Sådan planter du stedsegrønne planter

Få gode råd til, hvordan du indretter haven med stedsegrønt

Det er blevet populært at plante stedsegrønt i de danske haver. Dette skyldes bl.a. den store variation, der findes i dag med hensyn til størrelse, form og farve. Stedsegrønne planter giver liv i haven året rundt!

Nåletræer er som oftest stedsegrønne, men af flotte løvfældende sorter kan nævnes lærk, vandgran og tempeltræ. Når du anlægger din have, bør du variere dit plantevalg, så der er en harmoni mellem stedsegrønne og løvfældende planter.

Hvad er stedsegrønt?

Stedsegrønt er planter eller træer, der har grønne blade året rundt. Nogle stedsegrønne planter taber ikke bladene, så du slipper for at feje de brune og krøllede blade sammen, når det bliver koldt. Generelt taber stedsegrønne planter deres blade løbende gennem året.

Der findes dog også løvfældende sorter, der taber bladene om vinteren eller i perioder med megen tørke. Du skal derfor overveje, hvilken type af stedsegrønt du gerne vil plante i din have.

 

Sådan planter du stedsegrønne planter

Stedsegrønne planter er lette at plante og trives i alle jordforhold - også i magre sandjorde i sommerhusområder. Grav et stort plantehul, sørg for at rodklumpen er fugtig og at planten står godt fast efter plantning.

 

 

Pasning af stedsegrønne planter og træer

Nåletræer kræver et minimum af pasning. Du skal være forsigtig med beskæring af planterne. Specielt må de gennemgående topskud ikke beskadiges, da planterne får en uskøn vækst.

Bliver træerne for store og brede forneden, kan de stammes op. Lavere buske og træer kan formes og holdes lave ved nedskæring af nye årsskud i juni. Generelt kan planterne beskæres til dekorationsbrug året rundt.

 

Udvalg af stedsegrønne

I Bilkas havecentre finder du et stort udvalg af stedsegrønne. Den enkelte plante vil være mærket med information om højde og vækstform, og du finder også infoskilte med uddybende tekst og billede af den udvoksede plante.

Vi opdeler stedsegrønne efter højde og vækstform. Nedenfor er de forskellige typer af stedsegrønt kort beskrevet:

  • Dværgform: Egner sig specielt godt til små og store bede, krukker og som bunddække.
  • Krybende: Egner sig specielt godt til små og store bede, krukker og som bunddække.
  • Mellem/høj: Egner sig specielt godt til bede, krukker hæk mm.
  • Høje/solitære: Egner sig specielt godt til bede, krukker mm.

Guides til planter