Hvilken sofa skal jeg vælge?

Sådan vælger du den rigtige sofa

Sofaen er samlingspunkt for mange familier, så det er afgørende, at du finder en sofa type, som passer til netop jeres behov. Den er ikke alene et sted hvor man samles, den skal også være praktisk, behagelig, pæn at se på og passe ind i indretningen i stuen.

For at undgå fejlkøb er det derfor en god idé at gøre sig nogle grundige overvejelser inden købet, så du kommer hjem med den bedste sofa for dig. Vi har derfor samlet en række gode råd, der kan hjælpe dig i beslutningsprocessen, når du skal ud og finde en ny lækker sofa.

 

1. Hvilken størrelse sofa skal jeg vælge?

Sørg altid for at måle op, hvor meget plads der er til din nye sofa, og husk at tage i betragtning, hvis der er trapper, skråvægge eller andet, som har betydning for pladsen. 

Er du i tvivl om den ideelle størrelse, er et godt tip at bruge gamle aviser eller malertape. Læg aviserne eller malertapen ud på gulvet, så det svarer til størrelsen på din nye sofa. På den måde kan du få en idé om, hvorvidt sofaen har en passende størrelse i forhold til rummet og dine andre møbler i dagligstuen.

Sofastørrelsen er naturligvis relevant i forhold til indretningen, men den skal også tages i betragtning i relation til selve brugen:

  • Hvor mange personer er I, som skal bruge sofaen? Vælg for eksempel en 2 personers sofa eller 3 personers sofa.
  • Vil I have en stor flyder sofa, hvor I rigtig kan slappe af hele familien? Elsker du at flade ud til en god film foran TV'et? Eller bruger du primært sofaen til at sidde og nyde en kop varm te med dine gæster?

 

2. Hvilken type sofa skal jeg vælge?

Du bør som sagt også overveje, hvilken type sofa der passer til dit behov. De typiske sofa typer er: 

  • Sofaer uden chaiselong giver dig masser af indretningsmuligheder, og er ideel til den mindre stue.
  • Sofaer med chaiselong giver dig mere siddeplads og mulighed for at få benene op.
  • U-sofaer giver dig mange siddepladser og plads til hele familien.
  • Hjørnesofaer giver dig mange siddepladser og plads til hele familien, og passer godt ind i en vinkel-stue.
  • Sovesofaer er oplagt til teenageværelset, gæsteværelset eller kollegieværelset. En sovesofa kan også bruges i stuen, hvis du ønsker en nem og bekvem løsning til overnattende gæster.
  • Daybeds har mange funktioner og passer perfekt til både kontoret, gæsteværelset eller som 'ekstra' sofa, hvis I er en stor familie, eller har en stor stue, hvor der er et tomt hjørne eller mangler en form for rumdeler. 
  • Modulsofaer giver dig en endnu større frihed til at udfordre din kreativitet og mulighed for at tilpasse sofaen præcis til din bolig. Her sammensætter du selv din sofa ud fra moduler, så den bliver formet præcis efter dit behov. 

3. Hvilket sofa stof skal jeg vælge?

Det er også vigtigt at overveje hvilket materiale, sofaen er lavet i. Skal det for eksempel være stof eller læder? Læder er et slidstærkt materiale, der er let at rengøre og vedligeholde, men som dog kan føles lidt koldt om vinteren. Den får naturligvis lidt patina med tiden, men det er en del af udtrykket og charmen ved en lædersofa. En stofsofa føles blødere og varmere om vinteren, men er også mere modtagelig over for vand og snavs. Dette kan du dog forbedre med imprægnering.

Er I en børnefamilie, ønsker I måske en sofa, som kan tåle lidt snavs, og hvor materialet ikke er så modtagelig for pletter. Og så er det oplagt at tage farven med i betragtning - børn eller hund og en hvid sofa er nok ikke det mest praktiske valg. Er der ikke børn i billedet, er det måske ikke nødvendigt at tænke så praktisk, men farven er stadig relevant at overveje i forhold til indretningen, design og udtryk i rummet. 

Sofa materialer

3. Beige, blå, grøn eller grå sofa?

Hvilken sofa farve, skal du vælge? Mulighederne er mange, og det kan være svært at beslutte sig. Det handler i høj grad om din personlige smag samt det udtryk, du ønsker at skabe.

Har du stuen fuld af hvide vægge og neutrale træmøbler, kan du både vælge at gå med en farverig sofa, der kan tilføre lidt liv til rummet - det kunne for eksempel være en orange velour sofa, som er meget moderne for tiden - men du kan også vælge at gå med en mere neutral beige sofa og på den måde holde stuen i det lyse, nordiske look.

Vores mest populære sofafarver er de grå nuancer, da det er et sikkert valg for mange. Men hvilke farver passer til en grå sofa? Det er netop farvens force, at den er nem at få til at passe ind i indretningen. Hvis du ønsker flere farver i indretningen, kan du nemt peppe en grå sofa op med et par farverige puder. Tag et kig på vores mange sofapuder, hvor du finder alverdens pyntepuder i for eksempel velour, fløjl eller med flotte prints. 

Sofa indretning - sæt i gang!

Når du har gjort dig ovenstående overvejelser om sofaens størrelse, type, materiale og farve, så er du rigtig godt på vej til at finde netop din drømmesofa. Husk, at du kan finde endnu mere inspiration til indretning af din stue mm. her på Bilka.dk - vi guider dig dig gemmen indretningsjunglen og hjælper dig med at finde de helt rigtige møbler til en rigtig god pris.