Hvad er lumen i forhold til watt?

Lær, hvad lumen (lm) er i forhold til watt (W) samt deres forskelle med denne guide på Bilka.dk

Har du ikke tidligere prøvet at købe LED pærer eller sparepærer? Så har du måske været vant til at købe og vælge pærer efter antal Watt. Watt fortæller om, hvor meget energi pæren bruger, og er mere præcist måleenheden for den elektriske effekt defineret som arbejdet 1 joule udført per 1 sekund.

I dag bruger vi ordet Lumen, og det vil fremgå på pærernes emballage. Lumen fortæller nemlig, hvor kraftigt pæren lyser og er måleenhed for lysstrøm.

 

Når du skal vælge lumen i en pære

Som allerede nævnt så fortæller lumen lysstrømen for den udvalgte pære, du har ved hånden. Fx kan du se på billedet ovenfor, at pæren har en lumen på 470.  

Det er en klar fordel at vælge en pære eller spot med lidt højere lumenværdi, end den værdi du kender fra glødepære og halogenpære. For selvom LED og sparepærer holder længere samt er mere energieffektive, så mister de noget af lysstrømen i deres levetid.

Når du skal købe en ny pære, skal du være sikker på, at lysstyrken i pæren er stor nok til formålet. Jo højere lumen, desto mere lys giver pæren.

I nedenstående skema kan du se, hvor mange lumen du skal gå efter, og hvad det svarer til Watt. Skemaet er meget nem at afkode, hvor du kan fx se, at 15W svarer til 119 lm i halogen, 125 lm i en sparepære og 136 lm i en LED pære.

 


På Bilka.dk har vi et stort udvalg af pærer

På Bilka.dk finder du et bredt sortiment af pærer til belysning. Vi har bl.a. LED pærer, dekorationspærer, lysstofrør samt pærer med forskellige sokler. Uanset hvad du søger inden for pærer og belysning, så finder du det lige her.