Sådan holder du dine planter sunde

Tips til at holde insekter, svamp og lus væk fra planterne

Bladlus, spindemider og svampevækst kan hurtigt få dine ellers struttende planter til at se sølle ud. Du kan undgå det ved at bekæmpe før du kan se skaderne.

Det klistrede, skinnende lag på oversiden af rosernes blade er ofte det første, du får øje på.

Det kaldes honningdug og er bladlusenes sukkerholdige ekskrementer og er altså et sikkert tegn på, at de små grovædere er flyttet ind på din rose.

Bladlusene suger især af knopper og skudspidser, hvor der er mest næring til dem og resulterer i krøllede skud og manglende blomstring.

Husråd: mælk og purløg
Nogle havefolk mener, at man kan hæmme udviklingen af bladlus ved ofte at sprøjte planterne over med koldt vand.

Et gammelt husråd er at plante purløg lige under roserne. Det må være noget med at de ikke bryder sig om den skarpe løgduft.

Et andet gammelt husråd er at sprøjte med mælk i solskinsvejr. Her bliver mælken hurtigt sur, hvilket lusene efter sigende ikke bryder sig om.

Bekæmp både svamp og insekter
Andre finder metoderne virkningsløse og følger derfor rådet fra Bent Vind, som er salgschef hos Bayer.

"Sprøjt roserne med Calypso på Mors Dag. Det bekæmper insekter som bladlus, trips og spindemider. Bagefter giver man Baymat Ultra, som er et svampemiddel mod blandt andet rust og strålepest," anbefaler han.

Spindemider stikker hul på planterne og suger plantesaften ud. Det viser sig først ved små gullige pletter på bladene, men efterhånden flyder pletterne sammen og til sidst kan miderne indhylle hele blade eller blomster med deres spind.

Fortsæt sommeren igennem
Bent Vind anbefaler at fortsætte behandlingen sommeren igennem; hver 14. dag med Baymat Ultra og en gang om måneden med Calypso. –Også selvom man ikke kan se hverken pletter eller insekter.

Calypso tager alle former for insekter i ikke-spiselige planter, også øresnudebillen, som kan være en stor skadevolder i rhododendron.

"Sprøjt helst morgen eller aften og aldrig i solskin. Når solen skinner svides planterne af bekæmpelsesmidlet," forklarer salgschefen.

Mildt middel til det spiselige
Har man derimod problemer med svamp eller skadedyr på frugttræer, bærbuske eller i køkkenhaven er det Maladan eller Natria insektsæbe, man skal have fat på.

"Insektsæben virker som opvaskemiddel og slår billerne ihjel, når de bliver ramt. Derfor skal man sprøjte både på over- og undersiden af bladet," forklarer Bent Vind.