Gode råd til pleje af planter

Læs mere om udplantning og pleje af dine blomster og planter

Før udplantningen

Inden selve plantningen skal haveplanter opbevares i skygge. Planter som er pakket i en lukket plastpose eller papirsæk uden huller, skal blive i sækken til de plantes ud - dog max. 3 dage.

Barrodede planter, såsom hækplanter, der er pakket ind i let lukkede plastposer, tages ud af posen, lægges i en opgravet rende og rødderne dækkes med løs jord. Er jorden tør og knoldet, vandes der.

 

Udplantningen

Jorden skal være løs, også i bunden af plantehullet. Bland muld og sphagnum godt sammen i plantehullet. Er jorden meget leret, blandes også grus i. Der må aldrig blandes hverken kunst- eller naturgødning i selve plantehullet.

Brug kompost eller beriget sphagnum til jordforbedring. Ryst planterne så jorden kommer ned mellem rødderne og træd godt til. Planter i potter gennemvandes og dyppes evt. i vand inden plantningen.

Træd altid planterne godt fast og gennemvand jorden efter plantningen. I den første tid efter plantningen skal jorden gennemvædes jævnligt. Et lag barkflis på 4-5 cm holder på fugtigheden, dæmper ukrudt og ser pænt ud. Planter i potter eller med klump kan plantes hele året, blot jorden er frostfri.

Planter i krukker

Plant altid i krukker med hul i bunden. Uanset hvad du planter, skal bunden af krukken dækkes med leca eller lignende. Brug dernæst en god muldjord omkring plantens rod.

Sådan passer du planter i krukker
Efter plantningen skal der altid vandes grundigt. Der bør dog ikke stå vand omkring planten i mere end et kvarter. Planter i krukker kan gødes med gødningstabletter eller flydende gødning.

Sådan overvintrer planter i krukker
Den bedste måde at overvintre flerårige haveplanter på, er at grave krukken ned på en lys og beskyttet plads i haven. Planterne må ikke tørre ud og skal vandes med jævne mellemrum vinteren igennem. Der ydes ikke grogaranti på planter, der overvintres i krukker.