Vælg den rigtige lampe til spisebordet

Hvilken spisebordslampe skal du vælge, og hvor højt skal lampen hænge over spisebordet? Vi giver dig svarene her i guiden.

Spisebordet er stedet, hvor vi samles med venner og familie og nyder et godt måltid. Vi bruger rigtig meget tid ved spisebordet hver eneste dag, og derfor er indretningen af spisestuen en høj prioritet for mange.

Ofte er fokus på valget af spisebord og spisebordsstole, men en anden vigtig detalje, der er mindst ligeså vigtig, er belysningen.

Vi hjælper dig med at finde den helt rette lampe til spisebordet her.
 

Hvilken lampe passer bedst til et spisebord?

Det er vigtigt, at der er en god belysning ved spisebordet. Lampen ved bordet skal give det helt rigtige lys uden at blænde og blokere udsynet til de andre ved bordet.

Når du vælger hvilken lampe, der skal hænge over dit spisebord, skal du tænke over bordets form og størrelse.

Er bordet stort, skal lampen have en stor lysspredning, så lyset bliver godt spredt ud over hele bordet. Hvis bordet er langt, kan du både vælge at hænge flere lamper i forlængelse af hinanden, eller du kan vælge en aflang lampe. Et større spisebord kan typisk også bære en lidt større lampe end et lille bord, men det er også helt op til dig og din personlige stil, om det er en lampe, der skal ’fylde’ noget i indretningen eller være mere neutral.

Husk at tage med i betragtning, hvor lyset fra pæren rammer, når lampen er tændt – man må ikke få lyset direkte i øjnene, så det blænder én, når man sidder ved bordet.

Et meget populært valg til spisebordet er pendler lamper. Du kan se vores bedst solgte pendler her:

Populære pendler

Tip til at skabe det bedste lys over spisebordet: Det kan det være en god idé at få en lysdæmper, så du kan tilpasse lyset alt efter omstændighederne – behovet kan være meget forskelligt alt efter om det er en mørk vintermorgen, en solrig sommeraften eller en romantisk middag med masser af stearinlys på bordet.
 

Hvor højt skal lampen hænge over spisebordet?

Når du skal finde den ideelle højde til lampen over spisebordet, er det vigtigste, at du kan se hovedet på den, du sidder overfor – dog uden at lampen kommer så højt op, at den blænder jer i øjnene.

En tommelfingerregel er, at man skal hænge store lamper 60-75 centimeter over bordet, mens små lamper kan nøjes med at hænge 55-65 cm over bordet. Når du skal opmåle er det fra underkanten af lampen til toppen af bordpladen.

Tip! Er du i tvivl, om lampen hænger rigtigt? Se, om I kan få en hjælpende hånd fra naboen eller andre i familien, og sæt jer ned to personer overfor hinanden, mens en tredje person holder lampen.
 

Inspiration til spisestuen?

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvilken lampe, du skal hænge over spisebordet og hvor højt, du skal hænge den. Hvis du ønsker mere inspiration til indretning af spisestuen, kan du se mange flere tips og tricks i vores spisestue inspirationsguide her. Du kan også kaste et blik på vores andre guides til spisestuen samt vores råd til pleje og rengøring af dine møbler – Se nedenfor.