Bekæmp og forebyg mod støvmider og undgå allergier

Sådan undgår du eller mindsker symptomerne for allergi overfor husstøvmider

Det er forholdsvis nemt at mindske antallet af støvmider i din bolig og dermed undgå at udvikle allergier.

Husstøvmideallergi kan ikke forsvinde igen, hvis du først har fået det, men du kan mindske dine symptomer og blive mere eller mindre symptomfri.

 

Indholdsfortegnelse:

 

Tilbage til top ^

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er små, hvide, 8-benede dyr, som du ikke normalt kan se med det blotte øje. De måler nemlig kun fra 0,1 til 0,6 mm. De små mider elsker at opholde sig i polstrede møbler, senge og sofaer. Generelt kan du finde du små dyr i hele hjemmet. Her lever de af døde hudceller og afstødt hår fra mennesker og kæledyr – alene 1g skræl fra din hud kan brødføde tusindvis af husstøvmider i et år, så de mangler sjældent føde.

Husstøvmiden lever kun i 3-5 måneder, men i den tid lægger hunnerne 40-80 æg, og derfor kan der hurtigt blive tusindvis af de små ottebenede mider i hjemmet.

 

Husstøvmiden er hverken giftig eller bider, dog kan enzymer fra deres afføring forsage allergiske reaktioner, når vi indånder dem og får dem i vores lunger. Derfor bør du kende symptomerne på støvmideallergi og vide, hvordan du bekæmper de små dyr.

 

Tilbage til top ^

Symptomer på allergi overfor husstøvmider

Allergi over for husstøvmider kan give symptomer, såsom hoste, tilstoppet næse og forværring af eksem.

Hvis du har allergi over for husstøvmider, kan du også opleve at få symptomer som:

  • Høfeber (fx tilstoppet næse, rindende næse, nys og kløe i øjnene
  • Astma (fx hoste, pibende vejrtrækning, trykken for brystet
  • Forværring af børneeksem/atopisk eksem

Kilde: Astma-allergi Danmark

Har du symptomer bør du altid gå til din læge - uanset om det så er allergi fra husstøvmiderne eller andet.

Tilbage til top ^

Sådan bekæmper eller forebygger du mod støvmider

Fortvivl ikke! Selvom du ikke kan slippe af med alle støvmiderne i dit hjem, så kan du relativt nemt forebygge og mindske antallet. Her er vores tips til hvordan du bedst gør det:

 

Tilbage til top ^

Luft ud dagligt

Sørg for at lufte ud dagligt. Et køligt soveværelse er ikke kun godt for din søvn, det er også godt til at bekæmpe husstøvmiderne. Varme kombineret med udluftning tørrer luften ud, så fugtigheden falder, og husstøvmiderne dør. De trives nemlig bedst i et fugtigt miljø. Derfor skal du gerne lugte ud med gennemtræk 5 – 10 minutter, et par gange om dagen (i hele huset).

 

Tilbage til top ^

Vask dyner og puder ved 60 grader

En af de bedste kneb til bekæmpelse af husstøvmider i soveværelset, er at vaske dine dyner og hovedpuder ved 60 grader. Sengen er nemlig husstøvmidernes fortrukne sted, fordi der er varmt, fugtigt og mad. Vi anbefaler at du vasker din dyne og hovedpude tre til fire gange om året.

 

Tilbage til top ^

Gør rent ugentligt

Undgå at støvsuge for mange gange i løbet af ugen. På den måde hvirvler du nemlig støvet op. Fokuser i stedet på at rengøre hjemmet grundigt, en til to gange om ugen. Sørg desuden for at du lufter ud under og efter rengøring.

 

Tilbage til top ^

Red ikke sengen om morgenen

Vent med at rede sengen til du er kommet hjem fra arbejde. Hvis du reder sengen når du er stået op, så kan du indkapsle noget af fugten, som trænger ned i madrassen. Støvmider elsker fugt og varme! Lad i stedet sengen stå uredt, så fugten kan fordampe.

 

Tilbage til top ^

Undgå for meget nips der samler støv

Undgå at have for mange nips- og pyntegenstande stående, da disse fungerer som støvfangere. Hvis du alligevel har ting stående, så sørg for at disse bliver gjort grundigt rent under den ugentlige rengøring.

Tilbage til top ^

Undgå tæpper

Selvom tæpper er enormt hyggelige, så er de også gode gemmesteder for husstøvmiderne, Undgå derfor tæpper og tæppebelagte gulve, da de er glimrende opholdssteder for mider.

 

Tilbage til top ^

Rengør madrasser

Mindst en gang om året bør du lufte dine dyner, madrasser, puder og tæpper udenfor. Tag dem ud og bank dem godt igennem. Det er nemlig med til at reducere mængden af husstøvmider, støv, skidt og andet deri.

 

Tilbage til top ^

Slip af med støvmiderne

Føler du disse råd er du godt på vej mod at forebygge og bekæmpe dine støvmider. Ved at forebygge problemerne, er du med til at mindske din risiko for at udvikle allergi. Har du dog allerede tegn på allergi, bør du kontakte din læge.

Det er dog vigtigt at huske, at husstøvmider bor mange steder i huset – og ikke kun i sengen. De kan nemlig befinde sig på gardiner, bøger, gulve, tæpper, tøj og meget andet. Derfor er det vigtigt at du jævnligt rengør og afrenser hele hjemmet, hvils du vil sikre den bedste og mest optimale forebyggelse når det kommer til husstøvmider.

 

På Bilka.dk finder du et stort udvalg af dyner og puder med fiber- og dunfyld, som let kan tåle at blive vasket. Når det kommer til at forebygge allergi overfor støvmiderne, er det nemlig vigtigt at din dyne og pude kan vaskes ved 60 grader, da dette fjerner støvmiderne.

Sådan vasker og vedligeholder du din dyne

Forlæng levetiden og undgå allergier, ved at vaske og vedligeholde din dyne korrekt. I denne guide kan du læse meget mere om hvordan du bedst vasker din dyne.

Derfor gaber du

De fleste af os har prøvet at blive ”smittet” med et gab. Når der først er en person i rummet der gaber, så ruller lavinen. Gabet har været et populært forskningsområde længe, men der hersker stadig tvivl om hvorfor man egentlig gaber.
 

Søvn Universet

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove når der er fuldmåne.