Hvilken trampolin skal jeg vælge?

Få hjælp til dit trampolin køb

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til dit trampolin køb

 

Der findes mange forskellige typer af trampoliner. De kommer bl.a. i forskellige former og i nedgravede modeller, så det kan være svært at vælge, når man skal anskaffe sig familiens nye trampolin.

I denne guide hjælper vi dig med at vælge trampolin, så I finder en, der passer til jeres behov. Det er nemlig vigtigt, at I vælger den rette type og størrelse, så trampolinen passer til dem, der skal bruge den.

Hvor skal trampolinen placeres i haven?

Når du skal vælge trampolin, er det en god idé at overveje, hvor trampolinen skal placeres i haven. Her er det vigtigt, at der er en sikkerhedsafstand til træer, buske, husmur, skure, terrasser eller andre hårde belægninger.

Der skal være 3 meter rundt omkring trampolinen til andre genstande i haven. En trampolin på ben er dog flytbar, men skal stadig have den krævede sikkerhedsafstand for at optimere sikkerheden.
 

Placering af trampolin

Trampolinen bør altid stå på fast, men ikke for hård, grund. Har du græsplæne i haven, er dette et optimalt underlag. Hårde overflader, som fx sten, fliser eller beton, er ikke velegnede til at sætte en trampolin på.

Det er vigtigt, at din trampolin står plant, da den kan risikere at vælte eller flytte sig, når der hoppes på den. Hvis din græsplæne ikke er plan, kan du udjævne den med jord.

 

 

Hvor tæt må en trampolin stå ved skel?

Vær også opmærksom på, at trampolinen ikke må stå i skellinjen mellem din og naboens grund. Til gengæld er der ingen regler, der forbyder dig at sætte den tæt på skellinjen.

Ifølge bygningsreglementet skal opholdsarealer, der er hævet mere end 30 cm over terræn placeres 2,5 meter fra skel i parcelhuse og 5 meter fra skel i sommerhusområder.

Dette gælder dog ikke havetrampoliner, da de er kategoriserede som et løst legeredskab og ikke en permanent installation på grunden.

 

Inground vs. onground trampoliner

I videoen nedenfor bliver du præsenteret for forskellene mellem inground og onground trampoliner - altså nedgravede trampoliner og trampoliner på ben. Efter videoen går vi mere i dybden med forskellene, så du kan blive klogere på, hvilken type du gerne vil have.

Skal jeg vælge en trampolin på ben eller en nedgravet trampolin?

Når trampolinens placering er besluttet, bør du overveje, om det skal være en almindelig havetrampolin på ben eller en nedgravet trampolin. Nedenfor kan du læse om fordele og ulemper de to typer af trampoliner.
 

3 fordele ved en havetrampolin på ben

  1. Du slipper for at grave et stort hul i din have.
  2. Du slipper for at køre en masse jord væk.
  3. Du kan flytte rundt på trampolinen i haven efter behov.
     

Desuden har en trampolin på ben ofte et tilhørende sikkerhedsnet, som øger sikkerheden for dem, der hopper på trampolinen. Dette kan dog oftest også tilkøbes til en nedgravet trampolin, eller hvis nettet går i stykker.
 

3 ulemper ved en havetrampolin på ben

  1. Den fylder mere i landskabet og giver ikke altid haven et så pænt og æstetisk look.
  2. Den skal oftest flyttes, når du skal slå græs under den.
  3. Den skal stormsikres ved uvejr (mest sikkert er det at afmontere den, når efteråret melder sin ankomst).
     

Det tager tid at afmontere en trampolin, og det er samtidig pladskrævende, når den skal opbevares. Hvis du ikke pakker trampolinen ned, kan du vælge at fastgøre den med et stormsikringssæt, så den er bedre fæstnet til jorden, hvis blæsten kommer. 

Hvis du ikke vælger at afmontere din trampolin til efteråret, kan du i vores anden guide læse om, hvordan du vedligeholder og efterser din trampolin, så den kan stå klar til vejrets udfordringer.
 

 

3 fordele ved en nedgravet trampolin

  1. Giver et flot og fuldt integreret look til din have.
  2. Skal ikke afmonteres til efteråret.
  3. Er mere sikker ved storm, men også hvis et barn evt. skulle falde ud over kantmåtten, da faldet ikke er så langt.

     

3 ulemper ved en nedgravet trampolin

  1. Den kan ikke flyttes rundt på.
  2. Den vil kræve en del arbejde at få gravet ned.
  3. Du vil stå tilbage med en masse jord.

     

Som du kan læse, er der både fordele og ulemper ved en nedgravet trampolin og en på ben. Det er derfor vigtigt at få gjort op med dig selv, hvad du vægter højest, når du har besluttet dig for at glæde børnene med en trampolin i haven.
 

 

Hvordan graver man en trampolin ned?

Vælger du en nedgravningstrampolin, der er i niveau med græsplænen, skal du være opmærksom på, at det er et stort arbejde at grave hullet med håndkraft. Det er derfor en god idé at få hjælp af en nabo eller en ven, der kan hjælpe med gravearbejdet. 

Alternativt kan du leje en gravemaskine, der kan gøre det lidt nemmere. Du kan også få en anlægsgartner til at gøre arbejdet og komme med ideer til, hvordan det overskydende jord kan genanvendes i haven.

Ved en trampolin på 3-4 meter i diameter, skal der fjernes omkring 3-4 kubikmeter jord. Der skal være en frihøjde på typisk 90-100 cm ved en nedgravningsmodel, der er i niveau med plænen. Følg altid producentens anvisninger for, hvordan du nedgraver en trampolin.

Sådan nedgraver du din trampolin

Er du i tvivl om, hvordan du skal grave din trampolin ned? Læs med her og bliv klogere på processen. Med en nedgravet trampolin sikrer du, at haven beholder sit æstestiske look samtidig med at det lettere for børnene at komme på og af trampolinen.

Rund eller firkantet trampolin model?

Nu er det tid til at vælge trampolinens form. Mange vælger de klassiske runde trampoliner, mens rektangulære vinder mere og mere indpas. Nedenfor kan du kort læse om forskellen på de runde og mere rektangulære modeller.
 

Runde trampoliner til haven

Runde trampoliner er kendetegnet ved, at alle fjedre reagerer på samme tid, når der hoppes. Dette giver et kontrolleret hop, der leder brugeren mod midten af trampolinen, da det er det blødeste sted. Det kan være en fordel, da brugeren sjældent er opmærksom på, hvor der hoppes.

De runde trampoliner er de mest sikre, da trampolinen grundet den runde form, er lige bred uanset hvor du hopper på den. De kommer i et væld af forskellige størrelser og kvalitet, så der er nok at vælge i mellem. De er populære i børnefamilien, hvor trampolinen bruges til sjov og hygge.
 

Firkantede trampoliner

Med en firkantet trampolin er de enkelte hop ikke kontrolleret. De enkelte fjedre reagerer forskelligt på hvert hop. Det betyder, at udøveren kan hoppe hvor som helst og få et godt hop. Den er særligt egnet til tricks og kontrollerede spring.

De firkantede trampoliner giver generelt en større affjedring, hvilket er velegnet, hvis der skal hoppes højt og laves tricks på trampolinen. En firkantet trampolin fylder heller ikke meget i omkreds, hvilket kan være en fordel i mindre haver.
 

Hvilken trampolin størrelse?

Når du har besluttet dig for, hvor trampolinen skal stå og hvilken form, du gerne vil have, skal du selvfølgelig også overveje trampolinens størrelse. Størrelsen afhænger primært af, hvor meget plads du har til rådighed og hvor mange, der skal bruge trampolinen.

Hvis du kun har en lille forhave, kan du købe en mindre trampolin. Dette betyder dog, at der ikke er så meget plads til at boltre sig på den. Hvis du har masser af plads i haven, kan du købe en større trampolin, hvor der er plads til at hoppe og lege.

 

Sådan finder du gode trampoliner

Herunder er et par ting, du bør undersøge, inden du beslutter dig for valg af trampolin. Jo bedre kvalitet disse elementer kommer i, jo bedre en trampolin får du. Vær opmærksom på, at pris og kvalitet altid går hånd i hånd. Nedenfor får du 4 tips yderligere til at vælge en god trampolin.

 

 

1. Vælg et kvalitetsstel til trampolinen

Rammen og benene er den afgørende faktor for trampolinens kvalitet. Jo flere ben trampolinen har, jo mere stabilitet får du. Nogle trampoliner har stel udført i mindre gode materialer, der kan minimere hoppekomforten og oplevelsen.

Nogle har f.eks. ikke et galvaniseret lag på inder- og ydersiden. En galvanisering er med til at gøre trampolinen modstandsdygtig overfor rust. Et galvaniseret stel, der samtidig er sortlakeret, vil være endnu mere modstandsdygtigt overfor rust.

Du kan også kigge på tykkelsen på de rør, der anvendes på rammen og på benene. Jo tykkere rør, des højere kvalitet i hoppekomfort og sikkerhed. Hvis ikke rørtykkelsen fremgår, kan du kigge på trampolinens samlede vægt, da en tungere trampolin ofte har en kraftig rørtykkelse.

 

2. Vælg en trampolin med gode fjedre

Jo flere og længere fjedre, jo bedre. Antallet af fjedre skal gerne dimensioneres til størrelsen på trampolinen. Jo større trampolin, des flere fjedre skal der bruges. Længere og kraftigere fjedre giver højere hop og blødere landing.

Hvis du er i tvivl om fjedrenes kraft, kan du kigge på hoppedugens maksimale personvægt. Den indikerer nemlig, hvor kraftige fjedrene er.

Kig også efter galvaniseret dobbeltkoniske fjedre, da disse giver optimal hoppekomfort. Nogle trampoliner anvender korte fjedre, der ikke er dobbeltkoniske. Kig også gerne efter, om fjedrene er behandlet, så de kan modstå vind, vejr og rust.

Undgå ulykker på trampolinen

Med det rette sikkerhedsudstyr kan I hoppe trygt derhjemme, men pas stadig på de ulykker, du ikke kan gardere dig helt imod. Læs her om gode råd til, hvordan du kan undgå dem.

3. Vælg en kraftig kantmåtte

Kantmåtten er sammen med sikkerhedsnettet trampolinens primære beskyttelse. For at sikre dit barn mest muligt mod skader ved kontakt til stellet, er det vigtigt med en bred og kraftig kantpude, der kan beskytte barnet bedst muligt. Den optimale bredde på kantpuden er ca. 38 cm.

En kvalitets kantmåtte er lavet i EPE skum og helst over 20 mm tykkelse og med kraftigt indhold af PVC indeni. Det er vigtigt at kantmåtten er lavet i PVC, da det gør den mere vandafvisende end dem lavet i PE.

 

4. Vælg en trampolin med sikkerhedsnet

Et slidstærkt og sikkert sikkerhedsnet er kendetegnet ved et finmasket net, som føles behageligt, hvis du skulle kollidere med det, og det er lavet i et vedligeholdelsesfrit materiale som f.eks. polypropyleen.

Det er UV-bestandigt og må gerne være forsynet med en glasfiberring, som altid holder sikkerhedsnettet i elegant form. Hvis sikkerhedsnettet går i stykker elller får huller, bør du købe et nyt for at optimere sikkerheden.
 


Køb gode trampoliner på Bilka.dk

På Bilka.dk finder du et bredt sortiment af trampoliner til haven i super kvalitet og forskellige størrelser. Om du ønsker en firkantet eller rund model, om du vil investere i en trampolin på ben eller en nedgravet model, står dig frit for. Du skal blot overveje, hvad der er passer til jeres behov. 

Vi har blandt andet havetrampoliner fra BERG, Max Ranger og Salta, så kast et blik på vores store udvalg og find din nye trampolin. Er du ligeledes på udkig efter trampoliner til motion og fitness, er dette også at finde i vores sortiment.

Uanset hvilken trampolin du har i tankerne, er det altid godt at have styr på tilbehøret. På Bilka.dk finder du tilbehør såsom stiger, overtræk og sikkerhedsnet til havetrampolinen, så børnene nemt, sikkert og ubesværet kan boltre sig og få masser af motion i baghaven.

Populære mærker