4 trin til rengøring af drivhus

Drivhusekspert deler ud af rengøringstips

FAQ om rengøring af drivhus

1. Væk med skimmel og skadedyr i planterne

Rengøring af drivhuset er ikke bare noget, du skal gøre for syns skyld - det er nødvendigt for at sæsonens planter ikke bliver angrebet af skimmel og skadedyr. 

Fik du tømt drivhuset for planter i efteråret, kan du starte forårsklargøringen med at vaske ned. Men det kan også være, du aldrig lige nåede til det med oprydningen.

"Man skal så starte med at råde bod på sin dårlige samvittighed fra efteråret og fjerne de gamle planterester," foreslår salgschef Niels Weber fra OPJ, en dansk virksomhed som producerer drivhuse og har været i havebranchen i 30 år.

Det er blandt andet i de gamle planterester, at skimmel og skadedyr kan overvintre, og derfor er det vigtigt at få planterne smidt ud af drivhuset. Har du blivende planter i huset, for eksempel vin eller figen, kan der sidde skadedyr på dem. Disse kan bekæmpes med insektsæbe. Også i alle husets kroge og hjørner kan der sidde skadedyr, æg og spor af svamp og skimmel, så det er vigtigt at få vasket godt ned.

 

 

2. VASK DRIVHUSET NED

Drivhuset kan du vaske ned med drivhusrens. Et produkt der, som navnet siger, er skabt til formålet. Du kan også anvende brun sæbe. Begge dele skal blandes op i vand.

"Man kan påføre det med en børste, men husk at skrubbe godt og komme godt ind i alle hjørner og/eller brug en havesprøjte. Det er vigtigt at komme ind i alle krinkelkroge og hvor glasset overlapper hinanden," fortæller Niels Weber.

Han anbefaler at lade sæben gøre sin virkning i en times tid og herefter skylle det af med rent vand. Du kan også bruge en højtryksrenser, men det er som regel ikke nødvendigt.

 

3. UDSKIFT DET ØVERSTE LAG JORD

"Planter du direkte i jorden i dit drivhus, er det nødvendigt at skifte de øverste 30-40 centimeter jord hvert andet år, for jorden bliver efterhånden udpint for næring," siger salgschefen.

Det samme gælder, hvis man har højbede ovenpå fliser i drivhuset, her skal jorden også skiftes ud.

 

4. GRUNDVANDING MED HAVESPRINKLEREN

Uanset om jorden er skiftet eller ej, skal den vandes rigtig godt igennem for at være klar til sæsonen.

"Sæt havesprinkleren til, så den vander let i 6-8 timer. Senere når planterne er på plads, er det mest skånsomt at vande ved hjælp af et drypvandingsanlæg. Det vander nemlig drivhusplanterne 'fra oven', så rødderne ikke rådner, fordi de står og sopper i vand, " fortæller Niels Weber. 

 

ANDRE TIPS TIL RENGØRING AF DRIVHUSET

Vi giver dig her nogle relaterede tips du kan tage med, når du nu er godt i gang med at gøre drivhuset rent.

 

  • GØDNING HEN OVER SÆSONEN: Han finder det ikke nødvendigt at grundgøde til en start, men anbefaler at gøde løbende gennem sæsonen: "Har du et drypvandingsanlæg fra OPJ kan det let tilsættes flydende gødning, så planterne får tilført den korrekte dosis i vækstperioden. Har du endnu ikke et drypvandingsanlæg, kan du også blande flydende gødning i vandkanden en gang imellem, når du alligevel vander, " mener Niels Weber

  • VASK DRIVHUSET PÅ EN SKYET DAG: Ligesom det er bedst at vaske husets vinduer på en skyet dag, gælder det også for drivhuset. I solskin tørrer vandet for hurtigt og giver kalkpletter.