Vælg det rigtige tæppe til sofaen

Hvilket tæppe passer bedst under sofaen, og hvor stort skal det være?

Et gulvtæppe kan danne den perfekte ramme om din sofagruppe og være prikken over i’et i din indretningen. Med et tæppe kan du skabe hygge og varme i rummet og samtidig lave en tydelig inddeling af stuen i zoner. Men hvad skal du egentlig overveje, inden du køber et tæppe til sofaen? Vi guider dig her, så du vælger det bedste tæppe til din stue.

 

Hvor stort skal tæppet være under sofaen?

Når du vælger et tæppe til sofaen er det vigtigt, at du måler størrelsen på din sofa først. Tæppet under sofaen skal nemlig helst være større end selve sofaen, så tæppet stikker ud i begge sider –minimum 10 centimeter i hver ende og meget gerne endnu mere – ideelt er 40-60 centimeter. Det giver et harmonisk udtryk og sikrer, at tæppet ikke ser for småt ud eller at sofaområdet kommer til at synes sammenklemt.

Herudover skal tæppet gerne gå et godt stykke ind under sofaen. Helst 20 centimeter eller mere, så det som minimum ligger ind under de forreste ben, og ideelt set ind under de bagerste sofa ben også.

Størrelsen på tæppet afhænger altså i høj grad af størrelsen på din sofa, men du skal også medtænke sofabordet og eventuelle lænestole. Hvor store er disse, og skal de også kunne stå på tæppet?

 

Hvordan skal tæppet ligge under sofaen?

Hvis du har plads til det, vil det indretningsmæssigt skabe det mest harmoniske udtryk, hvis tæppet lægges, så både sofa, sofabord og lænestol kan placeres ovenpå gulvtæppet med ’luft’ rundt om møblerne. Gå derfor som udgangspunkt efter et tæppe, der er stort nok til dette.

Hvis din stue er lidt mindre, kan du nøjes med at lade tæppet gå ind under de forreste sofaben. Stil sofabordet på tæppet og lad en eventuel lænestol stå halvt inde på tæppet.

Er din stue meget lille kan du også vælge et mindre tæppe, som placeres foran sofaen, og så kan du stille sofabordet midt på tæppet.

Hvordan tæppet skal ligge under sofaen handler altså om, hvor stort tæppet er, og hvor stor din stue er. Men du kan umiddelbart gå efter de følgende tre placeringer som nævnt ovenfor: Helt ind under sofaens forreste og bagerste ben, halvt under sofaen (kun de forreste ben) eller slet ikke ind under sofaen, men under sofabordet foran.

 

Hvilket tæppe passer til en grå sofa?

Rigtig mange har en sofa i en grå nuance. Vores grå sofaer er ofte de mest solgte, fordi det er et sikkert valg for mange. Derfor er der mange der spørger os, hvilket tæppe, der passer bedst til en grå sofa.

Det er heldigvis let at svare på.

En af de store forcer ved grå, er, at den passer godt sammen med stort set alle farver. Det er en meget tidløs og alsidig farve, som harmonerer fint med både jordfarver, sarte nuancer og alverdens skrappe farver.

Det er derfor et spørgsmål om din personlige smag:

Går du efter en enkelt og lys nordisk indretning, så bør du vælge et tæppe i en brunlig, cremet eller beige nuance. Du bør dog være opmærksom på, om din sofa har en varm eller en kølig grå farve. Hvis det er en kølig grå nuance, kan farven typisk passer bedre sammen med blålige og grønne toner end brunlige.

Trænger du til at pifte stuen lidt op og skabe et lidt mere livligt og hyggeligt udtryk, så gå efter et mere farverigt gulvtæppe. Det kan også være oplagt med et mønstret tæppe, der kan skille sig lidt ud fra resten af rummet.