Sådan vedligeholder og vasker du din dyne

Få tips og gode råd i guiden her, så din dyne holder længst muligt

I denne guide vil vi give dig nogle enkle råd, så du kan sikre, at din dyne holder i mange år. Under punktet vedligeholdelse af dyner får du generelle råd til, hvordan du passer godt på din dyne i hverdagen.

Under punktet dynevask giver vi dig en trin-for-trin guide til, hvordan du vasker dyner på den bedste måde. Ved at følge de generelle råd til vedligeholdelse og regelmæssig vask af dynen, kan du forlænge din dynes holdbarhed - og det gælder både for fiberdyner og naturdyner, andedunsdyner, moskusdyner, gåsedynsdyner og ulddyner

Bemærk venligst, at kugle-/tyngdedyner eller  silkedyner hverken må vaskes eller tørretumbles. Men skal derimod luftes et par gange om året. 


Tips til vedligeholdelse af dyner

 • Du bør ryste dine dyner og puder hver dag. Rystningen bevarer spænstighed og den optimale fylde i dunene eller fjerene.
 • Hvis du bruger et sengetæppe, skal du være opmærksom på, at dynen kan klappe en smule sammen. Det sker fordi fugt vil fylde lufthullerne i dynen. Vent derfor gerne et par timer med evt. at lægge et sengetæppe på din seng. Herved når fugt og sved at fordampe, og dunene/fjerne forbliver friske og luftige.
 • Du bør lufte godt ud i dit soveværelse hver dag. Dette forbedrer indeklimaet og får også fugten til at forsvinde fra dynerne.
 • Hvis din dyne er klappet lidt sammen, kan du få dunene/fjerene til at rejse sig igen ved at tørretumble den i et par timer - gerne sammen med en eller flere tennisbolde. Ved hjælp af tennisbolde bliver dunene slået rundt, hvilket løfter de små fibre og gør dem luftige. Under tørretumblingen er det en god idé at tage dynen ud hvert kvarter eller halve time og ryste den. Dette råd om tørretumbling, så dunene/fjerene bliver luftige igen, kan desuden også bruges til puder.
 • Når du skifter sengetøj, er det en god idé at vende dynen. Herved sikrer du, at fyldet forbliver jævnt fordelt i dynen.
 • Undgå at støvsuge eller banke dyner, da det skader både dun og fjer. For at vedligeholde hygiejnen ved din dyne, bør du i stedet følge nedenstående råd om dynevask.

Gode råd til dynevask

At vaske din dyne er med til at forlænge dens holdbarhed, men gør også, at en ældre dyne kan føles næsten som ny igen. Dun og fjer vil nemlig med tiden klumpe sammen, hvilket får dynen til at virke tyndere og have ringere bærevne og dermed dårligere evne til at varme og isolere.

Hvor ofte skal jeg vaske min dyne? Det er et ofte stillet og godt spørgsmål. For at opretholde dynens bæreevne skal du vaske den mindst én gang om året og helst to gange om året. Allergikere kan have brug for at vaske dynen oftere, men du må højst vaske din dyne fire gange om året, da vasken ellers slider for meget på dynen.

Årsagen til, at dyner og faktisk også puder skal vaskes mindst en gang om året, er at husstøvmider og skimmelsvamp bliver udryddet ved 60 grader. Netop derfor skal dynen også vaskes ved 60 grader i maskinen.

Når du skal vaske din dyne, skal du starte med at sætte god tid af, da det som regel tager 6-8 timer at vaske og tørre en dyne. Hvis du blot følger nedenstående fremgangsmåde og vaskeanvisningen på dynen, er det ganske enkelt og let at vaske en dyne.

 

Sådan vasker du en natur- eller fiberdyne

 1. Tjek altid dynens syninger før vask, og sørg for at der ikke er huller.
 2. Brug et enzymfrit vaskemiddel. Et vaskemiddel til uldvask vil ofte være egnet. Til en dynevask skal du ca. bruge 50 ml vaskemiddel. Almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, som fjerner fjerenes/dunenes naturlige fedtlag, hvilket ødelægger deres evne til at isolere og varme. Brug derfor heller aldrig skyllemiddel, når du vasker dyner.
 3. Vask dynen på et skåneprogram ved 60 grader. Vaskeprogrammet skal afsluttes med centrifugering. Vaskemaskinen skal gerne kunne tage mindst 7 kg, for at den er stor nok til en enkeltdyne. Vask derfor én dyne ad gangen.
 4. Efter vasken tørres dynen i tørretumbler med to-tre tennisbolde, som hjælper med at fordele dunene jævnt og gøre dynen luftig. Under tørretumblingen skal du tage dynen ud og ryste den ca. hver halve time.
 5. Lad dynen tørre ordentligt, inden du tager den i brug, for herved at undgå mug og svamp. En enkeltdyne skal som udgangspunkt tørre i ca. 4 timer. Hvis du vil sikre dig, at din dyne er helt tør, kan du veje den, før du begynder vasken. Efter tørring vejer du dynen igen, og vejer dynen mere end før vask, så er der stadig fugt i den, og du skal derfor tørre den længere tid.
   

Ovenstående fremgangsmåde og råd om dynevask kan desuden også bruges til puder.

Guides til dyner

Den rette dyne er afgørende for en god nattesøvn. Dynen skal holde mellem 5 og 10 år, alt efter brug og slid. Derfor er det vigtigt at du vælger og vedligeholder din dyne korrekt.

Søvn Univers

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove når der er fuldmåne.