Bouquet og aroma

To komplekse begreber der beskriver vinens duft

Skal du være festens connaisseur? Hvis du skal imponere gæsterne ved næste middag, så er det vigtigt at du kender til vinens bouquet og aroma. I denne guide gennemgår vi de to begreber, og hvordan du træner din næse til at dufte til vin.

 

Vinens duft

I sin store helhed, så er aroma og bouquet måder man kan beskrive vinens dufte på. Dog er begge begreber mere komplekse end som så. Før vi dykker helt ned i bouquet og aroma, er det derfor vigtigt at vide, hvordan man klassificerer vinens duft – det gør man nemlig på tre forskellige måder.

 

Klassificering af vinens dufte

  • De primære dufte.
    Disse dufte stammer fra frugten (bl.a. druerne), som er blevet anvendt i fremstillingen. Dufte du typisk vil opleve ved de primære dufte, er eksempelvis solbær, hindbær, brombær osv. Det er også her du vil opleve forskellen i de mange typer af druesorter der findes.
     
  • De sekundære dufte.
    Disse dufte udvikles under før-gæring og selve gæringsprocessen. Sekundære dufte vil typisk tilføre vinen en bestemt duft af træ (cedertræ eller egetræ), eller duften af friske nødder eller tropisk frugt.
     
  • De tertiære dufte.
    Dette er dufte der udvikles i efter-gæringsprocessen – dvs. når vinen modnes i vintønder (fx egetræsfade) eller ældes i vinflasker. Disse dufte vil ofte bære præg af træ- eller skovagtige aromaer, som læder eller svampe.

Vinens aromaer er altså med til at give dig en række forskellige informationer om vinen, dens alder og lagring/opbevaring. Om en bestemt aromakomponent er primær, sekundær eller tertiær kan være yderst svært at definere og dette kræver megen øvelse og kendskab til de forskellige vine.

Vinens bouquet

Bouquet er en betegnelse der bruges til og beskrive duften af en moden vin. Vinens duft kan ændre sig med tiden og dens alder, og derfor vil du som køber kunne opleve forskellig bouquet, alt efter hvilken flaske vin eller druesort du køber.

Mange siger, at vinens bouquet, er de dufte der udvikles i efter-græringsprocessen – altså de tertiære dufte. Da bouquet er et resultat af vinens modning, kan der gå rigtig lang tid før denne duft har udviklet sig til sit fulde potentiale.

 

Vinens aroma

Aroma, der stammer fra det græske ord ’krydderi’, bliver ofte brugt for at betegne den opfattelse du har af vinens smag og duft. Vines aromaer kan være virkelig forskelligartede og utroligt komplekse, alt efter hvem der smager på vinen.

Derfor kan man sige at vinens aroma, refererer det til de primære og sekundære aromaer. Det er altså de dufte der er produktet af druesorterne og hvordan vinen er blevet behandlet før og under selve gæringsprocessen.

 

Hvordan dufter jeg aroma og bouquet?

Når det kommer til vin, er det både smags- og lugtesansen der er kritiske for at opfange vinens mange karakteristika. Den menneskelige næse er i stand til at skelne mellem tusinder af unikke dufte – og er derfor det perfekte redskab, når det kommer til aromaer og bouquet. I mellemtiden er tungen begrænset til sansning: salt, sød, bitter og sur. For virkelig at smage en vin, bliver du nødt til at bruge næsen til at hente smagsduftene og tungen for at hjælpe med at skelne smag og teksturer.

Det kan være meget svært at dufte sig frem til de forskellige nuancer som vi kan have. For bedst at kunne dufte til vinen, skal du bruge cirka 10 sekunder på at hvirvle glasset med lidt kraft. Dette gør det muligt for alkoholen at fordampe og løfte vinens medfødte dufte. Når vinen er hvirvlet godt, skal du stikke næsen ned i glasset og indånde. Hvilke dufte kommer først i tankerne?

Øvelse gør mester når det kommer til at identificere vinens dufte. Du skal ikke være bekymret over ikke at være i stand til at opdage så mange aromaer, som du mener der bør være i vinen. Træn din næse ved at lugte hver ingrediens, når du laver mad, de fødevarer, du spiser, den friske frugt og grøntsager på markedet og endda lugten af dit miljø - som læder, våd jord, frisk vejtjære, græs, din og meget andet. Fyld din mentale database med lugte, så du har disse aromaminder til din rådighed – så kan du nemlig meget bedre genkende dem, når du opdager dem i vin.

At lugte vin er egentlig bare et spørgsmål om øvelse og opmærksomhed. Hvis du begynder at være mere opmærksom på lugte i dine normale aktiviteter, bliver du bedre til at lugte til vinens aromaer og bouquet.

 

Meget mere viden om vin

På Bilka.dk finder du en række forskellige guides, der lader dig dykke ned i vinens vidunderlige verden. Vil du gerne læse mere om tannin, dekantering eller måske prop? I Bilkas store vinguide finder du al den viden du skal bruge for at finde de helt rigtige vine til din næste middag.

Drueguiden

Vil du læse mere om de forskellige typer af druer? I denne guide har vi samlet et overblik over nogle af de bedste druesorter. Du kan læse mere om sorten, dens smag og dens duft.

Prop i vin

Selv de bedste og dyreste vine kan få prop. Den eneste måde at finde ud af, om vinen har prop, er ved at smage på vinen og lugte til den. Hvis du jævnligt drikker vin, vil du med garanti støde på en flaske der har prop.