Prop i vin

Sådan ved du om din vin har prop

Vin nydes uden tvivl bedst, når man ved, at det, man drikker, er af god kvalitet. Når man taler om at vinen har prop, så betyder det at der er en fejl i vinen. Fejl i vinen er selvfølgelig med til at mindske glæden og oplevelsen ved at servere en god flaske. Når vinen har prop, siger man også at den har dårlig prop eller at den er propsyg.

Men hvad betyder det egentlig? Hvordan kan der være fejl i vinen og hvordan ved du om din vin har prop? I denne guide vil vi fortælle dig meget mere om prop og hvordan du finder ud af om du har en dårlig vin eller bare købt en vin i dårlig kvalitet.

 

Hvordan ved du om vinen har prop?

Selv de bedste og dyreste vine kan få prop. Den eneste måde at finde ud af, om vinen har prop, er ved at smage på vinen og lugte til den.

Hvis du jævnligt drikker vin, vil du med garanti støde på en flaske der har prop. Er vinen meget propsyg, vil den have en forfærdelig muggen lugt, der bestemt ikke tiltaler din lugtesans. Du vil her ikke være i tvivl om at vinen er dårlig.

Har vinen mangel på friskhed og frugt, kan dette også være et tegn på fejl i vinen. Det kan dog være en del sværere at opfange de små fejl, men kender du vinen særdeles godt, vil du kunne identificere fejlene.

Er du i tvivl om vinen har fejl, så kan du altid åbne en identisk flaske, og sammenligne smag og duft. Dog skal denne dublet være præcis samme vin, købt på samme tid og opbevaret på samme måde, før at du kan bruge resultatet.

 

Øvelse gør mester når det kommer til prop i vin, men forhåbentlig kommer du ikke til at opleve alt for mange dårlige vine.

Nogle gange kan du først dufte prop efter at have hældt vinen op i glasset og slynget den rundt. Dekantering kan være en god måde at opdage prop på. Det vil ilte vinen og den mugne duft vil derfor fremkomme.

Hvad skyldes prop?

Mikroorganismer i korkproppen kan være med til at gøre vinen dårlig. Mikroorganismerne er et naturprodukt lavet af barken fra korkegen, og når korkproppen er kontamineret med den lugtende, naturlig forbindelse TCA, kan denne lugt trække ind i vinen.

Men vinen kan bære fejl af mange andre grunde – eksempelvis dårlige forhold i vineriet. Vinen kan dog også være oxideret eller reduceret, hvilket betyder at den kan mangle ilt (her kan dekantering også være løsningen). Uhensigtsmæssig opbevaring af vinen kan også medføre fejl, og det er derfor vigtigt at du opbevarer din vin korrekt.

 

Kan jeg alligevel drikke vinen?

I princippet kan du godt drikke vin med fejl, men vi vil klart anbefale at finde en ny flaske. Fejlene i vinen giver en dårlig vin-oplevelse og er med til at ødelægge de forventninger du har til en god vin..

 

Vil du gerne læse endnu mere om vin? På Bilka.dk har vi samlet en vinguide til dig, der drømmer om at blive en ægte connaisseur. Du kan læse om hvordan du serverer vin og meget mere. Det er også her du har mulighed for at finde vores drueguide, som guider dig igennem forskellige druesorter.

Dekantering

Det kan være lettere at afgøre om din vin har prop gennem dekantering. I denne guide fortæller vi dig om hvorfor man skal ilte sin vin og hvordan du gør det.

Bilkas store vinguide

Vinguide er for dig der gerne vil læse mere om vin! Vi har samlet en række fantastiske guides, som hjælper dig med at forstå vinens verden. Du kan læse om alt fra dekantering og tannin, til druesorter og servering.