Holdbarhed på vin

Hvor længe kan du opbevare resterne af vin fra aftenen før?

Du kender det helt sikkert – resterne af vinen fra i går står på bordet. Men skal du hælde det ud eller kan du gemme resterne? Og hvor længe kan vin egentlig holde sig? I Bilkas store vinguide hjælper vi dig, så du kan nyde din vin et par ekstra dage.

 

Vin kan godt holde sig

Bare rolig, du behøver ikke smide hele flasken ud med det samme – vin kan nemlig godt holde sig et stykke tid.

De fleste vine kan sagtens tåle at stå til dagen efter. Nogle vin kan også holde sig endnu længere. Det gælder bare om at opbevare dem korrekt.

 

Opbevaring af vin

Så snart proppen kommer af en flaske vin, accelererer det en oxidationsproces. Det betyder, at ilten begynder at trænge ind i vinen, og får vinen til at oxidere. Det er det der får vinen til at blive dårlig og smage surt.

Hvis du derfor ved, at du ikke får drukket hele flasken af vin på en gang, er det vigtigt, at du får lukket vinen igen så hurtigt som muligt. Samtidig er det vigtigt, altid at sætte en åben vin i køleskabet. Nedkølingen bremser nemlig iltens indflydelse på vinen.

Når du opbevarer vinen i køleskabet, så er det vigtigt at du sørger for at vinflasken kan stå oprejst. Ved at undgå at flasken ligger ned, begrænser du vinens overflade og dermed også den overflade der kommer i kontakt med ilten i luften.

Jo mindre en overflade vinen har, jo langsommere vil oxidantionsprocessen være. Overvej eventuelt at anskaffe en mindre og tætsiddende beholder, som du kan hælde vinen over i. På den måde, er der mindre luft der kan komme i kontakt med vinen.

Holdbarhed på rødvin

Rødvin er forholdsvis hårdfør og holdbar. Du kan sætte vinflasken direkte i køleskabet, med den originale prop, eller en anden tætsluttende vinprop.

Når du skal servere rødvinen, så skal du huske at tage den ud og temperere den, inden du serverer eller drikker den. En køleskabskold rødvin har en ret anderledes smag end en rødvin, der er tempereret korrekt.

Rødvin vil allerede have en anderledes smag på anden dagen og alt efter dine præferencer, vil du skulle smide vinen ud omkring fjerde- eller femtedagen. Hvor længe vinen smager godt, afhænger også af vinens kvalitet og beskaffenhed – og selvfølgelig din personlige holdning.

 

Hvidvinen bliver hurtigt flad

Du kan også opbevare hvidvin i køleskabet, efter åbning. Her gælder det også om at være hurtigt til at sætte proppen på igen, hvis du ved at flasken ikke bliver tømt. Oxidation finder sted, så snart du tager proppen af. Derved udvikles vinen hurtigere og det giver oftest lidt skæve smage, hvis vinen får lov at stå i længere tid.

Alt efter dine personlige præferencer, så kan du hurtigt godt lade vinen stå i køleskabet op til fire dage. Den vil dog miste smag og konsistens løbende. Vinen vil blive mere flad og kan udvikle eddikelignende smagsnuancer.

 

Mousserende vine og bobler skal lukkes hurtigt

Skal du have glæde af en mousserende vin, der er åbnet, handler det om at holde på trykket og dermed på boblerne. Boblerne kan hurtigt forsvinde fra vinen og efterlade den karakterløs, og derfor er det vigtigt du hurtigt propper flasken efter åbning.

For at få mest ud af din mousserende vin, kræver det en tætlukkende vinprop. De findes i forskellige udformninger og med forskellige lukkemetoder. Nogle kommer med en særlig lukkeklips, så du nemt at få proppen af og på. Andre lukkemekanismer skal bare stikkes ned i flaskens hals eller klemmes ned over den.

Jo mindre mousserende vin der er tilbage i flasken, jo hurtigere forsvinder boblerne. Derfor skal du beslutte om resten af vinen er værd at gemme, i forhold til hvor hurtigt den vil miste sin karakter,

 

Rosévin skal på køl hurtigt

Rosévine er ikke kendt for deres lange holdbarhed. De er produceret til at blive drukket, mens vinen er relativt ung, hvilket betyder de skal drikkes forholdsvis hurtigt. Drikker du ikke flasken med det samme, så skal den hurtigt på køl.

 

Holdbarhed på portvin

Når det kommer til holdbarhed på portvin, så er det lidt en anden sag. Portvine kommer i en vifte af forskellige typer. De mange forskellige portvine adskiller sig meget fra hinanden: nogle portvinstyper kan man have fornøjelse af i månedsvis efter at vinen er åbnet. Andre forandrer sig hurtigere og kan ikke stå åbne.

De fleste almindelige portvine kan dog godt holde sig mere end et par dage – så gem du bare flasken og smag løbende på den.

 

Så hvis du ikke kan drikke hele flasken, når den først er trukket op eller har I rester tilbage efter aftenens selskab, betyder det ikke, at du er nødt til at smide vinen ud. Men du kan selvfølgelig også udgå alle de forskellige tips og tricks i guiden her – og bare drikke flasken med det samme.

Guides om rødvin

Vil du gerne byde dine venner på et god glas rødvin? Vi har samlet en række guides der hjælper dig med at finde frem til dne helt rigtige rødvin! Her på siden kan du læse mere om rødvin, tanniner, dekantering og hvordan vinen skal serveres.

Guides om hvidvin

Leder du efter den rigtige hvidvvin til forretten? På Bilka.dk har vi et bredt sortiment af hvidvine, men det kan være svært at vælge den rette. I disse guides hjælper vi dig med at finde frem til den rigtge hvidvin.