Fordele ved automatisk vandingsanlæg til drivhuse
Et vandingsanlæg letter arbejdet med planterne i drivhuset
En enkelt tomatplante kan på en varm sommerdag 'drikke' rigtigt mange liter vand, så det kan nemt blive et meget stort arbejde at vande dit drivhus. Med et automatisk vandingsanlæg passer både vand og gødning sig selv.
Hvis du har bare et mellemstort drivhus, vil du skulle slæbe op til 100 liter vand i vandkanden om dagen. Det bliver tungt.
Alternativt kan du bruge din vandslange, men det tager tid, før der er løbet vand nok igennem til at tilfredsstille de tørstige planter. Og så skal du i gang med at gøde bagefter.
Med et automatisk drypvandingsanlæg slår du mere end to fluer med ét smæk: Det passer sig selv, det gøder samtidig med vanding, og det er skånsomt for jorden og planten.
Sådan fungerer drypvandingsanlægget
Drypvandingsanlægget kobles til vandhanen, som kun er tændt ganske lidt. Vandet fylder en beholder, der hænger højt i drivhuset, og som - lidt efter samme princip som en cisterne - tømmes, når den er fuld.
I beholderen kan du hælde flydende gødning, som automatisk bliver blandet med vandet. Et Hydromat vandingsanlæg bruger cirka en halv liter gødning pr. 1000 liter vand.
Vandet fra beholderen løber ud i en række slanger, som du placerer lige dér, hvor du gerne vil have vandet. Der kommer en lille dråbe af gangen.
Fordele ved et vandingsanlæg
Nedenunder kan du læse de fordele der er ved, at installere et automatisk vandingsanlæg i dit drivhus.
Skånsom vanding
"Drypvanding er en skånsom form for vanding, fordi der kun kommer en lille dråbe. Det betyder, at jordstrukturen bliver bevaret. Hvis man har voldsomt tryk fra en vandslange, trykker det jorden sammen - og så kommer der ikke luft nok til rødderne," forklarer Niels Weber.
Han er salgschef hos den danske virksomhed OPJ, som producerer drivhuse og har mere end 30 års erfaring fra havebranchen.
Hydromat kan vande helt op til 100 steder i dit drivhus, men fungerer optimalt med 60-80 drypsteder, fortæller han.
Temperaturfølsom vanding
Niels Weber forklarer, at Hydromat i kraft af en lille membram i koblingen til vandslangen er temperaturfølsom og derfor vander meget på de varme dage og lidt på de kølige dage.
"På varme dage bruger den knap 100 liter på et døgn og på de kølige dage godt 10 liter på et døgn," fortæller salgschefen.
Slangerne til systemet er sorte, hvilket giver dig to fordele.
"For det første betyder det mindre algevækst, fordi solen ikke skinner ind igennem, og for det andet bliver vandet hurtigt lunt i de sorte slanger. Og planternes rødder bryder sig ikke om iskoldt vand," siger Niels Weber.
Sikrer høsten efter ferien
Udover at spare dig mange timer med vandslangen eller - kanden i det daglige, er det automatiske vandingssystem også din garanti for en god høst, selvom du har været på ferie.
Systemet sørger for at holde drivhuset med vand, mens du selv driver den af i en solstol langt væk fra krævende agurke- og tomatplanter.