Hvor mange genstande er der i en flaske vin?

Antallet af genstande i en flaske afhænger af alkoholprocenten i vinen

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om genstande i en flaske vin

 

Udregning af antal genstande i en flaske vin er faktisk mere kompliceret, end man skulle tro. Antal genstande afhænger nemlig i høj grad af vinens alkoholprocent. Det kan dog være nyttig viden, hvis du selv skal beregne det.

Er du i tvivl om, hvor mange genstande der egentlig er i en flaske vin? Måske er diskussionen opstået under en middag, eller måske vil du gerne vide, om du kan drikke et enkelt glas til maden og stadig være i stand til at køre hjem.

Men antallet af genstande i en flaske afhænger i høj grad af alkoholprocenten i vinen – og selvfølgelig glassets størrelse. Nedenfor gennemgår vi, hvordan du kan beregne, hvor mange genstande der er i en flaske vin.

 

Hvad er en genstand?

Når man taler alkohol, er en genstand i Danmark betegnet som 12 gram ren alkohol. Det er en fast defineret enhed, som man typisk anvender til at sammenligne, hvor påvirket man kan blive af en given alkoholisk drik – uanset om det er øl, shots, vin eller drinks.

Drikker du f.eks. et glas vin á 16 cl. med 14% alkohol-indhold, vil det ca. være 18 gram rent alkohol, altså 1,5 genstand.

 

Genstande i en flaske vin

Overordnet set kan du altid bruge disse tal som en generel tommelfingerregel:

  • 1 glas rødvin på 16 cl indeholder ca. 1,6 genstande.
  • 1 hel flaske rødvin på 75 cl indeholder omkring 7,5 genstande.
  • 1 glas hvidvin eller rosévin på 16 cl. indeholder ca. 1,4 genstande.
  • 1 hel flaske hvidvin eller rosévin på 75 cl. indeholder omkring 6,75 genstande.


Men når det er sagt, så kan du også regne dig frem til antal genstande. Udregningen vil give dig en større sikkerhed, alt efter hvilken vin du drikker.

 

Udregn genstande i din flaske vin

Hvis du vil udregne den præcise mængde genstande i din flaske vin, så kan du bruge denne formel:

Antal centiliter (cl) af drikken x alkoholprocent x 0,8 : 120

 

 

Promille

Når du drikker alkohol, bliver du beruset. Promillen er med til at ændre vores vurderinger, dømmekraft og reaktionstid. Rusen afhænger af, hvilken promille du har, og hvor meget du er vant til at drikke.

En promille måles på hvor mange gram alkohol pr. 1 liter blod (pr. 1000 gram). Promillen afhænger af mange ting f.eks. køn, kropsvægt, leverens forbrændingsevne og mavesækkens indhold.

Hvis du vil udregne din promille (cirka tal) efter at have drukket alkohol, kan du bruge den her formel:

For kvinder:

Alkohol i gram / (kropsvægten i kg x 60 %) - (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

For mænd:

Alkohol i gram / (kropsvægten i kg x 70 %) - (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

Vær dog opmærksom på, at denne udregning kun skal betegnes som vejledende, da der er mange faktorer, der spiller ind på din reelle promille (herunder også hvad du har spist og hvornår).

 

Forbrænding

Forbrænding af alkohol kan ikke fremskyndes, men foregår med en konstant hastighed. En fingerregel siger, at leveren kan nå at forbrænde 1 gram alkohol for hvert 10 kilo en person vejer.

Er du derfor i tvivl om, hvorvidt du kan køre på et eller to glas vin, så anbefaler vi, at du lader nøglerne ligge og tager en taxa.

Guides om rødvin

Vil du gerne byde dine venner på et god glas rødvin? Vi har samlet en række guides der hjælper dig med at finde frem til dne helt rigtige rødvin! Her på siden kan du læse mere om rødvin, tanniner, dekantering og hvordan vinen skal serveres.

Holdbarhed på vin

Fik du ikke drukket hele vinen? Du behøver ikke smide hele flasken ud med det samme – vin kan nemlig godt holde sig et stykke tid. De fleste vine kan sagtens tåle at stå til dagen efter. Nogle vin kan også holde sig endnu længere. Det gælder bare om at opbevare dem korrekt.