Hvilket smartwatch skal jeg vælge?

Hvad kan du bruge et smartwatch til, og hvilken type smartwatch skal du vælge? Vi guider dig her.

Der er er væld af funktioner på et smartwatch, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad det egentlig kan bruges til. Vi håber, at vi kan gøre dig lidt klogere i guiden her, så du har de bedste forudsætninger for at vælge det smartwatch, der passer bedst til dig.

 

Hvad er et smartwatch?

Helt grundlæggende kan man sige, at et smartwatch er et ur med en masse smarte funktioner. Faktisk kan det ofte mange af de ting, som din smartphone også kan – opkald, beskeder, mails, GPS, musik og meget mere.  De fleste smart watches kan også tracke både træning og søvn ligesom diverse sportsure.

 

 

Hvorfor skal du overhovedet have et smartwatch?

Som nævnt ovenfor byder smart watches på en verden af funktioner, som kan gøre hverdagen lettere for dig.

Lad os kigge på en ganske almindelig hverdagssituation: Du er på arbejde, ude at spise med en ven – du er sådan set i gang med noget, og vil ikke hive din telefon op ad lommen.. Men du vil stadig gerne følge med i, hvad der kommer ind af opkald, SMS’er mm. Her er det nemt at få et hurtigt overblik på dit smartwatch - og så behøves du kun at hive telefonen frem, hvis det vitterligt er vigtigt.

Det nemme overblik, de mange funktioner og det faktum, at du altid har det lige dér på håndleddet, hvor du kan se det, gør det til en tro følgesvend for mange.

 

Smartwatch funktioner

Der er naturligvis forskel på funktionerne fra smartwatch til smartwatch, men vi har her samlet en liste med de mest typiske funktioner, som du finder på et smartwatch.

 

Sms og opkald

Et smartwatch er en forlængelse af din smartphone – navigationen og displayet er naturligvis anderledes, men du kan modtage opkald og beskeder præcis som på mobilen. Med langt de fleste smartwatches kan du også selv ringe eller skrive ved hjælp af en stemmeassistent, men tjek lige dette inden køb for at være på den sikre side.  

 

Musik

Afpil din yndlingsmusik og favorit-podcasts fra dit smartwatch.

Lad telefonen ligge i skabet i omklædningsrummet og afspil musikken til dagens workout direkte fra dit smartwatch via Bluetooth – det kræver blot et par trådløse høretelefoner.

 

Apps

Du kan downloade alverdens apps til din smartphone, så du fx kan tjekke mails, Instagram, vejret osv. præcis som du kan på din smartphone.

 

Betaling

Mange bruger i dag deres telefon til kontaktløs betaling ved betalingsterminaler, men du kan faktisk også bruge langt de fleste smartwatches. Det er jo nærmest endnu nemmere blot at smide armen med uret op på terminalen, uden først at fiske telefonen frem fra lommen.

 

GPS

Hav kortet lige ved hånden! Med GPS på dit smartwatch kan du altid finde vej – uanset om det er på løbeturen, cykelturen eller gåturen.

 

 

Træning

Du kan bruge dit smartwatch til at tracke din træning. Et smartwatch kan tælle dine daglige skridt, men mange modeller har også et hav af andre træningsfunktioner som for eksempel pulsmåling, overvågning af hjerterytme, diverse træningsprogrammer, værktøjer til løbeture, overvågning af væskeindtag, kost og meget, meget mere.

Hvis du udelukkende vil bruge dit smartwatch til sport, bør du overveje, om du i stedet skal have et decideret sportsur. Men rigtig mange smartwatches har de nødvendige værktøjer til træning – og mere til!

En ting der er værd at overveje i forhold til at bruge dit smartwatch til træning er at sikre, at det er vandresistent. Nogle ure kan decideret bruges til fx svømning, mens andre ure måske ikke bør udsættes for mere end et regnskyl på løbeturen – her er det IP-certificeringen, du skal være obs på.

 

Søvntracker

Det er ikke kun træning, du kan tracke med dit smartwatch. Dit ur kan fortælle dig rigtig meget om din sundhed generelt, blandt andet om din søvn. Søvn er ualmindelig vigtigt for os, og søvnunderskud igennem længere tid kan være farligt for vores hjerner – se denne video, hvor en hjerneforsker fortæller om, hvorfor det er så afgørende, at vi får vores søvn.

Brug dit smartwatch til at overvåge din søvn og tracke dit søvnmønster. Du kan også tjekke vores søvnunivers, hvis du vil have flere gode tips til, hvad du selv kan gøre for at få en god nattesøvn.  

 

Overvejelser inden køb

Ovenfor har vi gennemgået nogle af de vigtigste og mest brugte funktioner på smartwatches. Hav funktionerne for øje, når du skal købe dit smartwatch, og vær opmærksom på om det ur, du vælger, har netop de funktioner, som du ønsker. Udover ovenstående funktioner er der et par andre punkter, du skal være særligt opmærksom på inden køb:

 

Kompatibilitet

Hele fidusen med et smartwatch er, at det skal tale sammen med din smartphone. Det er derfor afgørende, at de er kompatible. De fleste smartwatches kan parres med smartphones, der har forskellige styresystemer, men det gælder ikke for Apple. Du skal altså have en iPhone for at bruge et Apple smartwatch.

Hvis du køber et smartwatch, der bruger Android som styresystem, kan du parre den med diverse smartphones, men du vil måske opleve, at nogle funktioner fungerer bedst, hvis din smartphone også er Android. Derfor: Vær obs på styresystemet, når du køber et smartwatch.

 

Skærm

Smartwatches findes med skærme i flere forskellige former og størrelser. Husk at tjekke dette inden køb – særligt hvis du køber online. Du kan måske blive overrasket, når du får uret hjem, hvis det viser sig at se kæmpe stort ud på dit håndled. Det ér nem og smart med en stor skærm, men husk, du skal gå med det hver dag, så det er også afgørende, at du rent faktisk synes, at det er pænt. Det er i øvrigt også forskelligt, hvad der er af touch screen og tilhørende knapper, så overvej også gerne, hvilken navigering, der giver mest mening for dig.

 

 

Design

I forlængelse af ovenstående: Èn ting er skærmen, en anden ting er remmen. På mange smartwatches kan du nemt skifte remmen. Så kan du selv vælge en, der falder i din smag. Det er smart, hvis du skal bruge uret både til sport og hverdag. Du kan naturligvis også bruge samme rem til begge dele, men du kan overveje, om du vil have en rem, der gør uret mere til et ’smykke’ til hverdag, og så bruge en mere praktisk og vandtæt rem til træning. Mulighederne er mange. Som vi nævnte i afsnittet ovenfor er det blot vigtigt, at du også husker at have for øje, at det er et ur, du skal have lyst til at gå med hver eneste dag, så du ikke udelukkende vælger det pga. af funktionerne, men også designet.

 

Find dit nye smartwatch på Bilka.dk

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvilket smartwatch du skal vælge. Vi forhandler en masse forskellige smartwatches her på Bilka.dk.

Find dit nye smartwatch her – Gå på opdagelse blandt de mest populære smartwatches.