Hvilke havemøbler skal jeg vælge?

Bliv klogere på Bilka.dks forskellige havemøbelmaterialer, inden du køber

Er du på udkig efter nye havemøbler til terrassen eller haven? På Bilka.dk har vi et bredt udvalg af forskellige havemøbler i diverse materialer. Men skal du vælge træ, teak træ eller plast? Måske polyrattan passer bedre ind til dine behov?

Vi har samlet en række gode råd til hvordan du vælger hvilke havemøbler der skal pryder din terrasse eller altan. Du får bedre kendskab til de forskellige materialer og hvordan du plejer dem, så du får det bedste ud af dine havemøbler i mange år.

 1. Hvad skal du bruge dine havemøbler til?
 2. Hvilket materiale skal du vælge til dine havemøbler?

Hvad skal du bruge dine havemøbler til?

Inden du kaster dig ud i indkøbet, er det en god idé at overveje, hvordan du har tænkt dig at bruge de nye havemøbler til, hvor de skal bruges og hvor meget tid du vil bruge på at vedligeholde dem. Der findes nemlig havemøbler i mange forskellige materialer, og det er vigtigt at du vælger dem der passer bedst til jeres behov.

Inden du køber nye havemøbler, kan du gøre dig disse overvejelser:

 • Hvor skal havemøblerne bruges?
 • Hvor meget plads har jeg til dem?
 • Skal de stå fast et sted eller skal de kunne flyttes?
 • Hvor mange vil jeg gerne have plads til?
 • Hvilket underlagt skal havemøblerne placeres på?
 • Hvilket prisleje har du at arbejde med?
 • Hvilket materiale skal dine havemøbler have?
 • Hvor meget tid vil du bruge på at vedligeholde dine møbler?
 • Skal havemøblerne kunne stå ude året rundt, eller har du plads til at opbevare dem?
 • Hvilken siddekomfort ønsker du?
 • Design, farve og æstetik
   

Tilbage til top ^

 

Hvilket materiale skal jeg vælge til mine havemøbler?

Du kan vælge havemøbler i en række forskellige materialer. Materialerne kommer med fordele og ulemper, samt deres egne krav til vedligeholdelse. Her er nogle af de mest populære typer materiale, når det kommer til havemøbler.

 

Hvad er nonwood havemøbler?

Nonwood er et robust letvægts- og kunst materiale, som tåler alt slags vejr. Havemøbler i nonwood har en lang levetid, da materialet er mug- og fugtafvisende.

Vi anbefaler at du bruger bordskåner eller dækservietter på bordet og at du ikke efterlader glasprodukter direkte på bordpladen, da dette kan give brandmærker og misfarvning.

Læs om hvordan du vedligeholder havemøbler i nonwood her.

 

Hvad er teaktræ havemøbler?

Fra naturens side er teak rig på naturlige olier der gør træet stærkere overfor påvirkning af råd og svamp, end mange andre træsorter. Trods de stærke egenskaber er teak et naturmateriale.

 • Overfladen i træet påvirkes af vejret - regn, sol osv. - allerede når tager havemøbelsættet i brug.
 • Farven på træet kan gradvist aftage og møblerne vil med årene få en grålig patina, hvis de ikke behandles.
 • Disse faktorer er dog naturlige og uden betydning for havemøblernes holdbarhed.

Du kan læse mere om vedligeholdelse af havemøbler i teaktræ her.

 

Tilbage til top ^

 

Havemøbler i granit

Granit er et naturprodukt med et enestående og levende udseende, som giver hver bordplade sit eget unikke look.

 • Udover det flotte udseende er granit også et funktionelt og holdbart materiale, som er særdeles vejrbestandigt og kan opbevares ude hele året, da det også er modstandsdygtigt overfor for frost og andre ydre påvirkninger.
 • Det er forholdsvis nemt at polere og vedligeholde granit, som du kan læse mere om i vores guide om vedligeholdelse af havemøbler.

 

Hvad er fibercement (durafit) havemøbler?

Fibercement er et stærkt og holdbart materiale. Materialet er behandlet med en modstandsdygtig epoxymaling, som gør at materialet tåler alt slags vejr.

 • Havemøbler i durafit kræver minimal vedligeholdelse og kan opbevares ude året rundt.
 • Vi anbefaler dog at du dækker dine havemøbler til udenfor sæson, med et havemøbelovertræk.
   

Du kan læse mere om vedligeholdelse af havemøbler i durafit her.

 

Havemøbler i glas

Glasbordplader leveres i hærdet glas, hvilket gør dem yderst holdbare, da det er flere gange stærkere end almindeligt glas. Derudover er et glasbord meget praktisk, fordi glas er et hygiejnisk materiale, hvor snavs er nemt at fjerne fra overfladen.

Læs mere om vedligeholdelsen af haveborde i glas her.

 

Havemøbler i malet og behandlet træ

Træ er et levende materiale, der arbejder i takt med varierende luftfugtighed og temperatur. Der kan derfor forekomme mindre revner i de tværgående samlinger mellem træstykker, samt olieudtræk i sprækker, skruehuller og samlingerne. Det kræver derfor omtanke at passe godt på træmøbler.

Der findes en række forskellige trætyper, når det kommer til at producere havemøbler. Det er derfor vigtigt at du er opmærksom på, hvilken type træ du har købt. Du kan læse mere om vedligeholdelse af havemøbler i træ her.

 

 

Havemøbler i plast/formstøbt plast

Havemøbler der er lavet i plast eller formstøbt plast ligner traditionelt flettede møbler.

 • Materialet er robust og vejrbestandigt, så dit havemøbel har en lang holdbarhed, samt materialet ikke mister farve af at stå ude i solen.
 • Møblerne er nærmest vedligeholdelses fri, som du kan læse mere om i vores guide til vedligeholdelse af havemøbler.

 

Hvad er polyrattan og rattan havemøbler?

Polyrattan er et robust plastbaseret materiale, der kan flettes til møbler, præcis som naturlig rattan.  Fordelen ved polyrattan er at det tåler al slags vejr, hvilket gør materialet specielt velegnet til havemøbler og kræver minimal vedligeholdelse.

Rattan er et materiale med en god holdbarhed. Placeres møblerne i direkte sollys kan farven dog falme.

 • Møblerne må ikke udtørre da de så mister deres elasticitet og derved kan knække.
 • Det anbefales derfor at havemøblet med mellemrum sprayes med demineraliseret vand eller tørres over med en fugtig klud.
   

Læs mere om vedligeholdelse af de to materialer her.

 

Hvad er textilene?

Textilene et tætvævet stof lavet af syntetiske fibre. Materialet er slidstærkt og er smidigt, hvilket gider en god siddekomfort, da det former sig under brug. Materialet tåler alt slags vejr og er derfor helt perfekt til det danske klima. Du kan nemt vedligeholde havemøbler i textilene med vand og sæbe. Opbevar gerne møblerne tørt udenfor sæson og forlæng levetiden med et møbelovertræk.

 

Keramik havemøbler

Hvis du er helt vild med det mere naturlige og rå look, så kan havemøbler i keramik være det rigtige valg. Keramik er et robust materiale, som er modstandsdygtigt overfor ridser og høj varme. Det betyder at du kan lade varme elementer stå direkte på bordpladen, uden at den tager skade.

Det slidstærke materiale er velegnet til det daske vejr og er let at rengøre med en fugtig klud og lidt sæbe. Keramik er tungt, hvilket er med til at gøre havemøblerne meget stabile. Vi anbefaler at du opbevarer havemøblerne tørt udenfor sæson.

 

Bambus havemøbler

Bambus er et naturmateriale, der ser særdeles smukt ud på både terrasser og altaner. Materialet er sart overfor direkte sol og regn, og udsættes dine møbler for dette, kan det forkorte deres levetid. Derfor anbefaler vi at du opbevarer dine havemøbler i bambus under en overdækket terrasse eller i en udestue.

Du kan læse mere om vedligeholdelsen af havemøbler i bambus her.

 

 

Plads i haven til hele familien

Det er vigtigt du er bevidst om hvor meget tid du vil bruge ved havebordet, hvor mange I skal kunne samles om det og hvor meget plads du har at gøre godt med.

Når du vælger havemøbler, er det selvfølgelig vigtigt at kigge på hvor meget plads det kræver. Har du en lille altan er det måske smartest at købe et hyggeligt, lille cafésæt, således du ikke optager hele pladsen med et stort havebord. Du kan også vælge et større bord, så der er plads til vennerne, men dette vil selvfølgelig fylde mere på altanen.

Har du en stor terrasse og drømmer du om at invitere hele familien eller alle venner over til en god omgang grillmad, så kan det være en fordel at vælge et større havebord, så I kan sidde flere rundt om bordet.

 

Havemøbler du kan flytte rundt på

Hvis dine havemøbler har samme plads hele året rundt, så kan det godt betale sig at købe nogle tungere og mere solide møbler. Disse vil modstå den danske vind bedre. De tunge havemøbler kan sagtens flytte en enkelt gang om året eller to, hvis du skal have dem opbevaret gennem vinteren. Vil du derimod gerne kunne flytte dine havemøbler rundt, er det en fordel at købe et lettere materiale, såsom aluminium.

Alt efter om du har flere altaner eller terrasser, så kan det også være smart at investere i et tungere og mere stabilt sæt til den terrasse du bruger mest, og et lettere sæt der kan flyttes rundt.

Det er også værd at overveje hvor i haven, på terrassen eller altanen dine møbler skal stå. Står de i læ eller er møblerne meget udsatte i forhold til vinden?

 

Hvilket underlag skal dine havemøbler stå på?

Det er også vigtigt at overveje, hvilket underlagt du placerer dine møbler på. Underlaget kan nemlig have betydning for hvor stabilt dine havemøbler kommer til at stå. Placerer du dine havemøbler på en ujævn terrasse eller grus, kan du hurtigt få problemer med stabiliteten.

Har du derimod en jævn terrasse af fliser, eller en træterrasse, kan du let benytte dig af robuste og stabile møbler, men også havemøbler fremstillet i lettere materiale. Hvis du vil undgå at få mærker i træterrassen, skal du undgå møbler med spidse ben.

 

Vedligeholdelse og opbevaring af havemøbler

Når det kommer til at vælge havemøbler, er det vigtigt du er opmærksom på vedligeholdelsen af de forskellige materialer – nogle af dem kræver nemlig mere end andre.

Havemøbler i træ er nogle af de møbler der kræver mest vedligeholdelse. For at træet fremstår smukt og beholder sin glød, er det vigtigt at du jævnligt sliber og olierer møblerne. Det samme gælder dine malede havemøbler. Disse skal gerne friskes op med et nyt lag maling. Du kan læse mere i vores guide om hvordan du vedligeholder dine møbler i træ. Der findes også havemøbler, der næsten er vedligeholdelsesfri.

Sammen med vedligeholdelsen, er det også vigtigt at du overvejer hvor dine havemøbler skal opbevares. Nogle kan tåle at stå ude året rundt, mens andre har bedst af at blive opbevaret et tørt sted. Du kan også købe overdækning til dine havemøbler, vær dog opmærksom på, at noget træ ikke kan tåle at blive lukket inde.

Vedligeholdelse af havemøbler i træ

Har du de flotteste havemøbler i træ stående? Så skal de vedligeholdes. Hvis du vedligeholder dine havemøbler ordentligt, er der større chance for at du får glæde af møblerne mange år frem.

Sådan vedligeholder du dine havemøbler

Vil du gerne have dine havemøbler til at holde i mange år? Hvis du vedligeholder dine havemøbler korrekt, kan du nyde mange somre i dem.

FIND DEN RIGTIGE TERRASSEVARMER

Vil du gerne forlænge de lune aftener? Med en terrassevarmer kan du sidde lidt længere udenfor og nyde din have eller altan. Læs om fordele og ulemper ved elektriske terrassevarmere, og dem der bruger gas.