Gode råd til pleje af planter

Læs mere om plantning og pleje af dine blomster og planter

Har du en plante, du skal have over i en potte eller ud i haven? Planter skaber liv - både indendørs og udendørs. Hvis du ikke har en krukke eller en potte, der passer til din plante, kan du plante den ud. Det skal vi nok hjælpe dig med!

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du planter blomster og andre planter ud i haven eller i flotte krukker. Vi giver dig også tips til, hvordan du passer dem bedst muligt, efter du har plantet dem ud.

Før du planter

Inden selve plantningen skal haveplanter opbevares i skygge. Planter, som er pakket i en lukket plastpose eller papirsæk uden huller, skal blive i sækken til de plantes ud - dog max 3 dage.

Barrodede planter, såsom hækplanter, der er pakket ind i let lukkede plastposer, tages ud af posen, lægges i en opgravet rende, og rødderne dækkes med løs jord. Er jorden tør og knoldet, skal du vande.

 

Sådan foregår plantningen

Jorden skal være løs, også i bunden af plantehullet. Bland muld og sphagnum godt sammen i plantehullet. Er jorden meget leret, kan du blande grus i. Der må aldrig blandes hverken kunst- eller naturgødning i selve plantehullet.

Brug kompost eller beriget sphagnum til jordforbedring. Ryst planterne, så jorden kommer ned mellem rødderne og træd godt til. Planter i potter gennemvandes og dyppes evt. i vand inden plantningen.

Træd altid planterne godt fast og gennemvand jorden efter plantningen. I den første tid efter plantningen skal jorden gennemvædes jævnligt.

Et lag barkflis på 4-5 cm holder på fugtigheden, dæmper ukrudt og ser pænt ud. Planter i potter eller med klump kan plantes hele året, blot jorden er frostfri.

 

 

Sådan planter du planter og blomster i krukker

Plant altid i krukker med hul i bunden. Uanset hvad du planter, skal bunden af krukken dækkes med lecakugler eller lignende. Brug dernæst en god muldjord omkring plantens rod.

 

Sådan passer du planter i krukker

Efter plantningen skal du altid vande grundigt. Der bør dog ikke stå vand omkring planten i mere end et kvarter. Planter i krukker kan gødes med gødningstabletter eller flydende gødning.

 

Sådan overvintrer planter i krukker

Den bedste måde at overvintre flerårige haveplanter på er at grave krukken ned på en lys og beskyttet plads i haven. Planterne må ikke tørre ud og skal vandes med jævne mellemrum vinteren igennem. Der ydes ikke grogaranti på planter, der overvintres i krukker.

Guides til planter