Robert Parker

Værd at vide om den verdenskendte vinentusiast og hans point-system

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Robert Parker er stifteren af The Wine Advocate og verdens mest magtfulde vinjournalist. I denne guide kan du læse mere om ham og hans populære point-system, der har bedømt hundredevis af vine verden over.

 

Hvem er Robert Parker?

Robert Parker er, muligvis, verdens mest magtfulde vinanmelder og er gennem årene blevet kendt for hans uovertrufne egenskab til at dufte og smage vine.

Han er også opfinderen af et 100 point-system, der kan have stor betydning for vinproducenten og hans vin. Topkarakter i hans point-system kan nemlig betyde et betragteligt mersalg for vinproducenten.

Robert McDowell Parker Jr. blev født den 23. juli 1947 i Baltimore, Maryland i USA. Oprindeligt arbejdede han som advokat, men i 1984 sagde han sit job op og koncentrerede sig om vinens verden.

Han havde længe haft interesse for vin, og han udsendte det første eksemplar af vinmagasinet The Wine Advocate i 1978. I dag har magasinet langt over 50.000 abonnenter og er læst af vinelskere verden over.

 

 

Robert Parkers pointsystem

Robert Parker vurderer vine ud fra et pointsystem med et maksimum på 100. Vinen tildeles fra starten 50 point og herefter kan den tildeles maksimalt 5 point for udseende, 15 point for duft, 20 point for smag og 10 point for sit potentiale eller helhedsindtryk.

Fadprøver bedømmes altid med en intervalkarakter i parentes, eksempelvis (91-93).

Robert Parkers 100 point-system:

 • 96-100: En ekstraordinær vin af dyb og kompleks karakter.
 • 90-95: En fremragende vin af ekstraordinær kompleksitet og karakter.
 • 80-89: En smule over gennemsnittet til meget god vin.
 • 70-79: En gennemsnitlig vin med lidt forskel - forsvarligt.
 • 60-69: En under gennemsnittet vin, der indeholder mærkbare mangler.
 • 50-59: Vinen betragtes som uacceptabel.

 

De fleste vinproducenter drømmer om topkarakterer fra Parker. Der er kun givet de magiske 100 point til nogle få hundrede vine i hele verden. I intervallet 95-100 findes verdens allerstørste vine, og dem vurderer Robert Parker ud fra seks underkriterier:

 • Evnen til at tilfredsstille både smagsløg og intellekt.
 • Evnen til at vedholde smagerens interesse.
 • Evnen til at fremvise intense aromaer og smag uden tunghed.
 • Evnen til at smage bedre for hver mundfuld.
 • Evnen til at blive bedre med alderen.
 • Evnen til at udvise en singulær personlighed.Pointsystemet er et af de mest anvendte systemer blandt skribenter, og hans point og vinvurderinger har en enorm stor betydning, når mange kigger på vin. Dog er det altid vigtigt at nævne, at den bedste vin selvfølgelig er den vin, du kan lide og som du nyder at drikke.

Det er også værd at nævne, at denne skala ikke tager typen af vin i betragtning. Der kan altså være en enorm forskel på vin med samme score. Hvis du generelt yder vin fra et bestemt vinhus eller vinområde, er dette ikke et kriterium, der er fokus på.

Du kan læse meget mere om systemet, de forskellige vine og Robert Parker på hans hjemmeside: https://www.robertparker.com/.

 

Anmeldte vine hos Bilka.dk

På Bilka.dk kan du finde et bredt udvalg af anmeldte vine. Robert Parkers pointsystem har inspireret en række andre vinanmelderes og derfor kan du støde på flere, der arbejder ud fra samme princip.

På Bilka.dk har vi en række udvalgte vine, der er blevet anmeldt, både baseret på Robert Parkers point system, samt systemer der er inspireret heraf. Anmeldelserne er baseret på en bestemt årgang og kan ikke nødvendigvis findes i din lokale Bilka. Her er nogle af vores klare favoritter:

Vil du gerne dykke endnu længere ned i vinens vidunderlige verden og se, om du er enig med Robert Parkers bedømmelser? Vi har samlet en række guides til dig, der skal være festens connaisseur. I Bilkas store vinguide kan du bl.a. læse mere om rødvin, hvidvin, prop og mange andre emner.