Bekæmpelse af bladlus, insekter og svamp i planter

Tips til at holde insekter, svamp og lus væk fra planterne

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til bekæmpelse af bladlus og insekter

 

Bladlus, spindemider og svampevækst kan hurtigt få dine ellers struttende planter til at se sølle ud. Det er ærgerligt, når blomsterne endelig springer ud. Du kan dog undgå dette ved at bekæmpe, før du kan se skaderne.

Det klistrede, skinnende lag på oversiden af rosernes blade er ofte det første, du får øje på. Det kaldes honningdug og er bladlusenes sukkerholdige ekskrementer. Det er altså et sikkert tegn på, at de små grovædere er flyttet ind på din rose.

Bladlusene suger især af knopper og skudspidser, hvor der er mest næring til dem. Dette resulterer i krøllede skud og manglende blomstring.

Insektmidler

Hvis det er nødvendigt at ty til et insektmidler for at få bugt med de uvelkomne gæster i hjemmet eller i nærheden af dine planter, kan du udforske vores udvalg på Bilka.dk. Vi har midler mod snegle, myrer og lignende.

Bekæmpelse af bladlus

Nogle havefolk mener, at du kan hæmme udviklingen af bladlus ved ofte at sprøjte planterne over med koldt vand. Når du ser et angreb, kan du straks sprøjte planten med vand for at fjerne badlusene. Sørg for, at bladlusene ikke kan finde tilbage til planten igen.

Et gammelt husråd er at plante purløg lige under roserne. Det må være noget med, at de ikke bryder sig om den skarpe løgduft. Purløg kan også tiltrække bladlusenes fjender, rovinsekter, der kan hjælpe med at komme bladlusene til livs.

Et andet husråd er at sprøjte planten med mælk blandet med vand - dog aldrig i direkte sollys. Mælken bliver hurtigt sur og omkranser bladlusene, hvilket de ikke bryder sig om. Du kan bruge en blanding af 50% vand og 50% mælk, men det kan ikke garanteres, at du slipper helt af med dem.

 

 

Bekæmp insekter og svamp i planter

Du kan også bruge insektmidler, men vær opmærksom på, at de er lovlige og godkendt af Miljøstyrelsen. Det anbefales altid at bekæmpe insekter uden brug af insektmidler og andre pesticider. Vi anbefaler, at du læser mere om brug af pesticider hos Miljøstyrelsen.

I Miljøstyrelsens database for bekæmpelsesmidler kan du finde godkendte midler til bekæmpelse af bladlus. Vælg 'Avanceret søgning' og indtast bladlus i 'Anvendelse for produkt/familie'.

Salgschef hos Bayer, Bent Vind, giver følgende anbefaling: "Sprøjt roserne med Calypso på Mors Dag. Det bekæmper insekter som bladlus, trips og spindemider. Bagefter giver man Baymat Ultra, som er et svampemiddel mod blandt andet rust og strålepest."

Spindemider stikker hul på planterne og suger plantesaften ud. Det viser sig først ved små gullige pletter på bladene, men efterhånden flyder pletterne sammen. Til sidst kan miderne indhylle hele blade eller blomster med deres spind.

 

Fortsæt sommeren igennem

Bent Vind anbefaler at fortsætte behandlingen sommeren igennem; hver 14. dag med Baymat Ultra og en gang om måneden med Calypso - også selvom du ikke kan se hverken pletter eller insekter.

Calypso tager alle former for insekter i ikke-spiselige planter, også øresnudebillen, som kan være en stor skadevolder i rhododendron. "Sprøjt helst morgen eller aften og aldrig i solskin. Når solen skinner svides planterne af bekæmpelsesmidlet," forklarer salgschefen.

 

Mildt middel til spiselige planter

Har du derimod problemer med svamp eller skadedyr på frugttræer, bærbuske eller i køkkenhaven, er det Maladan eller Natria insektsæbe, du skal have fat i.

"Insektsæben virker som opvaskemiddel og slår billerne ihjel, når de bliver ramt. Derfor skal man sprøjte både på over- og undersiden af bladet," forklarer Bent Vind.

Guides til planter