Endegrej og forfang på fisketuren
Endegrej og forfang på fisketuren

Endegrej & forfang

Der findes et hav af forskellige slags endegrej bl.a. spinnere, forfang og blink. Derfor kan det også være svært at beslutte sig for, hvilket endegrej man skal vælge. I bund og grund, handler det hele om, hvordan du vil fiske.

Vælg det rigtige endegrej

Hvis du gerne vil have en fisk på krogen, så er det vigtigt, at du har dit endegrej i orden. Endegrej afhænger af fiskemiljø, dit temperament og den fisk, du gerne vil fange.

Hvilket endegrej og forfang skal jeg bruge?

Der findes mange typer agn såsom blink, spinnere, fluer, forfang, woblere, flåd og pirke. Typevalget af endegrej afhænger af, hvilket miljø du fisker i, samt hvilke fisk du ønsker at fange. Farvevalget af dit endegrej bør desuden afhænge af vandets farve samt vejret. Hvis vandet er klart er det en god idé at anvende agn i dæmpede og mørke farver. Hvis vandet derimod er mørkt eller uklart bør du anvende agn i lyse og iøjnefaldende farver.

Det er derfor en god idé at have et bredt udvalg alt efter hvilket miljø du fiskeri i. Nedenstående beskrivelse er vejledende informationer, der kan anvendes som rettesnor. Der er ikke en facit liste på hvordan man fanger fisk. Det anbefales om alle omstændigheder, at der eksperimenteres med farvevarianterne under forskellige forhold.

Det rette endegrej kan gøre hele forskellen på om du fanger noget eller ej. De mange farver på endegrej er langt fra tilfældige. Ofte anbefaler vi, at du veksler mellem mørk og lys agn for at se, hvordan fisk reagerer. Huglysten hos fisk er meget påvirket af vind, vejr, lys og lufttryk. Nogle dage et det lyse og farverige agn som fisker bedst, andre dage fungerer alt som du bruger, men generelt skal du prøve dig lidt frem.

• Agn til kystfiskeri: Her anbefales slanke blink som er særdeles velegnet til hornfisk. Derudover anbefales Bombarda/bobleflåd og fluer eller Gulp orme. Til kystfiskeri er fladfiskforfang samt Gulp Alive særligt velegnet til at fange fladfisk og torsk.

• Agn til havne- og molefiskeri: Til havne- og molefiskeri anbefales diverse forfang til sild og makrel samt diverse forfang til torsk og sej. Derudover kan tunge blink og mindre pirke op til 60 gram anvendes. Herudover anbefales både bobleflåd, Gulp Alive Sand- eller Børsteorm samt forfang til fladfisk.

• Agn til å- og søfiskeri: Woblere samt spinnere er særligt velegnet til å- og søfiskeri, hvor du har mulighed for at fange laks, ørred, sandart, aborre og gedde. Derudover kan der med fordel bruges Gulp orme, flåd og fluer til både laks, ørred og aborre.

• Agn til put and take fiskeri: Til put and take fiskeri anbefales madding såsom Powerbait samt Gulp orme. Derudover anbefales spinnere i str. 4-18 gram, blink str. 10-18 gram samt woblere i str. 5-7 cm. Derudover kan diverse fluer samt flåd også anvendes.

• Agn til havfiskeri: Hvis du ønsker at fiske i havet anbefales diverse forfang til sild og makrel samt diverse forfang til torsk og sej. Derudover kan du anvende tunge blink og pirke op til 400 gram. Her kan du også anvende forfang til fladfisk og Gulp orme samt diverse blink til trollingfiskeri.