Guide: Find det bedste telt

Hvilket telt skal du vælge?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til valg af telt

 

Der findes mange forskellige telte i et hav af størrelser og farver. Derfor er det ofte forvirrende og upræcist, hvilket telt der kan opfylde ens behov bedst muligt.

Søger du råd og vejledning til, hvilket telt der passer til dig? Så er du landet det rette sted, hvor vi vil gøre vores bedste i at hjælpe dig i den rigtige retning - uanset om du leder efter et telt til camping, festival eller noget helt tredje. 

Læs om de mange forskellige telttyper og find ud af, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du skal finde dit nye telt.

 

Hvilke telttyper kan jeg vælge?

Først og fremmest er det relevant at kende til de forskellige typer telte, der findes, før vi kan give dig et kvalificeret bud på dit nye telt.

Man kan dele vores telte op i 8 typer: Kuppeltelte, tunneltelte, tipitelte, glamping telte, festivaltelte, oppustelige telte, strandtelte, tarptelte og pop up-telte, der hver og en har deres fordele og funktioner. Herunder kan du læse mere om, hvilke forskelle der er på teltene.

 1. Kuppeltelte
  Disse telte holdes oprejst af 2-4 buer, der krydser hinanden og former en kuppel, heraf deres navn. Konstruktionen gør teltene vindstabile og rummelige. Kuppeltelte har sjældent meget plads i forteltet, men kræver til gengæld heller ikke meget plads omkring sig, da de stort set står af sig selv.
   
 2. Tunneltelte
  Denne form for telt kendetegnes ved, at det holdes oppe af 2-3 parallelle buer. Teltene er yderst vindstabile grundet antallet af pløkker og barduner, der er med til at stabilisere. Sommetider ses teltene med en ekstra lang bue, der skaber en entré eller et større rum til at opholde sig i. Derfor er tunnelteltene yderst velegnede til større grupper.
   
 3. Tipitelte
  Dette telt er en kombination af klassisk design og praktiske funktioner. Tipiteltet stammer fra indianerne, der for mange år tilbage udviklede teltet, så det var let at skille ad, flytte videre og slå op igen. Vores telte er udviklet på samme måde, så du nemt kan slå teltet op og pakke det sammen igen, så det er klar til næste telttur.
   
 4. Glamping telte
  Traditionelle glamping telte har den samme form som tipitelte ovenfor, men er derimod lavet af højkvalitets bomuld. Forskellen er blot, at de bliver brugt til luksuscamping, hvor de med deres store og rummelige størrelse kan rumme op til 8-10 personer. Hvis du ønsker den rigtige glamping-følelse, sover man som regel kun 2-5 personer.
   
 5. Festivalstelte
  Festivaltelte fås i flere størrelser, farver og former, og fælles for dem er deres karakteristiske ydre og budgetvenlige priser. Dog er de alligevel robuste nok til at klare alle de strabadser, som en festival kan tilbyde.
   
 6. Strandtelte
  Strandtelte er, som navnet angiver, telte, der egner sig specielt godt til stranden. Teltene er en kombination af et læsejl og et oppusteligt telt, dog er det ikke en variant, vi vil anbefale til teltovernatning.
   
 7. Tarptelte
  Tarptelte er ikke klassiske overnatningstelte, men derimod gode lætelte, som afskærmer for vind og vejr. De er åbne og rummelige, hvormed de er perfekte til dagsturen eller som læsted på campingturen.
   
 8. Pop up-telte
  Med et pop up-telt bliver det ikke nemmere at slå et telt op. Alt du skal gøre er blot at åbne telttasken, og så folder teltet sig ud. På den måde undgår du alt besværet med teltpløkker, stænger og andet besværlig opsætning. Dog skal du være påpasselig med, at vinden ikke tager det med sig.
   
 9. Lufttelte
  Et oppusteligt telt, air telt eller et lufttelt​​​​​​​ er alt sammen det samme: Et telt, hvor der skal luft i stængerne. Det betyder, at det er utroligt nemt at slå op - der skal simplethen bare pumpes luft i. Det er virkelig blevet et populært valg, men også typisk en lidt dyrere løsning end fx et 'almindeligt' tunnel- eller kuppeltelt.  

Ting du bør tænke over, inden du køber et telt

Som med alle andre beslutninger, der skal træffes, er det altid godt først og fremmest at have klargjort sine behov. Du skal nemlig mere præcis have gjort dig de her overvejelser:

 • Hvor skal du hen? (Vejrforhold, terræn osv.)
 • Hvor mange skal der afsted?
 • Har du meget bagage, der skal være plads til?
 • Hvor længe skal du campere?
 • Hvor ofte planlægger du at campere?
 • Hvordan skal teltets vandsøjletryk være?
 • Spiller det en rolle, hvor meget teltet vejer og fylder? (fx på en vandretur)
 • Hvor nemt skal det være at slå op/pakke sammen? (skal det fx gøres én gang eller flere gange i løbet af turen?)

 

Alle disse spørgsmål skal du gerne have stillet dig selv og besvaret, inden du køber et telt til dine behov.

For eksempel hvis du skal på telttur i Norge med hele familien i en uge, og I vil gerne afsted igen året efter, så spiller faktorer som materiale, størrelse og kvalitet en stor rolle og er meget væsentlige for holdbarheden.

Er det derimod en lille weekendtur med vennerne eller et telt til en festival, hvor du kun har brug for et sted at holde dig tør, behøver du ikke at bruge mange penge på et kvalitetstelt, da dette vil være spild.

Mangler du inspiration til specifikke modeller, kan du se et udvalg af vores bedst solgte telte og telttilbehør i slideren nedenfor. 

 

Har du styr på dit telts vandsøjletryk?

Vandsøjletryk er et teknisk begreb, der bruges om telte lavet af kunststof. Mere præcist er det den mængde af vand – målt i millimeter – din teltdug kan modstå, før vandet vil bryde igennem.

Du kan læse meget mere om vandsøjletryk i vores guide om emnet.

Og så er det naturligvis vigtigt at pointere, at du kan forlænge holdbarheden på teltet og dets vandresistens med den rette imprægnering og pleje. Du finder guiden nedenfor. 

Husk imprægnering og pleje

Det er vigtigt, at du vedligeholder dit telt både før, under og efter brug, hvis du ønsker at forlænge dens levetid. Læs med i guiden her, hvordan du bedst imprægnerer og vedligeholder dit telt. Har du brug for anden inspiration til din næste telttur? Se vores relaterede guides til telte og campingudstyr nedenfor. 

Guides til camping og telte

Skal du på camping eller telttur? Her på Bilka.dk har vi samlet en masse inspiration til ferier i det fri i vores Camping Univers. Få tips og viden om alt fra teltvalg og vandsøjletryk til pakkelister og regler for fri teltning i Danmark.