Hvilken trampolin skal man vælge?

Bliv klogere på hvad der er vigtigt, når du skal købe en trampolin til haven

Hvor skal trampolinen placeres i haven?

Start med at overveje, hvor trampolinen skal placeres i haven. Her er det vigtigt, at der er en sikkerhedsafstand til træer, buske, husmur, skure, terrasser eller andre hårde belægninger. Der skal være 3 meter rundt omkring trampolinen til andre genstande i haven. En trampolin på ben er dog flytbar, men skal stadig have den krævede sikkerhedsafstand.

Trampolinen bør altid stå på fast, men ikke for hård, grund. Har du græsplæne i haven er dette et optimalt underlag. Hårde overflader, som fx sten, fliser eller beton, er ikke velegnede til at sætte en trampolin på. Det er vigtigt, at din trampolin står plant. Hvis din græsplæne ikke står plan, kan du udjævne den med jord.

Vær også opmærksom på, at trampolinen ikke må stå i skellinjen mellem din og naboens grund. Til gengæld er der ingen regler, der forbyder dig at sætte den tæt på skellinjen. Ifølge bygningsreglementet skal opholdsarealer, der er hævet mere end 30 cm over terræn placeres 2,5 meter fra skel i parcelhuse og 5 meter fra skel i sommerhusområder. Dette gælder dog ikke havetrampoliner, der er kategoriseret som et løst legeredskab og ikke en permanent installation på grunden.

Inground vs. onground

Trampolin på ben eller nedgravet trampolin?

Når trampolinens placering er besluttet, bør det overvejes om det skal være en alm. havetrampolin på ben eller om trampolinen skal være nedgravet i haven. Fordelene ved en almindelig havetrampolin på ben er:

  • Du slipper for at grave et stort hul i din have
  • Du slipper for at køre en masse jord væk
  • Du kan flytte rundt på trampolinen i haven efter behov
  • En trampolin på ben har et lovpligtig sikkerhedsnet, som øger sikkerheden. (Kan dog oftest også tilkøbes til en nedgravet trampolin).
     

Ulemperne kan så være, at en havetrampolin på ben fylder lidt mere i landskabet og ikke altid giver haven et så pænt og æstetisk look. Vær også opmærksom på at det ofte er nødvendigt, at flytte den for, at du kan slå græs under den. Den er dog ikke tungere end at de fleste voksne kan trække den væk fra området. Desuden skal en havetrampolin på ben altid stormsikres. Mest sikkert er det at afmontere den i efteråret. Dette tager tid og er pladskrævende. Du kan også vælge at fastgøre din trampolin med et stormsikringssæt, så den er bedre fæstnet til jorden.

En nedgravet trampolin er mere sikker

Tilsvarende er fordelene ved en nedgravningstrampolin, at den er mere sikker i stormvejr. En trampolin i luften kan lave store skader. Du slipper også for at skulle afmontere trampolinen, når efteråret kommer, eller sikre den på anden vis. Fordelene ved en nedgravet trampolin er:

  • Giver et flot og fuldt integreret look til din have
  • Fylder ikke unødigt i haven
  • Er mere sikker både ved storm, men også hvis et barn på en eller anden måde skulle falde ud over kantmåtten så er faldet ikke så langt.


Hvordan graver man en trampolin ned?

Vælger du en nedgravningstrampolin, der er i niveau med græsplænen, skal du være opmærksom på, at grave med en håndspade er et stort arbejde. Ved en trampolin på 3-4 meter i diameter skal der fjernes omkring 3-4 kubikmeter jord. Alternativt kan man leje en gravemaskine til omkring ca. 1500-2000 kr. om dagen. Eller man kan få en anlægsgartner til at gøre arbejdet, og få vedkommende til at komme med ideer til hvordan det overskydende jord kan genanvendes i haven. Der skal være en frihøjde på typisk 90-100 cm ved en nedgravningsmodel, der er i niveau med plænen.

En anden mulighed er en såkaldt Onground model som f.eks. Salta Excellent Ground. Trampolinen er specialudviklet til at reducere arbejdsbelastningen og spare tid og minimere samtidig størrelsen på hullet i haven. Til de Salta excellent Ground modeller vi fører, skal der kun være en frihøjde på mellem 70 og 75 cm.

Rund eller rektangulær model?

Nu er det tid til at vælge trampolinens form. Mange vælger de klassiske runde trampoliner, mens rektangulære vinder mere og mere indpas. Nedenstående er kort skitseret forskellen på de runde og rektangulære modeller.
 

Runde trampoliner

Er kendetegnet ved at alle fjedre reagerer på samme tid, når der hoppes på den. Dette giver et kontrolleret hop. Det gør, at den der hopper bliver ledt mod midten af trampolinen, da det er det blødeste sted. Det kan være en fordel, da brugeren sjældent er opmærksom på hvor der hoppes. De runde trampoliner er de mest sikre, da trampolinen grundet den runde form er lige bred, unaset hvor du hopper på den. I de runde trampoliner er der også et større udvalg i størrelse og kvalitet, da efterspørgslen efter runde trampoliner er størst.
 

Rektangulære modeller

Med en rektangulær model, også kaldet firkantet trampolin, er det enkelte hop ikke kontrolleret. De enkelte fjedre reagerer forskelligt på hvert hop. Det betyder, at udøveren kan hoppe hvor som helst og få et godt hop. De rektangulære trampoliner giver generelt en større affjedring, hvilket er velegnet hvis der skal hoppes højt og laves tricks og saltomortaler. En rektangulær trampolin fylder heller ikke meget i omkreds, hvilket kan være en fordel i mindre haver.
 

Hvordan finder jeg en god trampolin?

Herunder er et par ting, du bør undersøge, inden du beslutter dig for valg af trampolin. Jo bedre kvalitet disse elementer kommer i, jo bedre en trampolin får du.
 

Stellet

Rammen og benene er den afgørende faktor for trampolinens kvalitet. Billige trampoliner har ofte stel udført i billige materialer. Ofte har billige trampoliner ikke et galvaniseret lag på inder-og ydersiden. En galvanisering på begge sider er med til at gøre trampolinen modstandsdygtig overfor rust. Et galvaniseret stel, der samtidig er sortlakeret, vil være endnu mere modstandsdygtig overfor rust.

En anden ting, der er vigtig i forhold til stel, er diameter tykkelse på de rør, der anvendes på rammen og på benene. Jo tykkere rør, des højere kvalitet i hoppekomfort og sikkerhed. Hvis ikke rørtykkelse fremgår af forhandlerens hjemmeside så kig på den samlede vægt på trampolinen. En tungere trampolin har ofte anvendt en kraftig rørtykkelse til stellet på trampolinen.
 

Fjedre

Jo flere og længere fjedre jo bedre. Antallet af fjedre skal dog gerne dimensioneres til størrelsen på trampolinen. Des større trampolin des flere fjedre skal der bruges. Kig efter galvaniseret dobbelt koniske fjedre. Disse giver optimal hoppekomfort. Billige trampolin mærker anvender ofte korte fjedre, der ikke er dobbelt koniske. Længere og kraftigere fjedre giver højere hop og blødere landing.
 

Kantmåtte

Kantmåtten er sammen med sikkerhedsnettet trampolinens primære beskyttelse. For at sikre dit barn mest muligt mod hoved- og knogleskader ved kontakt til stellet, er det vigtigt med en bred og kraftig kantpude, der kan beskytte barnet bedst muligt. En kvalitets kantmåtte er lavet i EPE skum og helst over 20 mm tykkelse og med kraftigt indhold af PVC indeni. Det er vigtigt at kantmåtten er lavet i PVC, da det gør den mere vandafvisende end de billige i PE.
 

Sikkerhedsnet

Et slidstærkt og sikkert sikkerhedsnet er kendetegnet ved et finmasket net, som føles behageligt, hvis du skulle kolliderer imod det, og det er lavet i et vedligeholdelsesfrit materiale som f.eks. polypropyleen. Det er UV-bestandigt og må gerne være forsynet med en glasfiberring, som altid holder sikkerhedsnettet i elegant form.

Trampoliner