Vinsten

Hvad er vinsten? Hvordan opstår de og skal jeg gøre noget ved dem?

Måske har du oplevet at der sidder små krystaller i din vin? Disse kaldes for vinsten og er harmløse og smagløse diamantlignende krystaller, som forekommer naturligt i vin.

Du vil ofte kunne se krystallerne på den flade side af proppen, der har været i kontakt med vinen. Krystallerne kan dog også forekomme nede i selve vinen, hvor de flyder rundt og skinner.

Vinsten er ofte lette at se i eksempelvis hvidvine. Her kan de ses som små glasklare krystaller. I rødvine vil vinsten mere ligne almindeligt bundfald. Du vil oftest støde på vinsten i vine, der ikke har været igennem kuldestabilisering inden aftapningen.

 

Hvorfor kommer der vinsten?

Vinsten dannes, når vinsyre kobler sig sammen med kalium. Dette er to helt naturlige elementer i vindruerne. Selvom dannelsen af vinsten ikke har nogen indflydelse på vinens smag, så kan de små krystaller være ubehagelige at få i munden.

Hvis du finder vinsten i din vinflaske, så anbefaler vi at du selv filtrerer vinen med en tesi eller blot skænker/dekanterer vinen forsigtigt, så krystallerne forbliver i flaskens hals.

Dannelsen af vinsten har ikke i sig selv nogen indflydelse på vinens kvalitet. Dog er der mange moderne vinproducenter, der afkøler vinen ned til 3 °C for at få udfældet al vinsten. Efter nogles opfattelse, kan dette dog også være med til at fjerne karakteristika fra vinen.

Hvilken betydning har vinsten for vinen?

Vinsten kommer af vinsyre, som er en ekstremt vigtig ingrediens i vinfremstillingsprocessen. Vinsyre har nemlig den nøglerolle, at den sørger for opretholdelse af vinens kemiske stabilitet: farve og indflydelse på vinens endelige smag.

Vinsyre er unik, fordi den ikke findes i mange frugter eller planter, men er den primære syrekomponent i vindruer. Det er en af ​​de stærkeste syrer i vin med evnen til at modstå virkningen af ​​andre syrer, sammen med æblesyre og i mindre grad citronsyre.

Vinsyre forsvinder, når druer får lov til at hænge på vinstokken og modnes. Meget modne druer har ikke meget vinsyre, og det samme gælder for druer der er produceret i et varmere klima. Druer fra køligere regioner har generelt højere surhedsgrader, på grund af en langsommere modningsproces.

Vinsyre krystalliserer ofte på korkproppens bund eller falder til bunden af ​​flasken, hvilket giver de såkaldte vinsten. Vinsten er derfor et resultat af den måde vinen fremstilles på. Selvom krystallerne i sig selv ikke har den store betydning for hverken smag eller kvalitet af vinen, så kan de have en negativ betydning på din oplevelse med vinen.

 

Bilkas store vinguide

Oplever du at din vin har bundfald eller vinsten, så kan dekantering af vinen være en mulighed for at undgå at give gæsterne (og dig selv) en dårlig oplevelse med vinen. I vores guide om dekantering kan du læse meget mere om hvordan du dekanterer din vin korrekt. Så er du sikret en bedre vinoplevelse - både for dig og dine gæster.

I Bilkas store vinguide kan du desuden finde en række guides der lader dig dykke ned i vinens vidunderlige verden. Du kan bl.a. finde guides om rødvin, hvidvin og mousserende vin.

Tannin

De fleste af os har hørt om tanniner, i forbindelse med vin. Men hvad er tanniner og hvilken betydning har de for os når vi drikker vin? I denne guide gør vi dig klogere på tanniner og hvordan du skal forholde dig til dem når du køber vin.

Prop i vin

Fejl på vin handler oftest om iltning af vinen eller paraplybegrebet ”prop”. Det er de mest almindelige fejl på vin. Læs hvordan du kan finde ud af om vinen har prop.