Vælg det rigtige endegrej til fisketuren

Hav dit endegrej i orden og få en fisk på krogen

Når du skal på fisketur, er det vigtigt at du benytter det korrekte endegrej. Endegrej har en stor betydning når det kommer til at fange fisk og kan være betinget af bl.a. miljø.

Hvis du virkelig gerne vil have en fisk på krogen, så er det vigtigt at du har dit endegrej i orden. 

 

Hvad er endegrej 

For at kommer nærmere ind på de forskellige typer af endegej, kan vi starte med at definere dem. Endegrej er alt det som sidder for enden af linen, på din fiskestang. Det kan derfor være spinnere, blinkwobblere osv. 

Valg af endegrej kan være forvirrende, men i bund og grund handler det om hvilken fisk du ønsker at fange, dit temperament og det miljø du fisker i. 

 

Fiskemetoder

Dit valg af fiskemetode kan have betydning for dit valg af endegrej. Der er to fiskemetoder, som typisk bliver benyttet, når man gerne vil have en fisk på krogen: medefiskeri og spinnefiskeri. 

Dit valg af fiskemetode afhænger af dit temperament, dit fiskemiljø og hvor længe du har fisket. 

Medefiskeri

Medefiskeri er den fiskemetode, hvor du kaster din madding i vandet og venter på at fiske bider på krogen. Det er derfor en stillestående fiskemetode, hvor fisken selv skal komme og finde maden. 

Når man medefisker, skal man bruge en agn/madding, som afhænger af, hvilken fisk man gerne vil fange. Typiske agn vil dog være PowerBait, boillies eller Gulp orme.

Spinnefiskeri

Den anden fiskemetode, er spinnefiskeri. Spinnefiskeri er en mere aktiv fiskemetode, end medefiskeri. Her kaster du agnen/maddingen et stykke ud i vandet, hvorefter den spinnes ind. Du er derfor hele tiden i bevægelse. 

Når man spinnefisker, så foregår det typisk med spinnere og blink, men du kan også bruge PowerBait og flue

Sådan vælger du endegrej 

Dit endegrej afhænger af hvilken fisk du ønsker at fange. Langt de fleste fisk kan dog fanges med forskellig endegrej og det kan derfor være en fordel at prøve forskellige typer af. 

De fleste fisk kan fanges både med medefiskeri og spinnefiskeri, så det er i realiteten et spørgsmål om dit temperament og hvad du foretrækker. Derfor kan du vælge endegrej der passer til din fiskestil. 

Det kan være en fordel at have fiskegrej med til både medefiskeri og spinnefiskeri. På den måde er det muligt at skifte fiskemetode, hvis man gerne vil være mere aktiv eller afslappet i løbet af dagen. 

De forskellige typer af endegrej 

Spinnere er et klassisk endegrej, der bruges til at fange rovfisk. Spinneren består af en trekrog og et roterende blad, som drejer om krogen, når spinneren trækkes igennem vandet. Det roterende blad er med til at lokke fisken, da den ligner en byttedyr. Spinnere bruges flere steder, men ses typsik til søfisker eller Put and Take.

Blink er en kunstig madding, som skal simulere at være en fisk. Blink er derfor godt til at fange rovfisk. Blink kommer i forskellige størrelser, og dens vægt afgør hvor langt du kan kaste den ud i søen. Blink bruges ofte fra kysten, og fås både med fastmonterede kroge, eller som gennemløber. Gennemløber betyder, at man selv skal binde sit blink op med en krog i enden, så blinket kan sidde løft på linen og skaber en anderledes effekt på blinket, når det fiskes.

Wobblere er en speciel kunstig madding, som bruges til spinnefisker eller trolling. De kommer i mange farver og størrelser og alt efter hvilken model du vælger, bevæger den sig anderledes i vandet. De er lavet i et materiale der flyder. 

Forfang og tackler bliver primært brugt til at fange fladfisk, makrel, hornfisk, sej eller lignende. Deres bevægelse ligner et levende bytte, hvilket er med til at få fisken til at hoppe på krogen. 

JIG/gummidyr er kunstig madding, fremstillet i blød gummi. De simulerer småfisk, insekter, krebsdyr og lignende, og fås i utallige udformninger. 

 

Vælg endegrej efter fiskemiljø 

Udover at skulle passe til din fiskestil og den fiskemetode du har lyst til, så kan du vælge endegrej efter det fiskemiljø du befinder dig i. Der kan nemlig være forskel på hvilket grej man anbefaler til de forskellige områder. 

Til kystfiskeri anbefaler man at bruge slanke blink, som eksempelvis er velegnede til hornfisk. Derudover anbefaler man at bruge Bombarda/bobleflåd eller Gulp orme som madding, da disse er med til at tiltrække fiskene. Ønsker man at fiske efter fladfisk og torsk, så er forfang og Gulp Alive velegnede. 

Til Put and Take fiskeri anbefales der forskellige tilgange. Du kan bl.a. vælge at bruge madding som PowerBait og Gulp orme. Derudover kan man også anvende spinnere i størrelserne 4-18 gram, blink i størrelserne 10-18 gram, woblere i str. 5-7 cm. samt diverse fluer og flåd. Her er det virkelig et spørgsmål om temperament og hvad man kan lide at fiske med. 

Ved fiskeri i å og/eller sø har man ofte mulighed for at fange laks, ørred, sandart, aborre og gedde. Genereltanbefaler man at benytte wobblere samt spinnere. Til madding kan du bruge Gulp orme, flåd og fluer. 

Til havne- og molefiskeri kan man bruge forskelligt endegrej, hvis man gerne vil fange torsk og sej. Du kan bruge tunge blink, mindre pirke på op til 60 gram, bobleflåd, Gulp Alive Sand eller børsteorm. 

Havfiskeri er det miljø, hvor du har mulighed for at fange sild, makrel, torsk og sej. Det anbefales, at man fisker med diverse forfang, hvis man ønsker at få disse fisk på krogen. Derudover kan man anvende tunge blink og pirke på op til 400 gram. Ønsker man at prøve trollingfiskeri, kan man anvende diverse blink. 

 

Valget af endegrej og forfang afhænger altså af, hvilke fisk du ønsker at fange, men også hvilket miljø du fisker i. Der kan være fordel at prøve flere forskellige typer endegrej og fiskemetoder, så du finder den du bedst kan lide. 

Når du køber endegrej, kommer udvalget desuden i mange forskellige farver. Som tommelfingerregel, kan man sige at du skal købe endegrej afhængig af vandets farve. Er vandet klart, så er det en god idé, at vælge agn i dæmpede og mørke farver. Er vandet mere mudret eller uklart, så kan det være en fordel at vælge agn der er lyse og iøjnefaldende.  

Det skal du huske på fisketuren

Det er selvfølgelig vigtigt at du pakker det rigtige grej når du skal på fisketur. Læs guiden, så du får pakket alt det du skal bruge.