Hvilken trampolin skal man vælge?

Bliv klogere på hvad der er vigtigt, når du skal købe en trampolin til haven


Hvor skal trampolinen placeres i haven?

Start med at overveje, hvor trampolinen skal placeres i haven. Her er det vigtigt, at der er en sikkerhedsafstand til træer, buske, husmur, skure, terrasser eller andre hårde belægninger.

Der skal være 3 meter rundt omkring trampolinen til andre genstande i haven. En trampolin på ben er dog flytbar, men skal stadig have den krævede sikkerhedsafstand.
 

Hvad bør jeg være særligt opmærksom på, når jeg placerer havetrampolinen?
 

Trampolinen bør altid stå på fast, men ikke for hård, grund. Har du græsplæne i haven, er dette et optimalt underlag. Hårde overflader, som fx sten, fliser eller beton, er ikke velegnede til at sætte en trampolin på.
Det er vigtigt, at din trampolin står plant. Hvis din græsplæne ikke står plan, kan du udjævne den med jord.

Vær også opmærksom på, at trampolinen ikke må stå i skellinjen mellem din og naboens grund. Til gengæld er der ingen regler, der forbyder dig at sætte den tæt på skellinjen.

Ifølge bygningsreglementet skal opholdsarealer, der er hævet mere end 30 cm over terræn placeres 2,5 meter fra skel i parcelhuse og 5 meter fra skel i sommerhusområder. Dette gælder dog ikke havetrampoliner, der er kategoriseret som et løst legeredskab og ikke en permanent installation på grunden.
 

Inground vs. onground

Trampolin på ben eller nedgravet trampolin?

Når trampolinens placering er besluttet, bør det overvejes om det skal være en alm. havetrampolin på ben eller om trampolinen skal være nedgravet i haven.
 

3 fordele ved en almindelig havetrampolin på ben:
 

 1. Du slipper for at grave et stort hul i din have
 2. Du slipper for at køre en masse jord væk
 3. Du kan flytte rundt på trampolinen i haven efter behov
   

Desuden har en trampolin på ben et lovpligtig sikkerhedsnet, som øger sikkerheden. Dette kan dog oftest også tilkøbes til en nedgravet trampolin.
 

3 ulemper ved en almindelig havetrampolin på ben:
 

 1. Den fylder mere i landskabet og giver ikke altid haven et så pænt og æstetisk look
 2. Den skal oftest flyttes, når der skal slås græs under den
 3. Den skal stormsikres ved uvejr (mest sikkert er det at afmontere den, når efteråret melder sin ankomst)

   

Det tager tid at afmontere en trampolin og det er samtidig pladskrævende. Alternativt kan også vælge at fastgøre din trampolin med et stormsikringssæt, så den er bedre fæstnet til jorden. 

Hvis du ikke vælger at afmontere din trampolin til efteråret, kan du i vores anden guide læse om, hvordan du vedligeholder og efterser din trampolin, så den kan stå klar til vejrets udfordringer.
 


En nedgravet trampolin er mere sikker

Tilsvarende er fordelene ved en nedgravningstrampolin, at den er mere sikker i stormvejr. En trampolin i luften kan lave store skader. Du slipper også for at skulle afmontere trampolinen, når efteråret kommer, eller sikre den på anden vis.
 

3 fordele ved en nedgravet trampolin:
 

 1. Giver et flot og fuldt integreret look til din have
 2. Fylder ikke unødigt i haven
 3. Er mere sikker både ved storm, men også hvis et barn på en eller anden måde skulle falde ud over kantmåtten så er faldet ikke så langt

   

3 ulemper ved en nedgravet trampolin:
 

 1. Den kan ikke flyttes rundt på
 2. Den vil kræve en del arbejde at få gravet ned
 3. Du vil stå tilbage med en masse jord

   

Som du kan læse, er der både fordele og ulemper ved en nedgravet trampolin og én på ben. Det er derfor vigtigt at få gjort om med sig selv, hvad man vægter højst, når man har besluttet sig for at integrere en trampolin som en del af haven.
 

Hvordan graver man en trampolin ned?

Vælger du en nedgravningstrampolin, der er i niveau med græsplænen, skal du være opmærksom på, at grave med en håndspade er et stort arbejde. Ved en trampolin på 3-4 meter i diameter skal der fjernes omkring 3-4 kubikmeter jord.

Alternativt kan man leje en gravemaskine til omkring ca. 1500-2000 kr. om dagen. Eller man kan få en anlægsgartner til at gøre arbejdet, og få vedkommende til at komme med ideer til hvordan det overskydende jord kan genanvendes i haven. Der skal være en frihøjde på typisk 90-100 cm ved en nedgravningsmodel, der er i niveau med plænen.

En anden mulighed er en såkaldt Onground model som f.eks. Salta Excellent Ground. Trampolinen er specialudviklet til at reducere arbejdsbelastningen og spare tid og minimere samtidig størrelsen på hullet i haven. Til de Salta excellent Ground modeller vi fører, skal der kun være en frihøjde på mellem 70 og 75 cm.

Sådan nedgraver du din trampolin

Er du i tvivl om, hvordan du skal grave din trampolin ned? Læs med her og bliv klogere på processen. Med en nedgravet trampolin sikrer du, at haven beholder sit æstestiske look samtidig med at det lettere for børnene at komme på og af trampolinen.

Rund eller rektangulær trampolin model?

Nu er det tid til at vælge trampolinens form. Mange vælger de klassiske runde trampoliner, mens rektangulære vinder mere og mere indpas. Nedenstående er kort skitseret forskellen på de runde og rektangulære modeller.
 

Runde trampoliner til haven

Runde trampoliner er kendetegnet ved at alle fjedre reagerer på samme tid, når der hoppes på den. Dette giver et kontrolleret hop, der gør, at den der hopper bliver ledt mod midten af trampolinen, da det er det blødeste sted. Det kan være en fordel, da brugeren sjældent er opmærksom på hvor der hoppes.

De runde trampoliner er de mest sikre, da trampolinen grundet den runde form, er lige bred uanset hvor du hopper på den. I de runde trampoliner er der også et større udvalg i størrelse og kvalitet, da efterspørgslen efter runde trampoliner er størst.
 

Rektangulære trampolin modeller

Med en rektangulær trampolin model, også kaldt en firkantet trampolin, er de enkelte hop ikke kontrolleret. De enkelte fjedre reagerer forskelligt på hvert hop. Det betyder, at udøveren kan hoppe hvor som helst og få et godt hop.

De rektangulære trampoliner giver generelt en større affjedring, hvilket er velegnet, hvis der skal hoppes højt og laves tricks og saltomortaler. En rektangulær trampolin fylder heller ikke meget i omkreds, hvilket kan være en fordel i mindre haver.
 

Hvordan finder jeg en god trampolin?

Herunder er et par ting, du bør undersøge, inden du beslutter dig for valg af trampolin. Jo bedre kvalitet disse elementer kommer i, jo bedre en trampolin får du.
 

Vælg et kvalitetsstel til trampolinen

Rammen og benene er den afgørende faktor for trampolinens kvalitet. Billige trampoliner har ofte stel udført i billige materialer. Ofte har billige trampoliner ikke et galvaniseret lag på inder-og ydersiden.

En galvanisering på begge sider er med til at gøre trampolinen modstandsdygtig overfor rust. Et galvaniseret stel, der samtidig er sortlakeret, vil være endnu mere modstandsdygtig overfor rust.

En anden ting, der er vigtig i forhold til stel, er diameter tykkelse på de rør, der anvendes på rammen og på benene. Jo tykkere rør, des højere kvalitet i hoppekomfort og sikkerhed.

Hvis ikke rørtykkelse fremgår af forhandlerens hjemmeside så kig på den samlede vægt på trampolinen. En tungere trampolin har ofte anvendt en kraftig rørtykkelse til stellet på trampolinen.
 

Lav vilde trampolinhop med gode fjedre

Jo flere og længere fjedre jo bedre. Antallet af fjedre skal dog gerne dimensioneres til størrelsen på trampolinen. Des større trampolin des flere fjedre skal der bruges. Kig efter galvaniseret dobbelt koniske fjedre. Disse giver optimal hoppekomfort.

Billige trampolin mærker anvender ofte korte fjedre, der ikke er dobbelt koniske. Længere og kraftigere fjedre giver højere hop og blødere landing.
 

Undgå ulykker på trampolinen

Med det rette sikkerhedsudstyr kan I hoppe trygt derhjemme, men pas stadig på de ulykker, du ikke kan gardere dig helt imod. Læs her om gode råd til, hvordan du kan undgå dem.

Havetrampolinens kantmåtte

Kantmåtten er sammen med sikkerhedsnettet trampolinens primære beskyttelse. For at sikre dit barn mest muligt mod hoved- og knogleskader ved kontakt til stellet, er det vigtigt med en bred og kraftig kantpude, der kan beskytte barnet bedst muligt.

En kvalitets kantmåtte er lavet i EPE skum og helst over 20 mm tykkelse og med kraftigt indhold af PVC indeni. Det er vigtigt at kantmåtten er lavet i PVC, da det gør den mere vandafvisende end de billige i PE.
 

Anskaf et sikkerhedsnet til trampolinen

Et slidstærkt og sikkert sikkerhedsnet er kendetegnet ved et finmasket net, som føles behageligt, hvis du skulle kolliderer imod det, og det er lavet i et vedligeholdelsesfrit materiale som f.eks. polypropyleen.

Det er UV-bestandigt og må gerne være forsynet med en glasfiberring, som altid holder sikkerhedsnettet i elegant form.
 


Køb din nye havetrampolinen på Bilka.dk

På Bilka.dk finder du et bredt sortiment af trampoliner til haven i super kvalitet og i flere forskellige størrelser. Om du ønsker en firkantet eller rund model, om du vil investere i en trampolin på ben eller i en nedgravet model, står dig frit for at vælge. Du skal blot overveje, hvad der er passer til jeres behov. 

Vi har blandt andet havetrampoliner fra Berg, Max Ranger og Salta, så kast et blik på vores store udvalg og find din nye trampolin til en skarp pris. Er du ligeledes på udkig efter trampoliner til motion og fitness, er dette også at finde i vores sortiment.

Uanset hvilken trampolin du har i tankerne at investere i, er det altid godt at have styr på tilbehøret. Hos os finder du tilbehør såsom stiger, overtræk og sikkerhedsnet til havetrampolinen, så børnene nemt, sikkert og ubesværet kan boltre sig og få massere af motion i baghaven.

Gå på opdagelse i vores udvalg og køb din nye trampolin eller tilhørende trampolin tilbehør på Bilka.dk i dag.

Populære mærker