Derfor gaber du

Bliv klogere på gabet

Du kender det helt sikkert – det øjeblik hvor du gaber ukontrolleret midt i en samtale, bag computerskærmen eller inde til et møde. Men hvorfor er det egentlig at man gaber?

 

Indholdsfortegnelse:

 

De fleste af os har prøvet at blive ”smittet” med et gab. Når der først er en person i rummet der gaber, så ruller lavinen. Måske sidder du og gaber, når du læser selve ordet eller kommer i tanke om at gabe?

Gabet har været et populært forskningsområde længe, men der hersker stadig tvivl om hvorfor man egentlig gaber. Studier er dog kommet op med en række forskellige bud på, hvorfor du gaber.

 

Tilbage til top ^

Hvornår gaber man?

I lang tid associerede man gab med kedsomhed eller træthed. Selvom dette også er rigtigt, så har flere studier vist, at vi gaber af flere forskellige grunde og i mange forskellige situationer. Gab kan nemlig være med til at forberede kroppen på noget nyt, men også være en måde hvorpå vi viser andre mennesker empati.

Mange har sikkert prøvet at gabe, når de har færdiggjort en opgave eller et projekt. Gabet her kan tilføre kroppen ny energi, så du er klar til at påbegynde næste opgave. Vi gaber selvfølgelig også når vi er søvnige. Her stiger temperaturen i kroppen og hjernen en smule og her hjælper gabet ved at nedkøle vores hjerne, så vi får et lille frisk pust.

Her kan du se nolge af grundene til at vi gaber:

 

Tilbage til top ^

Gab giver hjernen frisk luft og ny energi

Når du gaber, så sænker du temperaturen i din hjerne. Dette kan være med til at holde både hjernen og kroppen frisk og vågen. Et godt gab hjælper derfor med at regulere temperaturen i den del af hjernen der kaldes frontallapperne. Det er her vores sprog, beslutningstagen og opmærksomhed findes. Studier tyder på, at ved at nedkøle dette område, er du mere frisk.

Du kan også gabe hvis din hjerne ikke bliver stimuleret nok. Det får nemlig temperaturen i hjernen til at stige og dette kan resultere i, at du oplever en større trang til at gabe.

Tilbage til top ^

Gab øger blodtilstrømningen i hjernen

Gab kan øge blodtilstrømningen til hjernen, som er med til at give os en bedre hukommelse og koncentration. I daglig tale siger mange at et gab er med til at tilføje ilt til hjernen, men det er dog ikke helt korrekt.

 

Tilbage til top ^

Gab udviser empati

Nogle studier tyder på, at gab er med til at udvise empati overfor vores omgivelser. Gab fungerer dermed som en slags social mekanisme og det sker ofte hvis der er mange samlet. Hvis en begynder at gabe, så smitter gabet rundt i lokalet.

Vidste du, at der er forskel på hvordan vi reagerer når mennesker gaber overfor os? Studier viser, at hvis du er sammen med din familie, venner eller kollegaer, så er sandsynligheden for at blive smittet af et gab større, end hvis du står overfor en fremmed. Derudover viser studier også, at børn under 6 år sjældent bliver smittet af et gab, da deres evne til at føle empati, først kommer senere i livet.

 

Tilbage til top ^

Gab giver os velvære

Gab udløser dopamin i hjernen og netop derfor kan gab være med til at give os en følelse af velvære. Dopamin er nemlig med til at give os en rar følelse.

 

Der er altså mange teorier om hvorfor vi gaber. Uanset om du gaber af den ene eller anden grund, så er gab helt naturlige og betyder ikke nødvendigvis at du finder chefens oplæg kedeligt eller din venindes historie trættende – tværtimod!

 

Tilbage til top ^

7 ting du ikke vidste om at gabe

  1. Du gaber ikke når du sover
  2. Fostre i livmoderen kan også gabe
  3. Gab smitter mellem mennesker, men meget sjældent mellem dyr
  4. Folk med autisme bliver ikke nær så påvirket af gab
  5. Du gaber ofte når du læser eller hører ordet 'gabe'
  6. At gabe mindsker følelse af stress
  7. Vi gaber mere om sommeren, end om vinteren

Søvn Univers

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove når der er fuldmåne.