Vælg den rette sovepose

Læs mere om de vigtigste specifikationer ved soveposer, så du er klædt på til at træffe det rigtige valg

Det kan have stor betydning for din tur, om du har valgt den rette sovepose. Her på siden kan du læse om de de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, når du skal købe en ny sovepose.

 

Komforttemperatur

Der findes to forskellige former for temperaturangivelser, når du skal vælge sovepose:

  • Komfortemperatur
  • Ekstremtemperatur

 

Komforttemperatur

Komforttemperaturen er den angivelse, som du skal vælge efter. Det er den temperatur, som soveposen kan holde dig komfortabel ned til og op til. For komfortemperatur er et interval. Eksempelvis kan komforttemperaturen ligge mellem -5 grader og +15 grader. Det vil sige, at er der over under -5 grader eller over +15 grader, vil du enten fryse eller have det for varmt. 

Derfor er det vigtigt, at du vælger en sovepose med komforttemperatur, som passer til de omgivelser, du skal bruge den i.

Ekstremtemperatur 

Ekstremtemperatur er der, hvor det bliver farligt at bruge soveposen på grund af hypotermi - altså nedkøling. Det er derfor ikke farligt at vælge en sovepose, som har en ekstremtemperatur på -19 grader, hvis der er -10 grader, hvor du skal sove. Men du får ikke en god nattesøvn, hvis soveposens komforttemperatur ikke går ned til -10 grader. 

Soveposens konstruktion

Du kan kende forskel på kvalitetssoveposer og de billigere udgaver på soveposens konstruktion. Faktisk minder det meget om dyners konstruktion. Soveposer kan være opbygget på to måder:

  • Gennemsyede kanaler
  • Bokskonstruktioner 

 

Gennemsyede kanaler

Gennemsyede kanaler på soveposen er ofte de billigere soveposer, som har det. De passer fint til sommersoveposer eller til indebrug. Man kender det lidt fra dyner. Hvis man sover med en dyne med gennemsyede kanaler, kan man vågne med alle dunene i den ene ende, og så er den anden ende kold at sove med. 

Bokskonstruktion

Bokskonstruktioner derimod holder isoleringen fordelt i soveposen. Derfor holder den dig også bedre varm om natten. Så skal du sove et koldt sted, så er det vigtigt, at du vælger en sovepose med bokskonstruktion. 

Isoleringsmateriale

Hvilken sovepose, du skal vælge, afhænger også af hvilket fyld der isolerer soveposen. Der findes to forskellige former:

  • Dun
  • Syntetisk fyld

 

Dun

Dun er det naturlige valg til isolering til soveposen. Dunene kommer fra gæs eller ænder. Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved at vælge en sovepose med dun. En af fordelene er, at soveposen med dun vejer mindre og kan komprimeres bedre end en med syntetisk fyld. 

En anden fordel er, at at en sovepose med dun er termostatisk og varm. At den er termostatisk betyder, at varmeforholdet tilpasser sig omgivelserne. Så hvis der er meget varmt, hvor du sover, varmer den ikke så meget, som hvis der er koldt, hvor du sover. 

En ulempe er dog, at dunene nemmere end syntetisk fyld mister sin isoleringsevne. Hvis dunene bliver våde, mister de en del af sin isoleringsevne, og med tiden kan dunene falde sammen, så den heller ikke isolere så godt. 

Syntetisk fyld

Syntetisk fyld er også kaldet fiberfyld. Der er også både fordele og ulemper ved de syntetiske soveposer. For det første tåler fibrene bedre fugt end dun. Derfor er den nemmere at holde ren. 

En sovepose med syntetisk fyld vejer dig mere end en med dun, og kan ikke komprimeres nær så meget. Derfor kan den være sværere at transportere omkring. Syntetiske fibre er desuden heller ikke termostatiske. Så de kan ikke tilpasse sig omgivelsernes varmeforhold. 

Se hele det store udvalg af soveposer på Bilka.dk her.

Stort udvalg

Find din nye sovepose her på Bilka.dk. Vi har et stort udvalg, og du finder med garanti en sovepose, der passer netop til dine behov. Uanset om det er til en festival, vandretur i bjergene eller weekendovernatning på båden. Bestil den online i dag og få leveret direkte til døren - nemt og hurtigt.