den rette temperatur og fugtighed. De befinder sig ofte i:


Det er luftfugtigheden i boligen, der bestemmer, om husstøvmiderne kan leve. Hvis du kan holde luftfugtigheden under 45% i vintermånederne, vil der kun kunne leve få eller ingen støvmider, selvom der er højere fugtighed i boligen resten af året.

Det er derfor vigtigt at begrænse fugten i din bolig hele året rundt, hvis du vil undgå for mange husstøvmider.

 

Symptomer på husstøvmideallergi

Ifølge sundhed.dk og Astma-Allergi Danmark kan allergi over for husstøvmider give symptomer, såsom:

  • Hoste.
  • Tilstoppet næse.
  • Høfeber (fx tilstoppet næse, løbende næse, nys og kløe i øjnene).
  • Astma (fx hoste, pibende vejrtrækning, trykken for brystet).
  • Forværring af børneeksem/atopisk eksem.


Hvis du har husstøvmideallergi, vil du oftest opleve symptomer om natten eller om morgenen, da du har ligget længe i sengen, hvor de fleste støvmider befinder sig. Du kan også opleve symptomer, når du gør rent i soveværelset eller reder seng, fordi allergenerne bliver hvirvlet rundt.

Har du symptomer bør du altid gå til din læge - uanset om det er støvmideallergi eller andet.

 

 

Sådan bekæmper eller forebygger du støvmider

Fortvivl ikke! Selvom du ikke kan slippe af med alle støvmiderne i dit hjem, så kan du relativt nemt forebygge og mindske antallet. Her er vores 7 tips til, hvordan du bedst bekæmper og forebygger husstøvmider.

 

1. Luft ud dagligt

Sørg for at lufte ud dagligt. Et køligt soveværelse er ikke kun godt for din søvn. Det er også godt til at bekæmpe husstøvmiderne.

Varme kombineret med udluftning tørrer luften ud, så fugtigheden falder, og husstøvmiderne dør. De trives nemlig bedst i et fugtigt miljø. Derfor skal du gerne lufte ud med gennemtræk 5–10 minutter et par gange om dagen i hele huset.

 

2. Vask dyner og puder ved 60 grader

En af de bedste kneb til bekæmpelse af husstøvmider i soveværelset er at vaske dine dyner og hovedpuder ved 60 grader. Sengen er nemlig husstøvmidernes foretrukne sted, fordi der er varmt, fugtigt og mad. Vi anbefaler, at du vasker din dyne og hovedpude to til fire gange om året.
 

Sådan vasker og vedligeholder du din dyne

Forlæng levetiden og undgå støvmideallergi ved at vaske og vedligeholde din dyne korrekt. I denne guide kan du læse meget mere om, hvordan du bedst vasker din dyne.

 

3. Gør rent ugentligt

Undgå at støvsuge for mange gange i løbet af ugen. På den måde hvirvler du nemlig støvet op. Fokuser i stedet på at rengøre hjemmet grundigt en til to gange om ugen. Sørg desuden for, at du lufter ud under og efter rengøring.

 

4. Red ikke sengen om morgenen

Vent med at rede sengen til du er kommet hjem fra arbejde. Hvis du reder sengen, når du er stået op, kan du indkapsle noget af fugten, som trænger ned i madrassen. Støvmider elsker fugt og varme! Lad i stedet sengen stå uredt, så fugten kan fordampe.

 

5. Undgå for meget nips, der samler støv

Undgå at have for mange nips og pyntegenstande stående, da disse fungerer som støvfangere. Hvis du alligevel har ting stående, så sørg for at disse bliver gjort grundigt rent under den ugentlige rengøring.

6. Undgå tæpper

Selvom tæpper er enormt hyggelige, så er de også gode gemmesteder for husstøvmiderne. Undgå derfor tæpper og tæppebelagte gulve, da de er glimrende opholdssteder for mider.

 

7. Rengør madrasser

Du bør lufte dine dyner, madrasser, puder og tæpper udenfor ofte. Tag dem ud og bank dem godt igennem. Det er nemlig med til at reducere mængden af husstøvmider, støv og skidt.

Det er en god idé at støvsuge din madras, når du skifter sengetøj, så du kan fjerne støv og støvmider. Dit sengetøj skal gerne skiftes ca. hver anden uge, så du forebygger husstøvmider i din seng.

Det er en fordel at have en seng på ben uden tæt bund, så fugten kan komme ud af madrassen. På den måde gør du betingelserne sværere for husstøvmiderne.

Derudover kan du med fordel bruge en rullemadras og vaske den ca. 6 gange om året, så du beskytter madrassen og fjerner eventuelle støvmider og allergener.

Sådan vasker du sengetøj og lagener

Det er vigtigt, at du skifter sengetøj og lagener ofte, så du mindsker risikoen for at udvikle støvmideallergi. Læs guiden her og find ud af, hvordan og hvor ofte du skal vaske dit sengetøj og dine lagener.

 

Slip af med støvmiderne

Følger du disse råd, er du godt på vej mod at forebygge og bekæmpe støvmiderne. Ved at forebygge problemerne, er du med til at mindske din risiko for at udvikle allergi. Har du dog allerede tegn på allergi, bør du kontakte din læge.

Det er dog vigtigt at huske, at husstøvmider bor mange steder i huset – ikke kun i sengen. De kan også befinde sig i gardiner, bøger, gulve, tæpper, tøj og meget andet. Vær også opmærksom på, at støvmiderne kan befinde sig i kæledyrets puder og tæpper.

Derfor er det vigtigt, at du jævnligt rengør hele hjemmet, hvis du vil sikre den bedste og mest optimale forebyggelse af husstøvmider.

 

Vaskbare dyner og puder på Bilka.dk

På Bilka.dk finder du et stort udvalg af dyner og puder med fiber- og dunfyld, som let kan tåle at blive vasket. Hvis du skal forebygge husstøvmideallergi, er det nemlig vigtigt, at din dyne og pude kan vaskes ved 60 grader, da dette fjerner støvmiderne.

Du kan læse, om dynen kan tåle at blive vasket i produktets beskrivelse og specifikationer.

Derfor gaber du

De fleste af os har prøvet at blive ”smittet” med et gab. Når der først er en person i rummet der gaber, så ruller lavinen. Gabet har været et populært forskningsområde længe, men der hersker stadig tvivl om hvorfor man egentlig gaber.
 

Søvn universet

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig, der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om, hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove, når der er fuldmåne.