Sådan vedligeholder du dine havemøbler i træ

Se hvordan du forlænger levetiden på dine træmøbler

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Det er vigtigt, at du vedligeholder dine havemøbler i træ, for du kan give dine træmøbler et længere liv ved at vedligeholde dem korrekt. Hvis træhavemøbler ikke vedligeholdes, risikerer du, at de udtørrer og revner.

 

Hvorfor skal jeg oliebehandle mine træhavemøbler?

Din havemøbler er meget udsatte for vejr, vind, sol og regn, når de står udenfor. Denne slidtage kan være med til at forkorte havemøblernes levetid, hvis du ikke vedligeholder dem.

Du kan dog sagtens forlænge havemøblernes levetid og samtidig undgå, at møblerne bliver misfarvede, grimme og slidte.

Havemøbler i træ er meget udsat for fugt, da regnvand ikke kan løbe af. Står dine havemøbler udenfor, er de også meget udsatte for solens UV-stråler, som på sigt kan gøre træet mat og gråt i farven.

Det er vigtigt, at du jævntligt behandler dine træmøbler, så de er beskyttet mod det danske vejr og bibeholder sin smukke glød og flotte farve.

Vi anbefaler, at du oliebehandler dine møbler inden brug, så du er sikker på, at dette er gjort fra starten.

 

Hvordan vedligeholder jeg mine havemøbler i træ?

Det kan være en fordel at vedligeholde og oliebehandle dine møbler i en periode med stabilt tørvejr, hvis du arbejder udendørs. Inden du begynder at oliere dine møbler, er det vigtigt, at du gør dem grundigt rent. Sørg altid for, at havemøblerne er tørre, før du går i gang med arbejdet.

Du kan følge de tre steps nedenfor for at vedligeholde dine træhavemøbler og dermed forlænge deres levetid.

 

1. Rengør dine havemøbler i træ

Når du skal rengøre dine havemøbler i træ, er det en god idét at stille dem under fx et halvtag, så de ikke bliver våde. Det er nemlig vigtigt, at dine havemøbler er helt tørre, når du skal oliere eller male dem.

 1. Start med at børste og skure havemøblerne med rent vand og en stiv børste. Hvis dine havemøbler er meget beskidte, kan du med fordel blande lidt trærens i vandet.
 2. Afslut med at tørre dine møbler helt af. 


Hvis dine havemøbler er meget beskidte, kan du købe plejeprodukter til træmøbler, som er særligt udviklet til at fjerne snavs og skåne træet og olien.


 

2. Slib dine havemøbler

Når dine havmøbler er tørre, kan du slibe dem med sandpapir. Det er vigtigt at slibe dine havemøbler, så træfibrene lægger sig, og du får en glat overflade. Er dine havemøbler malet, er det vigtigt, at du sliber dem, så den nye maling kan hænge fast.


Sådan gør du:

 1. Slib overfladen af to omgange - husk også at slibe mellem lameller. Slib altid i træets længderetning!
 2. Slib først med grovere sandpapir (korn 100-120).
 3. Slib derefter med finere sandpapir (korn 200-300).
 4. Børst støvrester og snavs af møblerne, inden du olierer.


 

3. Brug olie til havemøbler i træ

For at forlænge dine træhavemøblers levetid, anbefaler vi, at du rengør, sliber og oliebehandler dine havemøbler mindst 1 gang om året - og gerne flere. På den måde kan du bibeholde træets glød og samtidig beskytte dine træhavemøbler mod vind og vejr.


Sådan gør du:

 1. Sørg for, at dine møbler kan stå tørt og undgå direkte sol under behandlingen.
 2. Påfør et dækkende lag af træolie på dine havemøbler i træ. Sørg for, at du kommer hele vejen rundt og får dækket og mættet møblerne.
 3. For det bedste resultat, anbefaler vi, at du giver havemøblerne to omgange olie. 
 4. Sørg for at olien er tør, før du tager havemøblerne i brug igen.


Vi anbefaler desuden, at du giver dine træhavemøbler træolie 4-6 gange årligt. På den måde forlænger du ikke blot havemøblernes levetid, men gør dem også vand- og smudsafvisende.

 

Hvis du vil male havemøbler

Hvis du vil bruge maling i stedet for olie på dine træhavemøbler, skal du først og fremmest fjerne malingrester. Derefter skal du rense og slibe dem, før du begynder at male. Du kan følge instruktionerne nedenfor til at male dine havemøbler.

 1. Giv havemøblerne en omgang grunder, inden du fortsætter.
 2. Lad grunderen tørre, inden du påfører ny maling.
 3. Påfør et dækkende lag maling langs åreretningen og mal gerne møblerne to gange for det bedste resultat.
 4. Sørg for at malingen er tør, før du tager havemøblerne i brug igen.


 

Behandling af teaktræ

Fra naturens side er teak rig på naturlige olier, der gør træet stærkere overfor påvirkning af råd og svamp end mange andre træsorter. Trods de stærke egenskaber er teak et naturmateriale. Overfladen i træet påvirkes af regn, sol og klima allerede ved udpakning.

Efter ibrugtagen vil fibrene i overfladen på møblerne rejse sig, farven vil aftage gradvist, samt toner af sort og grå kan opstå fra svampesporer, der naturligt gror i overfladen. Såfremt møblerne ikke behandles, vil overfladen gradvist blive mørkere og grålig og opnå patina pga. påvirkning af vejret.

 

Olie til teaktræ havemøbler?

Du kan vælge at behandle dine teaktræ havemøbler med olie eller sæbe. Oliebehandling af overfladen har ikke betydning for træets holdbarhed, men kan afhjælpe problemer med pletter, snavs og vindridser.

Såfremt oliebehandling foretages, SKAL møblet rengøres efter olieproducentens anvisninger inden oliering, da forkert behandling kan forsegle svampesporer. Her vil de brede sig og farve overfladen sort, hvorefter alt skal afrenses eller slibes, før processen kan gøres om.

Tjek også bolte og skruer på havemøblerne

Udover at give dine træhavemøbler træolie, bør du også tjekke skruer og bolte en gang imellem. På den måde sørger du for, at de forbliver stabile.

Hvis skruer og bolte ikke er strammet tilstrækkeligt, risikerer du, at havemøblerne bliver vredet fra hinanden. Bliver det tid til at skifte bolte og skruer, så husk, at du skal vælge nogle, som er en anelse større, da de bedre kan få fat i skruehullerne.

 

Opbevar dine havemøbler i træ korrekt

Dine havemøbler holder længere, hvis du opbevarer dem korrekt over vinteren. Havemøbler i træ er forholdvis robuste, men de bliver slidt af det skiftende vejr og mister løbende deres glans og glød.

Træhavemøbler bør ikke stilles i et tørt og varmt lokale, da dette kan tørre materialet ud. Har du mulighed for det, så stil gerne dine havemøbler et overdækket sted, hvor der stadig er ventilation.

Undgå at dække dine havemøbler til med plastik eller ligende, da dette kan medføre fugt og svamp i træet.