Vedligeholdelse af cykel

Få gode råd til cykel vedligeholdelse, så du kan forlænge cyklens levetid

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Vedligeholdelse af en cykel kan forlænge cyklens levetid med flere år. Derfor er det vigtigt, at cyklen og dens enkelte dele bliver regelmæssigt vedligeholdt og gennemgået.

I denne guide kan du læse mere om, hvordan du bedst vedligeholder din cykel. I videoen nederst på siden kan du se, hvordan vores cykelsmed bl.a. tjekker kæde, pedaler og meget mere.

Cykel vedligeholdelse: Sådan gør du

Bruger du jævntligt din cykel, er det vigtigt, at du vedligeholder den korrekt. Udover at vaske cyklen, er der en række andre ting, du kan gøre for at sikre dens levetid.

Det er vigtigt at tjekke hvert område, efterspænde og justere, så din cykel er i tip-top stand - særligt hvis du bruger den jævnligt.

 

Tjek cykelkæden

Din cykelkæde skal være stram, så den ikke hænger ned. Derudover skal din cykelkæde jævnligt tørres af og smøres med olie.

En velholdt kæde sikrer din køreglæde og minimerer risikoen for brud og belastningen af kædens nav. Du vil øjeblikkelig mærke en forskel med en nysmurt kæde. 

 

Rengør cyklens gear

Sørg for jævnligt at rense dit gearsystem for skidt og snavs - specielt hvis du suser rundt på din MTB ude i skoven eller andet hårdt terræn. 

Det er normalt. at kæde og bagerste tandkrans skal skiftes for hver 3000 km. Du kan læse mere om hvordan du skifter og justerer din cykelkæde på en cykel med indvendige gear og skift af cykelkæde med udvendige gear.

 

Tjek cykeldæk og dæktryk

For at undgå irriterende punkteringer, anbefaler vi, at du tjekker dine cykeldæk samt dæktryk. Dækket kan du tjekke for revner og mønster, mens du tjekker dæktrykket på siden af dækket og juster det, så det passer. 

Dækkene skal være pumpet hårdt. På cyklens dæk kan du læse, hvor hårdt dækket skal pumpes. Hvis der er for lidt luft i dine dæk, slider du for meget på hjulene, og du punkterer nemmere, da sten og andet har lettere ved at sætte sig fast.

 

Tjek cyklens bremser

Løft hjulet og lad det køre rundt og brug bremsen. Bremser hjulet ikke med det samme, skal der justeres på bremseklodserne. Det er vigtigt, at bremserne reagerer hurtigt, så du minimerer risikoen for uheld.

Derudover skal bremsen slippe lige meget til begge sider - ellers skal du justere på justeringsskruerne på begge sider. Bremsen må ikke støde på fælgene.

Du kan læse mere om hvordan du justerer dine skivebremser eller hvordan du justerer rullebremser. Vi har også en guide til justering af kaliberbremseklods samt justering af v-bremseklods

Se hvordan du vedligeholder din cykel

Her kan du se en video, hvor en professionel cykelsmed fortæller om, hvordan du bedst vedligeholder en cykel. Du kan bl.a. få hjælp til tjek af:

 • Bremse (00.09).
 • Forhjul (00.30).
 • Baghjul (01.34).
 • Kæde (02.13).
 • Pedaler (02.37).
 • Krankboks (02.50).
 • Støttefod (03.22).
 • Bremsearm (03.31).
 • Efterspænding af cyklen (03.37).
 • Dæktryk (03.50).
 • Styr (04.19).
 • Kabler (05.21).