Sådan rengør du din grill

Tips og tricks til hvordan du holder grillen og grillristen ren

 

Rengør din grill effektivt!

Det er vigtigt, at du rengør og vedligeholder din grill og grillrist. Ved at gøre dette, forlænger du både ristens og grillens levetid. Plus du får et meget bedre resultat af din grillning.

 

I denne grill guide kan du læse om:

  • Brug simpelt udstyr til at rengøre grillen
  • Sådan rengør du grillristen
  • Husk smørelse, når du rengør grillen
  • Rengøring af grillens indvendige side
  • Rengøring af grillens udvendige side
  • Sådan rengør du din gasgrill
  • Sådan fjerner du grillens rust
  • Sådan opbevarer du grillen
  • Tips til at rengøre gasgrillen (video)

 

Brug simpelt udstyr til rengøringen

Der findes rigtig mange produkter til rengøring af grillen. Men faktisk kan du nøjes med en grillbørste, lidt stanniol, brun sæbe eller opvaskemiddel. Undgå at bruge for meget sæbe eller kemikalier, da resterne kan sætte sig i maden, og kødet nemmere kan brænde på.

Grillbørsten er et vigtigt redskab, når grillen skal gøres godt ren. Gå efter børster af rustfrit stål eller messing, så du ikke risikerer at ødelægge hverken rist eller brændere.

 

Sådan rengør du grillristen

Gør grillristen ren, når den stadig er en smule varm. Så er det lettere for dig at fjerne snavset. Børst risten med din grillbørste, når risten stadig sidder på grillen. Når risten er afkølet, kan du til sidst tage risten op og skylle efter med varmt vand og sæbe.

Er grillristen meget beskidt, så smør den godt ind i en fast brun sæbe og læg den i en sort plastiksæk. Luk posen tæt om risten og lad risten ligge natten over. Dagen efter vaskes sæben af med rent vand. 

 

Anbefaling til støbejern

Vi anbefaler, at ristene fra start brændes helt rene (fuld varme indtil det holder med at ryge). Smør herefter ristene ind i neutral olie og brænd af igen. Herefter burde det være nok at brænde ristene af efter hver gang, man har grillet, og børste dem rene efterfølgende.

 


HUSK SMØRELSEN, NÅR DU RENGØR GRILLEN

Smør altid grillristen med en olie, efter du har gjort den ren, eller umiddelbart inden du går i gang med at grille. Det får maden til at slippe lettere. Brug en smagsneutral olie som for eksempel raps- eller solsikkeolie. Brug aldrig olivenolie, da den kan blive harsk og afgive smag til maden.

Smør olien på risten med et vædet stykke køkkenrulle. Er grillen tændt, brug da din grilltang til at holde om papiret. Anvend aldrig en pensel, da det vil få gløderne til at flamme op.

 

GRILLENS INDVENDIGE SIDE

Når grillen er helt afkølet, kan du tømme drypbakken for aske og madrester. Put den kolde aske i skraldespanden –  ikke ud i haven, da den kan indeholde tungmetaller. Vask drypbakken af i en mild sæbeopløsning og varmt vand. Skrab bunden af grillen ren for madrester og fedt ved at bruge sammenkrøllet stanniol.

 

GRILLENS UDVENDIGE SIDE

Vask ydersiden af grillen af med en mild sæbeopløsning og skyl efter med koldt vand. Tør efter med et viskestykke eller køkkenrulle.

 

RENGØRING AF GASGRILL

Sluk grillen og lad den køle lidt af. Skrab snavset af brænderne i bunden af grillen med en helt ren grillbørste af rustfrit stål eller messing. Det er en god idé jævnligt at fjerne fedtlaget i bunden med en almindelig køkkensvamp.

 

NEM MÅDE AT FJERNE GRILLENS RUST

Er grillen begyndt at ruste, kan du opløse overfladerusten med en mild syre. Husk at bruge vinyl- eller latexhandsker ved håndtering af syre. Bland tre dele lunkent vand med én del eddikesyre og gnid godt på det rustne område med en blød svamp. Gentag behandlingen indtil rusten er reduceret eller fjernet.

 

OPBEVARING AF GRILL

Opbevar altid grillen et tørt sted – for eksempel på en overdækket terrasse. Så undgår du problemer med rust. Du kan også anskaffe dig et overtræk til din grill, så din grill får ekstra beskyttelse mod vind og vejr. 

Når grillen opbevares over vinteren, er det en god idé at gøre den grundigt rent, inden den placeres indendørs.

 

TIPS TIL AT RENGØRE GASGRILLEN

I denne video kan du få vores tips til at rengøre din gasgrill.