Dekantering

Læs om hvorfor og hvordan du dekanterer vin

Det kan måske virke som "vin-snobberi", at gå op i om vinen er dekanteret eller ej. Men faktum er, at vinoplevelsen faktisk kan blive markant bedre, rent smagsmæssigt, når du skal nyde din vin (eller servere den for dine gæster).

I tilfælde af at din vin har bundfald, er dekantering nødvendigt for at undgå at få bundfaldet med over i glassene. I Bilkas store vinguide har vi lavet en guide til dig, om dekantering.

 

Hvad er dekantering?

Når vin dekanteres, betyder det egentlig at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder (typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter).

Det er en forholdsvis simpel handling, som tilfører mere ilt til vinen. Spørger man eksperterne, har dekantering betydning for smagen og den samlede oplevelse af vinens ’bouquet’ – altså vinens aromatiske sammensætning. Derudover vil karaflen også være en smuk tilføjelse til middagsbordet.

 

 

Hvordan dekanteres vin?

At dekantere vinen er forholdsvis simpelt: du hælder den fra flaskebn over i en anden (større) beholder, mens du holder øje med, at der ikke kommer bundfald med.

Når vinen får mere ilt, vil mange opleve, at der sker en fordampning af nogle dufte. Denne fordampning giver plads til, at vinens frugtige aromaer kan komme frem. Har vinen prop vil dette også i højere grad kunne lugtes.

Dekantering har også indvirkning på vinens tekstur. Tanninerne og syren kan fornemmes blødere og mere afrundede end før dekantering, hvilket er med til at give en anderledes smagsoplevelse.

 

Sådan gør du

  • Træk proppen op af vinen og tjek, om der er efterladt korkrester på flaskehalsens inderside. Tjek også om flasken indeholder bundfald.
  • Hæld ganske forsigtigt og med rolig hånd vinen langsomt ned i karaflen. Ved at hælde langsomt, undgår du, at bundfaldet hvirvler op og blandes med vinen.
  • Når du kan se, at det mørke grums (bundfald) nærmer sig flaskehalsen, holder du inde med at dekantere – hellere for tidligt end for sent!


I videoen nedenfor kan du høre Mikkel Nielsen fortælle om iltning af vin. Du kan få mange flere tips som dette i Bilka WineClub. På den måde kan du altid servere god og iltet vin til dig selv eller dine gæster.

Bundfald i vin

Inden du dekanterer vin, er det vigtigt, at du er opmærksom på vinens bundfald, da du ikke vil have det med over i den nye karaffel. Bundfaldet er i sig selv ikke skadeligt, men blot et udtryk for vinens alder. Nogle druer afgiver mere bundfald end andre, og det kan derfor være en fordel at vide, hvilken druesort vinen er baseret på.

Vine baseret på druer som Cabernet Sauvignon, Syrah eller Nebbiolo har en tendens til af agive mere bundfald end andre druesorter. Derfor skal du være særdeles opmærksom, hvis du er vild med denne type drue.

Skal du dekantere en vin med meget bundfald, anbefaler vi, at du stiller flasken op et døgn før, den skal drikkes. På den måde lægger bundfaldet sig i bunden af flasken. Undgå at flytte for meget rundt på vinen. På dnenmåde undgår du også, at bundfaldspartiklerne hvirvler rundt.

 

Skal jeg dekantere min vin?

Dekantering af vin er ikke nødvendigvis vigtigt. Dekantering giver vinen mulighed for at ånde, hvilket kan være med til at skabe en bedre vinoplevelse. Selvom dekantering kan føre til en bedre smagsoplevelse, er der mange, der gerne vil spare besværet og bare servere vinen direkte fra flasken.

Nogle vine har dog ikke brug for at blive dekanteret, da den øgede mængde ilt kan gøre vinen flad i smagen. Dette gælder i særdeleshed vine, der har mange års flaskelagring. Den vin du vil dekantere skal altså have en form for udviklingspotentiale.

Når det kommer til dekantering af vin og hvilke vine, der kan tåle at blive dekanteret, så er det en blanding af øvelse og kendskab til vinen (og vinhuset), Prøv dig frem med forskellige vine. Øvelsen vil give dig erfaring til at vurdere, hvad dekantering gør ved vin, og hvordan du selv foretrækker din vin.

Udover at dekantere vinen, kan du hjælpe smagsoplevelsen på vej ved at bruge de rigtige glas. Når vinen har været opbevaret korrekt, er blevet dekanteret og nu er klar til servering, er det vigtigt, at du serverer vinen i et glas, hvor man let kan fornemme vinens farve og udtryk.

Guides om røvdin

Er du på udkig efter den perfekte rødvin til middagen? Her på siden har vi samlet vores guides om rødvin, så du kna finde den der passer bedst på bordet.

Tannin

Hvad er tannin og hvilken betydning har den for din vin? På Bilka.dk har vi lavet en guide til dig der gerne vil lære mere om tanniner i vin.

Bilkas store vinguide

Vil du gerne dykke ned i vinens vidunderlige verden? Vi har samlet en masse guides til dig der gerne vil lære mer eom vin. Inviter vennerne forbi og server den bedste vin for dem, i ægte connaisseur-stil.