Sådan rengør du din grill

Tips og tricks til rengøring af grill og grillrist

Det er vigtigt, at du rengør og vedligeholder din grill og grillrist. Ved at gøre dette, forlænger du både ristens og grillens levetid. Plus du får et meget bedre resultat af din grillning. Læs guiden her, hvor vi giver de bedste tips til nem rengøring af din grill. 

FAQ om rengøring af grill

Brug simpelt udstyr til rengøringen

Der findes rigtig mange produkter til rengøring af grillen. Men faktisk kan du nøjes med en grillbørste, lidt stanniol, brun sæbe eller opvaskemiddel. Undgå at bruge for meget sæbe eller kemikalier, da resterne kan sætte sig i maden, og kødet nemmere kan brænde på.

Grillbørsten er et vigtigt redskab, når grillen skal gøres godt ren. Gå efter børster af rustfrit stål eller messing, så du ikke risikerer at ødelægge hverken rist eller brændere.

 

De rigtige produkter

Som nævnt ovenfor kan du holde det helt simpelt, men du kan også købe diverse renseprodukter, der er udviklet specifikt til formålet. Både Weber og Charbroil m.fl. har udviklet forskellige typer af grillrens og grilbørster, som de anbefaler til rengøring af deres grills. Du kan se de mest populære produkter her. 

 

Sådan rengør du grillristen

Gør grillristen ren, når den stadig er en smule varm. Så er det lettere for dig at fjerne snavset. Børst risten med din grillbørste, når risten stadig sidder på grillen. Når risten er afkølet, kan du til sidst tage risten op og skylle efter med varmt vand og sæbe.

Er grillristen meget beskidt, så smør den godt ind i en fast brun sæbe og læg den i en sort plastiksæk. Luk posen tæt om risten og lad risten ligge natten over. Dagen efter vaskes sæben af med rent vand. 

 

Anbefaling til støbejern

Vi anbefaler, at ristene fra start brændes helt rene (fuld varme indtil det holder med at ryge). Smør herefter ristene ind i neutral olie og brænd af igen. Herefter burde det være nok at brænde ristene af efter hver gang, man har grillet, og børste dem rene efterfølgende.

 


HUSK SMØRELSEN, NÅR DU RENGØR GRILLEN

Smør altid grillristen med en olie, efter du har gjort den ren, eller umiddelbart inden du går i gang med at grille. Det får maden til at slippe lettere. Brug en smagsneutral olie som for eksempel raps- eller solsikkeolie. Brug aldrig olivenolie, da den kan blive harsk og afgive smag til maden.

Smør olien på risten med et vædet stykke køkkenrulle. Er grillen tændt, brug da din grilltang til at holde om papiret. Anvend aldrig en pensel, da det vil få gløderne til at flamme op.

 

GRILLENS INDVENDIGE SIDE

Når grillen er helt afkølet, kan du tømme drypbakken for aske og madrester. Put den kolde aske i skraldespanden –  ikke ud i haven, da den kan indeholde tungmetaller. Vask drypbakken af i en mild sæbeopløsning og varmt vand. Skrab bunden af grillen ren for madrester og fedt ved at bruge sammenkrøllet stanniol.

 

GRILLENS UDVENDIGE SIDE

Vask ydersiden af grillen af med en mild sæbeopløsning og skyl efter med koldt vand. Tør efter med et viskestykke eller køkkenrulle.

 

NEM MÅDE AT FJERNE GRILLENS RUST

Er grillen begyndt at ruste, kan du opløse overfladerusten med en mild syre. Husk at bruge vinyl- eller latexhandsker ved håndtering af syre. Bland tre dele lunkent vand med én del eddikesyre og gnid godt på det rustne område med en blød svamp. Gentag behandlingen indtil rusten er reduceret eller fjernet.

Du kan også lægge hele risten ned i en balje med lys lagereddike og lade den trække i det i en times tid eller mere, hvorefter du skrubber med en brøste. Andre metoder kan være en blanding af eddike og natron eller af citronsaft og vaskepulver, der smøres på de udsatte områder og får lov til at trænge ind og udøve 'magi', inden det børstes og vaskes grundigt af igen. 

 

 

RENGØRING AF GASGRILL

Sluk grillen og lad den køle lidt af. Skrab snavset af brænderne i bunden af grillen med en helt ren grillbørste af rustfrit stål eller messing. Det er en god idé jævnligt at fjerne fedtlaget i bunden med en almindelig køkkensvamp.

 

TIPS TIL AT RENGØRE GASGRILLEN

I denne video kan du få vores tips til at rengøre din gasgrill.

OPBEVARING AF GRILL

Opbevar altid grillen et tørt sted – for eksempel på en overdækket terrasse. Så undgår du problemer med rust. Du kan også anskaffe dig et overtræk til din grill, så din grill får ekstra beskyttelse mod vind og vejr. 

Når grillen opbevares over vinteren, er det en god idé at gøre den grundigt rent, inden den placeres indendørs.

 

RENGØR DIN GRILL I RUSTFRI STÅL

Har du en grill i rustfrit stål? Og trænger den til en rengøring? Vi har lavet en guide særligt til dig med de bedste råd til rengøring og vedligehold af en grill i rustfrit stål. 

Udvalgte grillguides

Sådan vælger du den rigtige grill

Læs om de forskellige grilltyper og find den grill der passer bedst til dine behov. Der findes en grill til alle og vi hjælper dig med at vælge den rigtige.

Sådan vælger du den rigtige grillmetode

Når du tilbereder råvarer på grillen. så findes der nogle forskellige grillmetoder du kan benytte. Skal du bruge direkte eller indirekte? Hvordan er det nu 50/50-metoden virker?

Grillopskrifter

Find inspiration til lækre grillopskrifter på Bilka.dk. Du kan finde en masse forskellige grillretter her på siden og kaste dig ud i desserter, brød og meget mere.

Grill tips & tricks

Alt hvad du skal vide når du griller! Vi hjælper dig med at vælge den rigtige grill og hvordan du bedst vedligeholder den. Læs mere om de forskellie grilltyper, rengøring optænding og meget andet.