Hvilke havemøbler skal jeg vælge?

Bliv klogere på Bilka.dk's forskellige havemøbelmaterialer, inden du køber

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Er du på udkig efter nye havemøbler til terrassen eller haven? På Bilka.dk har vi et bredt udvalg af forskellige havemøbler i diverse materialer. Men skal du vælge træ, teak træ eller plast? Måske polyrattan passer bedre ind til dine behov?

Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du vælger, hvilke havemøbler der skal pryder din terrasse eller altan. Du får bedre kendskab til de forskellige materialer og hvordan du plejer dem, så du får det bedste ud af dine havemøbler i mange år.

 

Indholdsfortegnelse

 1. Råd til valg af havemøbler
 2. Hvilket materiale skal jeg vælge til mine havemøbler?
 3. Plads i haven til hele familien
 4. Tunge eller lette havemøbler?
 5. Hvilket underlag skal dine havemøbler stå på?
 6. Vedligeholdelse og opbevaring af havemøbler


 

Råd til valg af havemøbler

Inden du kaster dig ud i købet, er det en god idé at overveje, hvordan du har tænkt dig at bruge de nye havemøbler, hvor de skal bruges og hvor meget tid du vil bruge på at vedligeholde dem.

Der findes nemlig havemøbler i mange forskellige materialer, og det er vigtigt, at du vælger dem der passer bedst til jeres behov.

Inden du køber nye havemøbler, kan du gøre dig disse overvejelser:

 • Hvor skal havemøblerne bruges?
 • Hvor meget plads har du?
 • Skal de stå fast et sted eller flyttes?
 • Hvor mange vil du gerne have plads til?
 • Hvilket underlagt skal havemøblerne placeres på?
 • Hvilket prisleje har du at arbejde med?
 • Hvilket materiale skal dine havemøbler være i?
 • Hvor meget tid vil du bruge på at vedligeholde dine møbler?
 • Skal havemøblerne kunne stå ude året rundt, eller har du plads til at opbevare dem?
 • Hvilken siddekomfort ønsker du?
 • Design, farve og æstetik.


   

Tilbage til top ^

 

Hvilket materiale skal jeg vælge til mine havemøbler?

Du kan vælge havemøbler i en række forskellige materialer. Materialerne kommer med fordele og ulemper, samt deres egne krav til vedligeholdelse. Nedenfor gennemgår vi nogle af de mest populære typer materiale, når det kommer til havemøbler.

 

Hvad er nonwood havemøbler?

Nonwood er et robust letvægts- og kunstmateriale, som tåler alt slags vejr. Havemøbler i nonwood har en lang levetid, da materialet er mug- og fugtafvisende.

Vi anbefaler, at du bruger bordskåner eller dækservietter på bordet og at du ikke efterlader glasprodukter direkte på bordpladen, da dette kan give brandmærker og misfarvning.

Læs om hvordan du vedligeholder havemøbler i nonwood her.

 

Hvad er teaktræ havemøbler?

Fra naturens side er teak rig på naturlige olier, der gør træet stærkere overfor påvirkning af råd og svamp end mange andre træsorter. Trods de stærke egenskaber er teak et naturmateriale. Vær derfor opmærksom på, at:

 • Overfladen i træet påvirkes af vejret, regn, sol osv., allerede når havemøbelsættet i teaktræ tages i brug.
 • Farven på træet kan gradvist aftage, og møblerne vil med årene få en grålig patina, hvis de ikke behandles.
 • Disse faktorer er naturlige og uden betydning for havemøblernes holdbarhed.


Du kan læse mere om vedligeholdelse af havemøbler i teaktræ her.

 

Tilbage til top ^

 

Hvad er granit havemøbler?

Granit er et naturprodukt med et enestående og levende udseende, som giver havemøbler i granit deres eget unikke look.

Udover det flotte udseende er granit også et funktionelt og holdbart materiale, som er særdeles vejrbestandigt og kan opbevares ude hele året, da det også er modstandsdygtigt overfor for frost og andre ydre påvirkninger.

Det er forholdsvis nemt at polere og vedligeholde granit. Det kan du læse mere om i vores guide om vedligeholdelse af havemøbler.

 

Hvad er fibercement/durafit havemøbler?

Fibercement, også kaldet durafit, er et stærkt og holdbart materiale. Materialet er behandlet med en modstandsdygtig epoxymaling, som gør, at materialet tåler alt slags vejr.

Du kan læse mere om vedligeholdelse af havemøbler i durafit her.

 

Havemøbler i glas

Glasbordplader leveres i hærdet glas, hvilket gør dem yderst holdbare, da hærdet glas er flere gange stærkere end almindeligt glas. Derudover er et glasbord meget praktisk, fordi glas er et hygiejnisk materiale, hvor snavs er nemt at fjerne fra overfladen.

Læs mere om vedligeholdelsen af haveborde i glas her.

 

Havemøbler i malet og behandlet træ

Træ er et levende materiale, der arbejder i takt med varierende luftfugtighed og temperatur. Derfor kan der forekomme mindre revner i de tværgående samlinger mellem træstykker, samt olieudtræk i sprækker, skruehuller og samlingerne.

På grund af det levende materiale, kræver det også omtanke at passe godt på havemøbler i træ, så de holder i længere tid.

Der findes en række forskellige trætyper, når det kommer til havemøbler. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken type træ du har købt. Du kan læse mere om vedligeholdelse af havemøbler i træ her.

 

 

Havemøbler i plast/formstøbt plast

Havemøbler i plast eller formstøbt plast ligner traditionelt flettede møbler.

 • Materialet er robust og vejrbestandigt, så dit havemøbel har en lang holdbarhed, og materialet mister ikke farve af at stå ude i solen.
 • Møblerne er nærmest vedligeholdelsesfri, hvilket du kan læse mere om i vores guide til vedligeholdelse af havemøbler.


 

Hvad er polyrattan og rattan havemøbler?

Polyrattan er et robust plastbaseret materiale, der kan flettes til møbler, præcis som naturlig rattan. Fordelene ved havemøbler i polyrattan er, at de tåler al slags vejr, og de kræver minimal vedligeholdelse.

Rattan er et materiale med en god holdbarhed. Placeres havemøbler i rattan i direkte sollys kan farven dog falme.

 • Møblerne må ikke udtørre, da de så mister deres elasticitet og dermed kan knække.
 • Vi anbefaler derfor, at havemøblet med mellemrum sprayes med demineraliseret vand eller tørres over med en fugtig klud.
   

Læs mere om vedligeholdelse af de to materialer her.

 

Hvad er textilene?

Textilene er et tætvævet stof lavet af syntetiske fibre. Materialet er slidstærkt og smidigt, hvilket giver en god siddekomfort, da det former sig under brug. Materialet tåler alt slags vejr og er derfor helt perfekt til det danske klima.

Du kan nemt vedligeholde havemøbler i textilene med vand og sæbe. Opbevar gerne møblerne tørt udenfor sæson og forlæng levetiden med et møbelovertræk.

 

Keramik havemøbler

Hvis du er helt vild med det mere naturlige og rå look, kan havemøbler i keramik være det rigtige valg. Keramik er et robust materiale, som er modstandsdygtigt overfor ridser og høj varme. Det betyder, at du kan lade varme elementer stå direkte på bordpladen, uden at den tager skade.

Det slidstærke materiale er velegnet til det danske vejr og er let at rengøre med en fugtig klud og lidt sæbe. Keramik er tungt, hvilket er med til at gøre havemøblerne meget stabile. Vi anbefaler, at du opbevarer havemøblerne tørt udenfor sæson.

 

Havemøbler i bambus

Bambus er et naturmateriale, der ser særdeles smukt ud på både terrasser og altaner. Materialet er sart overfor direkte sol og regn og udsættes dine møbler for dette, kan det forkorte deres levetid.

Vi anbefaler derfor, at du opbevarer dine havemøbler i bambus under en overdækket terrasse eller i en udestue.

Du kan læse mere om vedligeholdelsen af havemøbler i bambus her.

 

 

Plads i haven til hele familien

Det er vigtig, at du er bevidst om, hvor meget tid du vil bruge ved havebordet, hvor mange I skal kunne samles om det og hvor meget plads du har at gøre godt med.

Når du vælger havemøbler, er det selvfølgelig vigtigt at kigge på, hvor meget plads det kræver. Har du en lille altan er det måske smartest at købe et hyggeligt cafésæt, så du ikke optager hele pladsen med et stort havebord. Du kan også vælge et større bord, så der er plads til vennerne, men dette vil selvfølgelig fylde mere på altanen.

Har du en stor terrasse og drømmer du om at invitere hele familien eller vennerne over til en god omgang grillmad, så kan det være en fordel at vælge et større havebord, så I kan sidde flere rundt om bordet.

 

Tunge eller lette havemøbler?

Hvis dine havemøbler har samme plads hele året rundt, kan det godt betale sig at købe nogle tungere og mere solide møbler. Disse vil også modstå den danske vind bedre. De tunge havemøbler kan sagtens flyttes en enkelt gang om året eller to, hvis de skal opbevares gennem vinteren.

Vil du derimod gerne kunne flytte dine havemøbler rundt, er det en fordel at købe et lette havemøbler i et materiale såsom aluminium.

Alt efter om du har flere altaner eller terrasser, kan det også være smart at investere i et tungere og mere stabilt sæt til den terrasse, du bruger mest og et lettere sæt, der kan flyttes rundt.

Det er også værd at overveje, hvor i haven, på terrassen eller altanen dine møbler skal stå. Står de i læ eller er møblerne meget udsatte i forhold til vinden?

 

Hvilket underlag skal dine havemøbler stå på?

Det er også vigtigt at overveje, hvilket underlagt du placerer dine møbler på. Underlaget kan nemlig have betydning for, hvor stabilt dine havemøbler kommer til at stå. Placerer du dine havemøbler på en ujævn terrasse eller grus, kan du hurtigt få problemer med stabiliteten.

Har du derimod en jævn terrasse af fliser eller en træterrasse, kan du let benytte dig af robuste og stabile møbler, men også havemøbler fremstillet i et lettere materiale. Hvis du vil undgå  mærker i træterrassen, skal du undgå møbler med spidse ben.

 

Vedligeholdelse og opbevaring af havemøbler

Når du skal vælge havemøbler, er det vigtigt, at du er opmærksom på vedligeholdelsen af de forskellige materialer – nogle af dem kræver nemlig mere end andre.

Havemøbler i træ er nogle af de møbler, der kræver mest vedligeholdelse. For at træet fremstår smukt og beholder sin glød, er det vigtigt, at du jævnligt sliber og olierer møblerne.

Det samme gælder dine malede havemøbler. Disse skal gerne friskes op med et nyt lag maling. Du kan læse mere i vores guide om hvordan du vedligeholder dine møbler i træ. Der findes også næsten vedligeholdelsesfri havemøbler.

Sammen med vedligeholdelsen, er det også vigtigt, at du overvejer hvor dine havemøbler skal opbevares. Nogle kan tåle at stå ude året rundt, mens andre har bedst af at blive opbevaret et tørt sted.

Du kan også købe overdækning til dine havemøbler. Vær dog opmærksom på, at noget træ ikke kan tåle at blive lukket inde.

Vedligeholdelse af havemøbler i træ

Har du de flotteste havemøbler i træ stående? Så skal de vedligeholdes. Hvis du vedligeholder dine havemøbler ordentligt, er der større chance for at du får glæde af møblerne mange år frem.

Sådan vedligeholder du dine havemøbler

Vil du gerne have dine havemøbler til at holde i mange år? Hvis du vedligeholder dine havemøbler korrekt, kan du nyde mange somre i dem.

FIND DEN RIGTIGE TERRASSEVARMER

Vil du gerne forlænge de lune aftener? Med en terrassevarmer kan du sidde lidt længere udenfor og nyde din have eller altan. Læs om fordele og ulemper ved elektriske terrassevarmere, og dem der bruger gas.