Mobiltelefon til børn – hvad skal du være opmærksom på?

En mobil til et barn er en stor beslutning for hele familien. Bliv klogere på, hvad du skal have overvejet, inden du gør et køb.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Når man skal vælge en mobiltelefon til et barn, skal man kigge efter en model, der er simpel, holdbar, brugervenlig og ikke koster alverden. Der findes i dag mange gode mobiltelefoner til fornuftige priser, hvor du ikke behøver at gå på kompromis med kvaliteten.

Dog er det ikke så meget det at vælge en telefon til sit barn, der kan volde problemer. Men mere alle de muligheder – og til tider konsekvenser – det kan medføre, som du skal have overvejet nøje og gennemgået med dit barn, så du sikrer dem en god online oplevelse.

I guiden her vil vi komme ind på, hvilke 5 overvejelser du skal have gjort dig, inden du køber en mobiltelefon til dit barn – og det er uanset deres alder. Guiden henvender sig primært til forældre, der skal købe barnets første telefon, og hvilke muligheder og konsekvenser det kan medføre.

Hvornår skal børn have en mobiltelefon?

Det er altid en stor ting, når dit barn skal have sin første mobiltelefon. Men hvornår skal børn have en mobiltelefon? Dette er en smagssag, men anbefalingerne er generelt at jo ældre, jo bedre.

Ifølge en undersøgelse lavet af Telia får børn deres første mobil i en alder af 8 år. Derfor er det heller ikke en nem beslutning at tage eller noget, du som forælder bør gøre forhastet. Der er nemlig meget at tænke over.

Du skal derfor være sikker på, at barnet er klar til sådan en stor beslutning, men du skal samtidig også forberede dem. Det vil sige, at du skal komme ind på:

  • Hvordan en telefon fungerer.
  • Hvordan man gebærder sig online og på sociale medier.
  • Hvad godt mobilforbrug egentlig er.


For mange børn kan det være rart at have en mobiltelefon. Det er en måde, hvorpå de kan være en del af deres klassekammeraters sociale liv, for der bliver både taget billeder, snappet til venner, brugt Instagram og lavet videoer til TikTok.

Der er derfor mange ting, som skal italesættes blot ud fra de nævnte eksempler, hvis du vil gøre mobilen til en god og positiv investering i dit barns liv. Du kan bruge Din Digitale Vejviser fra Red Barnet til at tale med dit barn om den nye online verden.

 

5 overvejelser inden du køber barnets første mobiltelefon

At investere i en mobiltelefon til et barn er en stor beslutning, da det er et socialt rum, de skal lære at kende, samtidig med at de skal lære, hvordan man opfører sig online.

Ved at have gjort dig disse overvejelser først, kan du være med til at sikre, at dit barn får nogle sunde mobilvaner, samtidig med at de ved, hvordan de skal bruge en telefon.

 

1. overvejelse: Hvad er barnets alder?

Der er forskel på om dit barn er 6, 8 eller 10 år, når de får deres første telefon. Det er meget individuelt, hvad der foretrækkes, og der er heller ikke som sådan en ”rigtig” alder.

Mange vælger først og fremmest at give deres barn en telefon som en form for tryghed, når de fx går til og fra skole alene eller skal transportere sig selv til deres fritidsinteresser.

Der er stor forskel på, om du køber en mobiltelefon til et barn under 10 år end over 10 år, når det kommer til brug. Hvis du er i tvivl, så snak med andre jævnaldrende børns forældre og hør, hvordan de gør det.

Men husk, at det er dig, der kender dit barn bedst. Hvis du ikke mener, at dit barn er helt klar, eller hvis barnet ikke selv er interesseret i en mobil, så vent gerne.

2. overvejelse: Hvad er barnets behov?

Hvad er det helt præcis dit barn skal bruge en telefon til? Er det for at kunne kontaktes, når I har behov for det, eller er det for at kunne være sammen med sine venner i forskellige online fora? Eller evt. begge dele?

Uanset hvad er det en helt ny verden, du åbner for dit barn, så det er vigtigt, at du tager dig tid til at lære dem, hvordan man bruger en telefon, også selvom de bare skal ringe og skrive sms’er eller bruge telefonen til spil og sociale medier. Snak også gerne med dit barn om, hvad de har tænkt sig at bruge telefonen til.  

 

3. overvejelse: Hvilket operativsystem?

Det kan være en stor fordel at vælge en mobiltelefon, der har et styresystem, dit barn allerede kender – eller du som minimum selv kender.

På nuværende tidspunkt er der to forskellige styresystemer, der hersker på markedet, nemlig Apples iOS og Googles Android, som bruges af flere mobilproducenter. Apples iPhones bruger iOS, mens mobilbrands såsom Samsung, Nokia og Xiaomi bruger Android.

Ved at vælge et styresystem som dine andre enheder allerede har, kan dine enheder snakke med hinanden, og du kan derved holde øje med, hvad dit barn foretager sig online eller være behjælpelig i situationer. Du har samtidig også kendskab til mobilens display og funktioner, når du skal lære barnet at bruge deres første mobiltelefon.

Valg af tablets & iPads til børn

Skal børnene have deres egen tablet at gøre brug af? Så få hjælp her til at vælge den rette tablet eller iPad til dine børn, som kan bruges til både skole, leg og underholdning.

4. overvejelse: Hvad skal telefonen koste?

Når det trods alt er barnets første telefon, behøver den ikke nødvendigvis at være den nyeste på markedet med alle de nyeste teknologier og funktioner. I sådan en alder kan et barn muligvis ikke værdsætte det – og det samme gælder prisen.

Et barn har ikke nødvendigvis den forståelse, at en mobiltelefon kan være en dyr investering. Og slet ikke hvis telefonen tabes og derved går i stykker.

Kig derfor gerne efter telefoner i en prisklasse under 2000 kr. som ny, eller evt. find din egen aflagte frem eller køb en brugt. Der findes mange telefoner på markedet, både nye og brugte, der ikke koster mere end 1000 kr., og her vil du give dit barn alle de fornødne funktioner.

På Bilka.dk kan du købe mobiler til børn uden abonnement - vi har flere forskellige mobilbrands i forskellige prisklasser. Vi vil anbefale dig at kigge på Samsung og Nokia eller lignende for en telefon i en fornuftig prisklasse, eftersom Apples iPhones har det med at ligge i den dyre ende.

5. overvejelse: Hvilket abonnement?

Er det nødvendigt med et abonnement? Hvis telefonen kun skal bruges til spil, er det ikke nødvendigt med et mobilabonnement. Men hvis barnet skal bruge telefonen til opkald, sms eller elementer, hvor man skal verificeres med et mobilnummer, er det nødvendigt med en mobilpakke, der matcher behovet.

Du skal dog passe på. Børn kan have svært ved at administrere brugen af mobiler, når det kommer til kroner og ører. Du kan derfor vælge imellem et forbrugsafregnet abonnement eller en mobilpakke med en fast pris, når det kommer til taletid og data.

Mange teleselskaber har børneabonnementer eller familieabonnementer til gode priser. Du skal evt. være opmærksom på dit barns forbrug, så du kan se, om abonnementet passer behovet, eller hvorvidt du skal have det ændret, så det kommer til at passe. Du skal nemlig ikke betale for noget, barnet ikke bruger eller har behov for.

Valg af mobilabonnement

Det er vigtigt at vælge det rette mobilabonnement til ens mobilbehov. Læs derfor denne guide, inden du vælger en mobilpakke til dine børn, dig selv eller hele familien, så du ikke betaler for noget, som du ikke har behov for eller ikke bruger. 

Husk skærmtid og gode mobilvaner

Når du har valgt en passende mobil med et passende abonnement, kan du holde øje med barnets skærmtid, samtidig med at du løbende kan tage en snak omkring god skik online og gode mobilvaner. Derudover har du også mulighed for at foretage dig nogle indstillinger på mobilen, så du kan administrere barnets forbrug uden at kontrollere eller kigge dem over skulderen.

På langt de fleste smartphone-modeller kan du bl.a.: 

  • Sætte begrænsninger for mobilforbrug i form af, hvornår de må bruge telefonen og i hvor langt tid.
  • Fjerne muligheden for at downloade apps eller købe i apps uden din tilladelse.
  • Planlægge skærmfri tid i løbet af dagen eller inden de skal sove.
  • Blokere upassende indhold, der ikke er alderssvarende til dit barn.


Ønsker du flere råd til, hvordan du kan lære dit barn om skærmtid, gode mobilvaner eller evt. netmobning, så har Medierådet for Børn & Unge udarbejdet en forældreguide om mobiltelefon til 9-12 årige. Du vil med garanti få svar på et af dine mange spørgsmål angående barnets første mobiltelefon, hvilket kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

Vores mobilbrands

Guides om mobiltelefoner