Prop i vin

Sådan ved du, om din vin har prop

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til prop i vin

 

Vin nydes uden tvivl bedst, når du ved, at dét, du drikker, er af god kvalitet. Dog kan det forekomme, at en vin har prop. Men hvad betyder det egentlig? Hvordan kan der være fejl i vinen og hvordan ved du, om din vin har prop? Det kan du blive meget klogere på her.

I denne guide vil vi fortælle dig meget mere om prop og hvordan du finder ud af, om du har en dårlig vin eller bare købt en vin i dårlig kvalitet. På den måde kan du blive klogere på, hvorfor en vin måske ikke smager specielt godt.

 

Vin med prop

Når man siger, at vinen har prop, betyder det ikke, at der er en rigtig prop i - altså stykker af vinproppen. Det betyder derimod, at der er en fejl i vinen. Fejl i vinen er selvfølgelig med til at mindske glæden og oplevelsen ved at servere en god flaske.

Når vinen har prop, siger man også, at den har dårlig prop eller at den er propsyg. Der er forskellige måder, hvorpå du kan finde ud af, om din vin har prop. Dem gennemgår vi nedenfor, så du kan blive klogere på dette.

 

 

Hvordan ved du om vinen har prop?

Selv de bedste og dyreste vine kan få prop. Den eneste måde at finde ud af, om vinen har prop, er ved at smage på vinen og lugte til den. Hvis du jævnligt drikker vin, vil du med garanti støde på en flaske, der har prop - det er nemlig, hvad der kan ske.

Nogle gange kan du se det på vinens farve. Rødvine kan f.eks. blive brune og nærmest ligne portvin. Det kan indikere, at vinen har prop. Er vinen meget propsyg, vil den have en muggen lugt, der ikke tiltaler din lugtesans. Så er du ikke være i tvivl om, at vinen er dårlig og altså har prop.

Har vinen mangel på friskhed og frugt, kan dette også være et tegn på fejl i vinen. Det kan dog være en del sværere at opfange disse små fejl, men kender du vinen særdeles godt, vil du kunne identificere fejlene.

Nogle gange kan du først dufte prop efter at have hældt vinen op i glasset og slynget den rundt. Dekantering kan være en god måde at opdage prop på. Det vil ilte vinen, og den mugne duft vil derfor fremkomme.

Er du i tvivl, om vinen har fejl, kan du åbne en identisk flaske og sammenligne smag og duft. Dog skal denne dublet være præcis samme vin, købt på samme tid og opbevaret på samme måde, før du kan bruge resultatet.

 

 

Hvorfor får vin prop?

Mikroorganismer i korkproppen kan være med til at gøre vinen dårlig. Mikroorganismerne er et naturprodukt lavet af barken fra korkegen. Når korkproppen er kontamineret med den lugtende, naturlig forbindelse TCA, kan denne lugt trænge ind i vinen.

Vinen kan bære fejl af mange andre grunde – f.eks. dårlige forhold i vineriet. Vinen kan også være oxideret eller reduceret, hvilket betyder, at den kan mangle ilt (her kan dekantering også være løsningen).

Uhensigtsmæssig opbevaring af vinen kan også medføre fejl, og det er derfor vigtigt, at du opbevarer din vin korrekt. På den måde kan du undgå, at det er din egen opbevaring af, der forårsager eventuelle fejl. I de fleste tilfælde er det dog ikke noget, du har haft indflydelse på.

 

Kan man drikke vin med prop?

I princippet kan du godt drikke vin med fejl, men vi vil klart anbefale at finde en ny flaske. Fejlene i vinen giver en dårlig vin-oplevelse og er med til at ødelægge de forventninger, du har til en god vin. Derfor kan det være bedre at åbne en ny flaske.

 

Meget mere om vin på Bilka.dk

Vil du læse endnu mere om vin? På Bilka.dk har vi samlet en vinguide til dig, der drømmer om at blive en ægte connaisseur. Du kan læse om, hvordan du serverer vin og meget mere. Du kan også finde vores drueguide, som guider dig igennem forskellige druesorter.

Dekantering

Det kan være lettere at afgøre om din vin har prop gennem dekantering. I denne guide fortæller vi dig om, hvorfor du skal ilte din vin og hvordan du gør det. Det kan nemlig have stor betydning for vinens smag.

Bilkas store vinguide

Vinguiden er for dig, der gerne vil læse mere om vin! Vi har samlet en række fantastiske guides, som hjælper dig med at forstå vinens verden. Du kan læse om alt fra dekantering og tannin til druesorter og servering.